Rok 2022-rok veľkých výročí Slovákov: nevraživá ozvena v médiách

5. júla 2022, dedic, Nezaradené

Rok 1992 bol plný veľkých štátotvorných udalostí v živote Slovákov. Začalo to 5.júna, keď boli parlamentné voľby /do SNR/. Ukázali, že zvrchovanosť Slovenska v tej či onej podobe /konfederáciu alebo samostatný štát/ podporuje veľká väčšina Slovákov a bez jedného hlasu ústavná väčšina ich parlamentných zástupcov. HZDS /lavírujúce medzi konfederáciou a samostatným štátom/ získalo 74 poslancov. SNS /preferujúce samostatný štát/ získala 15 poslancov. Spolu takto za slovenskú zvrchovanosť bolo bez jedného takmer ústavných 90 poslancov. Zozadu istila tieto strany SDĽ s 29 poslancami. V jej radoch bola takmer polovica poslancov, ktorí boli myšlienke zvrchovanosti tiež naklonení. Takže v prelomovom lete 1992 bolo zo 150 poslancov až 118 poslancov za slovenskú zvrchovanosť.. Za zachovanie ČSR v starej pseudo-federálnej podobe bolo iba KDH a Maďari /tí však tiež nie kvôli svojej láske k Prahe, ale skôr z nenávisti voči Bratislave/. Takýto drvivý úspech zápasu za slovenskú národnú svojbytnosť a politickú zvrchovanosť dal V.Mečiarovi obrovsky silný mandát na rokovanie s Čechmi /V.Klausom a jeho ODS/ o definitívnej úprave vzťahov medzi SR a ČR. Výsledok volieb bol zrejmejší nad všetky referendá: jasne ukázal, že Slováci nesúhlasia s doterajším súžitím s Čechmi v akejsi pseudofederácii a hovoria áno novej forme štátnosti.

Nasledovala ďalšia dôležitá udalosť. 3, júla 1992 SN FZ-slovenská časť nezvolila V.Havla za prezidenta ČSFR. Havel ešte chvíľu drobčil po Hradčanoch až napokon po schválení Deklarácie zvrchovanosti SR v SNR odstúpil. 30. výročie deklarácie zvrchovanosti oslávime o pár dní – 17.júla 2022.

Koncom augusta a prvý septembrový deň sa následne v NRSR hlasovalo o ústave SR ako o ústave samostatného štátu. Až napokon prišla jeseň a vo FZ ČSFR bol 24.novembra 1992 schválený ústavný zákon o rozdelení ČSFR na dva úplne samostatné štáty. Za rozdelenie hlasovali ústavné väčšiny poslancov z oboch národných spoločenstiev: slovenského i českého. Zákon začal platiť od 25.novembra, keď bol uverejnený v zbierke zákonov. Aj od tohto aktu uplynie tohto roku 30 rokov.

31.decembra sa v Bratislave všetko chystalo k veľkolepej silvestrovskej a novoročnej oslave obnovenia samostatnej a nezávislej slovenskej štátnosti. Na námestí SNP v Bratislave sa odohralo čosi v dejinách Slovákov výnimočné. Slováci sa rozhodlo osláviť začiatok budovania si svojho samostatného – a tentokrát už aj demokratického slovenského štátu.

Naše médiá o veľkolepom roku 1992 odporne mlčia. Alebo dokonca uverejňujú očierňujúce komentáre z pera podlých pseudo-novinárov. Darmo sa ale pechoria. Dejinný rok 1992 Slovákom neznechutia. Jeho odkaz je sviatočne a hlboko zapísaný v duši každého skutočného Slováka.