Založ si blog

Tajnosti: Obchody RF a EU v Dubaji + Zjednocovanie Ukrajiny a Poľska

Vrátil som sa do SR po krátkom pobyte v Dubaji, kde som mal možnosť vidieť plné kaviarne podnikateľov z krajín EU, ako družne debatujú a popíjajú s podnikateľmi z Ruska a z arabských štátov Zálivu. Dubaj je miesto, kde sa dnes riešia skutočné otázky protiruských západných sankcií-kde sa pre Západ zabezpečujú, energonosiče, nerastné suroviny, vzácne priemyselné kovy, drevo, hnojivá, obilie a pod,-jednoducho všetko to, čo je dnes nedovolené dovážať z Ruska na Západ a čo je pre západ životne dôležité.

Heslom týchto stretnutí je „Vsjo budet !“, – no bude to pre Západ“trochu“ drahšie, lebo priame dodávky nahradia dodávky cez sprostredkovateľov, re-importy, kadejako prebalené a trochu inak naaranžované ruské tovary budú drahšie. Úlohu sprostredkovateľov, re-importérov, tieňových dodávateľov pre krajiny EU začínajú hrať podnikatelia z Emirátov, Kataru, Bahrajnu, Kuvajtu, Saudskej Arábie, resp. Turecka, Indie, Pakistanu, Egypta a pod. Všetci títo páni sa teraz na proti-ruských sankciách poriadne nabaľujú. Dubaj sa stal centrom reálneho biznisu, eldorádom súčasnosti, neoficiálnou ústrednou surovinovou burzou sveta. Emiráty akoby to predvídali, a pripravili na to dokonalú manažerskú, podnikateľskú, servisnú, legislatívnu a politickú infraštruktúru. Dubaj je v súčasnom spore medzi Západom a Ruskom podozrivo neutrálny a tak vytvára podmienky na nerušené príchody a kontakty podnikateľských subjektov a osobností z oboch „bojujúcich“ strán .

Dubaj objavil nový zdroj prijmov. Stal sa po ropnom a plynovom a následne po turistickom centre centrom rozprávkových utajených obchodov. Nie tých, čo sa vo svetle PR, marketingu a oficiálnych médií odohrávajú v priestoroch Expo. Skutočné obchody sa tvoria v hoteloch, kaviarňach, reštauráciách a baroch ďaleko od mediálne sledovaných konferenčných sál Expa. Obchody, čo sa tu uzatvárajú nemajú s Expom nič spoločné, Nemajú radi svetlo reflektorov. Ideálnou atmosférou je prítmie a priama nediplomatická reč obchodných partnerov.

Dubaj dnes bohatne na konflikte Západu a Východu /Ruska a čiastočne Číny/. Bohatne na jestvovaní dvoch svetov: toho zjavného, kde sa odohráva zásadný konflikt, plný plamenných rečí o podpore Ukrajiny a zadržiavaní „ruského agresora“ a toho skrytého, kde sa obchodné obmedzenia a sankcie, ktoré sú s konfliktom RF a Západu spojené, menia na pavučinu nepriamych kontraktov a na množstvo, veľké množstvo peňazí.

Naše médiá o tom, čo sa REÁLNE dnes deje v Dubaji nepíšu. Neverím, že o tom nevedia-iba o tom nepíšu. Masy ľudu nemajú radi pokrytectvo. A tak, keď sa o tomto obchodnom pokrytectve nepíše, je to vlastne utajovanie , ktoré je pre dobro ľudových más. Čo oči nevidia, srdce nebolí. Alebo povedané slovami Miroslava Válka: „Tým čo ťa ľúbia, pre ich lásku luhaj…“. Médiá sú vlastne charitatívne inštitúcie. Píšu, ukazujú a hovoria iba to, čo ich čitateľov príliš nebolí. A čo pospolití ľudkovia v túžbe za potvrdením svojich „právd“ od masmédií požadujú.

A tak je to aktuálne aj pri inej veci. Tú som na rozdiel od Dubaja, sledoval včera iba cez masmédiá. Samozrejme nie naše,-lebo tie o tom poskytli len krátku zavádzajúcu pseudoinformáciu. Tou vecou bola návšteva poľského prezidenta Dudu v Kijeve, u Zelenského ale najmä v kijevskom parlamente – Verchovnej rade. Na tomto fóre sa už smelšie vyjavilo to, o čom sa už dávno v politických, vojenských a mediálnych kruhoch vie, ale čo sa medzi pospolitý ľud na Západe nemalo dostať. Duda a Zelenskij včera politicky odštartovali proces integrácie Ukrajiny /resp. tých jej častí, ktoré sú pod kontolou Kijeva/ do politických, ekonomických a bezpečnostných štruktúr Poľska. Ešte sa samozrejme nehovorí o obnovení Rzeczpospolitej číslo 2, teda o súštátí Poľska a Litvy, do ktorého by patrila aj Ukrajina, Lotyšsko,. Estónsko, Bielorusko a časť Západného Ruska,- ale praktické kroky týmto smerom sa už začali podnikať.

