Páni sa zabávajú, chudoba trpí

8. júna 2022, dedic, Nezaradené

Médiá zoširoka komentujú hádky medzi členmi súčasnej vládnej koalície. Používajú pri tom rôzne triky politického marketingu ako napr. boj s infláciou, pomoc viacdetným rodinám, zvýšenie platov učiteľom resp. zlepšenie odmeňovania pracovníkov v zdravotníctve, blokácia rastu daní a pod. Na konci dňa -samozrejme,- nikomu nič podstatné nedajú. Nanajvýš malé kozmetické úpravy, o ktorých sa ale v médiách bude vravieť od rána do večera. – No veď pánom o to ide. O politický marketing v médiách. A o víťazstvo v každodennej súťaži o najväčšieho dobráka a ľudomila. A o očiernenie konkurencie.

Matovič chce dať pár eur úbohým detičkám a mamičkám príp. učiteľom. Sulík chce pomôcť trpiacim podnikateľom, obciam a mestám, vydrancovaným lokdavnami a ochrániť národ pre vyššími daňami. Kollár už tretí rok koldokola krúti nájomné byty. Vykrútil zatiaľ iba zmenu zákona, ktorá ich výstavbu umožní – ale to mu neprekáža, aby celý Gemer. Malhont, Novohrad a Abov zasypal bilbordmi s farebnými vyobrazeniami luxusných bytoviek, pravdep. kdesi na Kolibe. Rómovia majú o čom snívať…

Chudoba sa podvečer pri televízoroch pozerá na vzájomné súboje politických matadorov, chvastúňov a krasorečníkov /keď hovoria o sebe/ a okydávačov a podpichovačov /keď hovoria o tých druhých/. Na koaličnej rade je vraj čistá psychiatria, vládni partneri si tu nadávajú do chrapúňov a nímandov. Čudné je iba to, že obe strany sporov majú oblečený dres toho istého vládneho klubu. – Proatlantickej, pro-bruselskej a pro-americkej súčasnej vládnej koalície. A ešte čudnejšie je, že na lavičke náhradníkov sedia opozičníci: Šimečka a Majerský, dokonca aj Pellegrini a Fico,-oblečení v rovnakých pro-euroatlantických dresoch. Rovnaký klub, rovnaký systém, rovnaké žabo-myšie spory.

Chudobe ich spory nepomôžu. Benzín, naftu či plyn a elektrinu nezlacnejú. Ba ani čoraz drahšie potraviny, vodu, dopravu, ubytovacie služby, zdravotné služby, rekreácie, ale už aj ošatenie a priemyselný tovar. Analytik VUB straší chudobu ďalším rastom životných nákladov. V prípade energií o +150%.

Vydesenú chudobu páni politici upokojujú. Pripravujú vraj pre nich rôzne balíčky, systémové riešenia, sociálne výpomoci, a ostatné blablabla. -Asi také, aké dávajú obce a charita bezdomovcom na Štedrý deň. – Akoby tanier kapustnice v decembri zabránil bezdomovcovi umrieť od zimy a hladu v januári-februári.

Chudoba tuší, že jej dnešní páni nepomôžu. A čaká, kedy sa nájde medzi politikmi niekto smelý, kto jej naozaj bude chcieť pomôcť. Bude hľadať riešenie, tam kde je /napr. na Východe/ A nájde tam cestu k lacnej energii a lacným potravinám, k zníženiu zbytočných vládnych výdavkov – najmä na armádu a kadejaké členské poplatky v čoraz zbytočnejších a škodlivejších organizáciách.

– Zatiaľ sa nikto taký veľmi nahlas nehlási. A tak si frfľajúca chudoba len z akéhosi podmieneného inštinktu podvečer zase zapína televízor a sleduje bezobsažné politické prekáračky. Páni sa zabávajú- a chudoba ďalej trpí.