Založ si blog

Katar

URČENÉ PRE VEĽMI LENIVÝCH TURISTOV.

Katar je maličký / 11 581 km2, 2,65 mil.obyv.: 300 tis.Katarčanov-zvyšok takmer 90% sú gastarbeiteri/. / Je to veľmi bohatý polostrov v Perzskom zálive. Má tretie najväčšie zásoby ropy na svete a je na treťom mieste na svete aj z hľadiska tzv.štatistického bohatstva na obyvateľa.

Okrem obrovskej americkej vojenskej základne Al Udeid /predsunuté vojenské veliteľstvo ozbrojených síl USA s posádkou nad 10 tis.vojakov/ a občasných vylomenín v oblasti zahraničnej politiky /tajná podpora islamistov, vrátane Al Kajdy a údajne aj ISIS/, ťažby ropy a plynu, prevádzkovania tv Al Džazíry a silnej leteckej spoločnosti Qatar Airways nie je ničím veľmi zaujímavý. Aspoň nás, hoci sme ho navštívili niekoľkokrát, ničím pozoruhodnejším nezaujal. Skôr naopak: rozmýšľali sme, čo tu po celý čas robil náš futbalista Vlado Weiss-ak práve nehral alebo netrénoval.

Katar ponúka to, čo turistom ponúkajú aj Emiráty, Bahrajn a Omán. Hypermodernú architektúru v hlavnom meste Dauha, luxusné plážové rezorty, starobylo sa tváriace súky i moderné nákupné pasáže a zábavno-nákupné centrá.

Katar samozrejme organizuje množstvo výletov s obvyklým púšťovým programom: džípové safari po pieskových dunách, beduínsky večer pod stanmi, hviezdnou oblohou a pri ohni v púšti, boarding na piesku, sokoliarstvo, ťavie a konské farmy, hennovanie rúk, nákupné prehliadky zlatých šperkov a ručne tkaných kobercov…Aký-taký program na 2-3 dni a potom buď pečenie sa na pláži alebo plávanie v bazéne hore a dolu, ako na vychádzke po väzenskom dvore. Najlepšie obídu tí, čo si v tieni pod slnečníkom čítajú z domu prinesené dobré knihy alebo si zobrali z domu laptop a môžu pod tým slnečníkom pokračovať v normálnej práci.

Katar si je vedomý svojej nudnosti a tak sa pokúša ozvláštniť život v krajine kadejakými zábavnými či športovými eventami. Jeden z najväčších by mali byť chystané majstrovstvá sveta vo futbale. Zlé jazyky tvrdia, že pri ich zabezpečovaní došlo ku najväčšej korupcii v dejinách futbalu. Ktovie. Kde nie je žalobca, nie je ani sudca.

Slniečkársky svet Kataru vyčíta, že pri výstavbe štadiónov brutálne vykorisťuje zahraničných robotníkov /vyše 6 tis. ich údajne pri výstavbe športovísk zahynulo/. Necitlivo zasýpa more stavebným odpadom, aby získal plochu na nové štadióny, na mestské nábrežia a nové parky. Lenže Katar vykorisťoval, vykorisťuje a bude vykorisťovať zahraničných robotníkov, či už v krajine budú nejaké majstrovstvá alebo nie. Rovnako tak používal, používa a bude používať megalomanské metódy na zmenu svojej krajiny. Táto fádna zem s minimom divej prírody po zásahoch do životného prostredia priam volá.

Zahraniční robotníci sú vykorisťovaní nielen v Katare aj v iných krajinách Zálivu. A sú bohužiaľ „šťastní“, keď dostanú šancu byť tu vykorisťovaní za podstatne viac peňazí, než by dostali za takúto prácu u nich doma. /Problém ale je, že doma zväčša žiadnu prácu nedostávajú…/.

Necitlivý vzťah Arabov zo Zálivu ku prirodzenému životnému prostrediu je známy. Drsnosť tohto vzťahu je však vzájomná. Drsní sú nielen Arabi ku svojej prírode, drsná je súčasne aj príroda k nim. Životné prostredie je tu na púšti veľmi nepohostinné. Čo si človek nevybojuje, nevykúpi alebo umelo nevyrobí, to nemá. Potravinami počnúc a vodou končiac.

Katar sa pri každej našej návšteve dosť mení. Mrakodrapy, nové veľkolepé štvrte pre biznis i na bývanie miznú a nahrádzajú ich ešte novšie a ešte veľkolepejšie štvrte. Budovu, ktorá bola včera architektonickou atrakciou dnes ako zastaranú búrajú buldozéry.

