Prečo tu ktosi konšpiruje o posádke krížnika „Moskva“ ?

15. apríla 2022, dedic, Nezaradené

Nechápem prečo tu niekto na stránke Pravdy splieta konšpirácie o osude posádky krížnika „Moskva“, keď je v dostupnom spravodajstve agentúr všetko vysvetlené. Na palube krížnika bolo 485 mužov. Z nich loď tureckého námorníctva zachránila 54 mužov a ruské lode 431 mužov. Nikto z posádky nezahynul. Všetci zachránení sú teraz v Sevastopole. Boli ošetrení a teraz sú objektom prísneho vyšetrovania. Dokonca za pomoci polygrafu /detektoru lži/.

Ruské úrady vytypovali 5 príčin tragédie krížnika: zásah protilodnou raketou ukrajinskej /Neptun/ alebo americkej /Pinguin/ výroby, zlyhanie ľudí pri manipulácii s vlastnými raketami, náraz na mínu alebo sabotáž jedného /či viacerých/ členov posádky-agentov SBU. Vzhľadom na charakter poškodenia trupu lode – diery v spodnej časti lode smerujúce zvnútra von a to v sekcii, kde sa skladovali rakety -je momentálne najpravdepodobnejšie verzia o sabotáži zvnútra posádky. Preto sa posádka v Sevastopole prísne stráži a podrobuje vyšetrovaniam.

Krížnik Moskva bol starý 41 ročný, ešte sovietskej výroby. Modernizácia ČF už s takýmito krížnikmi nerátala. Napriek tomu ide o citeľnú stratu. Pretože pred chystanou ruskou ofenzívou vznikla pri Odesse slabina v PVO ruských síl. RF má síce v Čiernom mori ešte tri krížniky rovnakej triedy-no tie sú súčasťou ochrany pobrežia Ruska /Novorossijsk, Soči, Sevastopoľ/ a na účely špeciálnej operácie neboli zatiaľ uvoľnené.

Strata krížnika „Moskva“ je aj podľa priznania velenia RF mrzutosť, ktorá trochu skoriguje plán chystanej ofenzívy. Krížniky typu Moskva v Čiernomorskom flote nahradili moderné bojové lode spájajúce funkcie raketových krížnikov s nosičmi vrtuľníkových letiek. Napríklad 1134-B „Kerč“ a 61 „Smetlivyj“. Úlohy, ktoré plnila „Moskva“ bude asi plniť práve „Smetlivyj“.

Bojová loď „Smetlivyj“, ktorá asi nahradila „Moskvu“

Foto urobil autor článku.