Zelenskij oznámil, že poľské podnikateľské subjekty, politické, súdne a bezpečnostné orgány budú na Ukrajine považované za „domáce“ a budú mať rovnaké právomoci, ako subjekty a orgány ukrajinské. Poľské firmy budú mať na UA rovnaké práva ako ukrajinské, v poľských štátnych a zastupiteľských orgánoch budú môcť Poliaci pôsobiť tak, ako keby to boli Ukrajinci. Poliaci budú môcť byť úradníkmi na ministerstvách, v národnej banke, vo všetkých ukrajinských inšitúciách, vrátane tých s utajeným režimom. Poliaci budú môcť na UA voliť a byť volení. Po až akú vysokú funkciu: poslancov parlamentu, prezidenta ? – Zatiaľ nevedno. Poliaci budú môcť byť sudcami,-a budú môcť byť aj policajtmi. Poľské policajné a bezpečnostné orgány budú môcť na území UA voľne pôsobiť a uplatňovať tu svoju poľskú legislatívu, v podstate legislatívu EU a NATO.

Nie, ešte sa nehovorí, že na území Ukrajiny budú môcť voľne pôsobiť jednotky poľskej armády, teda armády NATO. Budú tu iba poľské bezpečnostné jednotky. No hranica medzi ozbrojenými bezpečnostnými a ozbrojenými vojenskými jednotkami je veľmi nejasná, keď treba, tak takmer nesledovateľná. Na UA doteraz pôsobili iba „privátni“ platení žoldnieri a inštruktori z Poľska, nie však oficiálne jednotky poľskej armády. Teraz už územie UA bude legálne prístupné aj pre poľské ŠTÁTNE ozbrojené bezpečnostné zložky.

Hranice oboch štátov sa majú podľa Dudu a Zelenského stať neviditeľnými. Krajiny majú žiť ako dve sestry, -teda v jednej rodine. Nuž, sesterský zväzok, to ešte nie je konfederácia, nie je to ešte medzinárodne uznaný spoločný subjekt medzinárodného práva. V praxi však UA už onedlho bude fungovať ako súčasť Poľska: v ekonomickom, legislatívnom, bezpečnostnom a politickom zmysle. Naivní Ukropi sa tešia. budú de facto v EU. A že neraz len ako otroci ? No a čo ? Hlavne, že budú najedení, ošatení, že budú môcť konzumovať takmer ako „Európania“. Lepšie je posluhovať s plným bruchom, ako si užívať slobodu so žalúdkom, v ktorom to škvŕka od hladu.

Ajhľa, – ako sa Zelenského Ukrajina do vysnívanej EU resp. do NATO napokon predsa len prepašuje ! – Ajhľa, čo sa to teraz deje, – pred našimi očami a ušami ! Ajhľa, ako sa pred nami podstatne mení geopolitická situácia. Ajhľa, ako sa to deje na územiach, s ktorými má SR stovky kilometrov dlhú spoločnú hranicu. – A my Slováci nič. Akoby sa nás to netýkalo. Mlčia o tom naše médiá, naši bezpečnostní analytici i naši politici ? Prečo asi ? V záujme koho ? Kto ich zaviazal až takouto veľkou povinnosťou mlčanlivosti ? – Napokon sa síce čosi predsa len dozvieme, no to už bude pekne esteticky pokrútená, vkusná a dobre ochutená dezinformácia.

Tým, čo jej uveria, -už vopred želám dobrú chuť !

PS: Stihol som sa pozrieť aj na ukrytý dnešný blog blogera“cyrila“. Píše v ňom o novej vlajkovej lodi ruskej čiernomoroskej flotily – krížniku „Admirál Makarov“. Je tam aj jej fotka. Kliknite si na „cyril blog“, ak chcete…

Duely kandidátov, aj keď manipulované RTVS, na výhre Pellegriniho nič nezmenia. Harabin však ÁNO.

28.03.2024

Darmo sa kdejaká Lacová bude snažiť, aby skákaním do reči, prerušovaním Pellegriniho, či poskytovaním dvoj-trojminútových monológov a pritakávaním Korčokovi niečo zmenila. Nezmení. Prezidentský súboj v druhom finálnom kole vyhrá Peter Pellegrini. – Iba ak by… Pellegrini bol podľa mňa v dnešnom súboji finalistov oveľa vecnejší, pro-sociálnejší, [...]

Ako to teda vlastne chcete, pani Miriam Lexmanová ?

27.03.2024

Pani Miriam Lexmanová, europoslankyňa za KDH včera vyjadrila veľkú nespokojnosť s tempom rozvoja infraštruktúry spájajúcej centrá ekonomického rozvoja so slovenským vidiekom. Pani Lexmanová svoje vyjadrenie okorenila starým fórom o tom, že my Slováci sme pri výstavbe ciest, mostov a pod. takí pomalí a neschopní, – že kým my ešte len klepkáme na základný kameň, [...]

Čaro nechceného na včerajšej TB Šutaja-Eštoka

26.03.2024

Včera mal TB k aktuálnej bezpečnostnej situácii /po masakre v Crocuse/ slovenský minister vnútra Šutaj-Eštok. V súvislosti s najväčšími kresťanskými sviatkami – Veľkou nocou oznámil, že polícia prijme zvýšené opatrenia, zamerané na prevenciu terorizmu na veľkých náboženských zhromaždeniach. TB narušila jedna pani z televízie Markíza, ktorá zabudla, že je [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 743
Celková čítanosť: 2763144x
Priemerná čítanosť článkov: 3719x

Autor blogu

Kategórie