Suveníry z Kyjeva

13. júla 2022, dedic, Nezaradené

Na ukrajinskom Instagrame som čítal inzerát kyjevských pekárov-cukrárov. Kijevskí majstri sladkého remesla na ňom ponúkajú torty, na ktorých sú vyobrazenia ruských vojakov, ktorých sa ozbrojeným silám Ukrajiny podarilo zabiť v boji. Milovníci takýchto zákuskov budú môcť zaboriť nôž do ich tvárí aspoň posmrtne. Torty sa dajú objednať cez internet a prinesie vám ich domov donášková služba. Pekári sa verejne zaviazali, že všetok zisk z predaja tort venujú ukrajinskej armáde. – Aby mala z čoho kupovať zbrane a muníciu a tým zvyšovať počet nových tortových inšpirácií.

Okrem tejto, svojim spôsobom bojovej torty sa dajú v Kyjeve kúpiť aj iné suveníry. Multimilionárka a predsedníčka strany Batkivščina /Vlasť/ Júlia Tymošenková sponzoruje napríklad výrobu mäsových výrobkov-klobások s vlasteneckými a bojovnými názvami. V ponuke je napríklad klobása „BANDEROVSKÁ“ a klobása „SMRŤ MOSKAĽOM“ /moskaľ je hanlivé pomenovanie, používané na Ukrajine pre príslušníka ruského etnika/. Klobásky sú podľa správ z ukrajinských internetových zdrojov veľmi chutné.

Priatelia, ak by ste sa v rámci početných slovenských vládnych delegácií dostali v týchto dňoch do Kyjeva, prineste aj nám Slovákom niečo z týchto suvenírov. Ani nie tak kvôli gurmánskemu potešeniu, ako skôr kvôli spoznaniu a pochopeniu myslenia a konania dnešných Ukrajincov.