Zomrel Vladimír Žirinovskij

6. apríla 2022, dedic, Nezaradené

Paradoxne, uprostred doby, ktorá dokazuje pravdivosť jednej z jeho politických prognóz zomrel Vladimír Volfovič Žirinovskij. Po otcovi ruský Žid, po mame pravoslávny Rus,- predovšetkým však veľký ruský vlastenec a ideológ renesancie ruskej imperiálnej veľkosti.

Žirinovskij bol skvelý rečník, bystrý mysliteľ ale aj postrach oponentov v akejkoľvek diskusii. To čo povedal, vychádzalo z kvalitnej teoretickej prípravy, obrovského množstva znalostí-ale slovník, aký pri tom používal, nepatril medzi skvosty dvornej ruštiny.

Nikdy to nebol vládny politik. V.V. Putina občas posmeľoval, občas kritizoval za malú radikálnosť a polovičatosť. V r.2014 napríklad požadoval intervenciu na Ukrajinu -keď treba, aj po čiastočnej mobilizácii. Podľa neho by 2-miliónová ruská armáda za dva dni dosiahla hranice Poľska a Rumunska, NATO by sa „pokakalo“ a bol by naveky pokoj. Nazdal sa, že vrátiť do Ruska iba Krym a kúsok Donbasu je nebezpečne polovičaté riešenie-ktoré sa Rusom vypomstí a vojnu na Ukrajine iba odloží na čas, keď už budú mysle Ukrajincov sfažizované a armáda Ukrajiny po zuby vyzbrojená modernými zbraňami NATO.

Putinovu špeciálnu operáciu s použitím niečo vyše 100 tisíc profesionálnych vojakov skritizoval ako polovičaté riešenie, ktoré Rusko bude aj tak skôr-neskôr korigovať s použitím ozajstnej ruskej sily. Žirinovskij ale napriek výhradám vládu V.V. Putina podporoval až do konca svojho života. Prečo ? Lebo Putin je legitímny vodca národa- a vodcov Ruska treba v záujme štátnosti Ruska podporovať. Tak sa to dialo počas celej Žirinovského politickej kariéry. Napriek kritike LDSR Putina vždy podporila, – keď to bolo treba a ke´d išlo do tuhého.

Na ruskej politickej scéne po Žirinovskom zostane nuda. Ani nie tak preto, že by tam nebolo dosť ohnivých rečníkov – tých je v Rusku neúrekom. Skôr preto, že so Žirinovským stíchne čosi ako „intuícia národa“. No určite nie nadlho. Ruský svet je príliš preduchovnený. Nemôže ostať bez dvorného vizionára a jeho niekedy šokujúcich, niekedy neslušných, ale takmer vždy pravdivých vízií.

Odpočívajte v pokoji – Vladimír Volfovič !