A na farebných bilbordoch staveniska už vidieť, čo to tu bude, aké nové „hogo-fogo“ tu zase vznikne. Márnotratnosť či márnomyseľnosť boháčov je silný faktor v súboji s kultúrnosťou a kultivovanosťou.

Zaujímavé, že keď si v pamäti chceme vyvolať autentický zážitok z Kataru, vracia sa nám najmä obraz žltohnedej steny nejakej nízkej budovy /asi kultúrnej inštitúcie/, kde bola na priedomí jednoduchá drevená lavička, natretá na svietivo modro. Na modro boli namaľované aj rámy okien a v oknách boli kvetináče s nádhernými červenými muškátmi. Sadli sme si na lavičku, bolo pomerne zavčasu ráno, vzduch bol ešte svieži a z trávnika ku nám prenikala jemná rosa zo striekajúcej závlahy. Na ten krátky moment sme sa v Katare cítili príjemne a domácky, skoro ako kedysi dávno pradávno na podstienke pri raňajkách u starých rodičov.

Takéto chvíľky v Katare netrvajú dlho. Sami si ich „kazíme“ tým ,že si deň organizujete kadejakými prehliadkami v múzeách, galériách /nielen obrazov a sôch ale aj giganticky veľkých ručne tkaných kobercov a starých a nových luxusných automobilov/, po tých či oných stavebných atrakciách.

Ďalšia chvíľka pre nás prichádza vďaka hladu. Vyberieme si napríklad reštauráciu, do ktorej sa prichádza chodbou, kde je podlaha, steny i plafón pokrytý farebnými sklíčkami.

Orientálny gýč, no primeraný v priestore a čase. Sadneme si na kávu či čaj na hlavnej ulici trochu moderného súku. Sedíme pri stolíku na vyvýšenej terase a zrazu nás od chrbta prekvapí pestro vyčačkaná ťavia hlava. Hlava patrí k ťave, na ktorej sedí patrolujúci policajt. Aj policajt je parádne oblečený, ani čo by si odskočil z čestnej stráže katarského panovníka. Nuž hej, policajt na ťave nás zatiaľ pri kaviarenskom stolíku prekvapil iba v Katare.

Ak by ste si v kaviarni chceli dať cigaretku a v rýchlom občerstvení sladký soft drink, zaplatíte mastnú daň z konzumácie zdraviu škodlivých tovarov. Presladnutý arabský čaj sa za sladký nápoj neráta.

Katar nie je pre hypermobilných turistov. Nie je to destinácia pre homosexuálov /hrozí im tu poprava/ a alkoholikov či záletníkov /hrozí im bičovanie/. Je to oddychová destinácia pre veľmi unavených alebo veľmi spomalených či veľmi lenivých no psychosexuálne veľmi normálnych jedincov. V Katare je veľmi lenivieť turistom dovolené.

Navštívte Katar-krajinu pre veľmi lenivých turistov.

/Autorom fotiek je autor textu/.

Duely kandidátov, aj keď manipulované RTVS, na výhre Pellegriniho nič nezmenia. Harabin však ÁNO.

28.03.2024

Darmo sa kdejaká Lacová bude snažiť, aby skákaním do reči, prerušovaním Pellegriniho, či poskytovaním dvoj-trojminútových monológov a pritakávaním Korčokovi niečo zmenila. Nezmení. Prezidentský súboj v druhom finálnom kole vyhrá Peter Pellegrini. – Iba ak by… Pellegrini bol podľa mňa v dnešnom súboji finalistov oveľa vecnejší, pro-sociálnejší, [...]

Ako to teda vlastne chcete, pani Miriam Lexmanová ?

27.03.2024

Pani Miriam Lexmanová, europoslankyňa za KDH včera vyjadrila veľkú nespokojnosť s tempom rozvoja infraštruktúry spájajúcej centrá ekonomického rozvoja so slovenským vidiekom. Pani Lexmanová svoje vyjadrenie okorenila starým fórom o tom, že my Slováci sme pri výstavbe ciest, mostov a pod. takí pomalí a neschopní, – že kým my ešte len klepkáme na základný kameň, [...]

Čaro nechceného na včerajšej TB Šutaja-Eštoka

26.03.2024

Včera mal TB k aktuálnej bezpečnostnej situácii /po masakre v Crocuse/ slovenský minister vnútra Šutaj-Eštok. V súvislosti s najväčšími kresťanskými sviatkami – Veľkou nocou oznámil, že polícia prijme zvýšené opatrenia, zamerané na prevenciu terorizmu na veľkých náboženských zhromaždeniach. TB narušila jedna pani z televízie Markíza, ktorá zabudla, že je [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 743
Celková čítanosť: 2763133x
Priemerná čítanosť článkov: 3719x

Autor blogu

Kategórie