Hríby ešte nerastú

17. júna 2022, dedic, Nezaradené

Moji informátori z Liptova hlásia veľmi chabé úlovky hríbov. To isté platí vo veľkej časti Východnej Európy. Vedúci katedry mykológie Biologickej fakulty MGU /Moskovskej štátnej univerzity/ prof. Maxim Djakov odporučil Moskovčanom, aby sa na svoje dače kvôli hríbom tento týždeň ešte veľmi neponáhľali. Jar totiž prišla dosť neskoro a bola dosť chladná. Podhubia sú ešte dosť „skrehnuté“.

Ak toto vyhlási profesor mykológie v krajine, ktorá je hríbarskou veľmocou číslo 1, čosi na tom asi bude. Na hodinové strímovanie ruských výprav za dubákmi si teda budem musieť ešte počkať. Zajtra sa chystám na prvú dovolenku. Tatry asi vymením za more. Voda je ešte studená, ale vzduch bude od soboty horúci až až.

V Bratislave je prechod od jari do leta tohto roku mimoriadne farebný príjemný a voňavý. Začalo posledné silne aromatické obdobie – kvitnú lipy a voňajú a voňajú a voňajú. Absolútna čuchová krása. Človeku je o to viac ľúto, že sa vo svete nájdu ľudia, čo nás o takéto radosti života chcú obrať.

-Páni Sikorski, Zelenskij, Johnson, Biden, Naď, Korčok, Klus, Lipšic, Matovič a Sulík – „tak choďte sa biť trocha nabok,-tu nemáte nárok !“