Slovenské tabu

24. júla 2022, dedic, Nezaradené

Počas písania minisérie o chrapúnskom vzťahu niektorých Slovákov k životnému prostrediu na Slovensku, ale aj pri čítaní článkov blogera pod nickom „Paškuliak“ a nepriamo aj pri iných článkoch a diskusiách k nim som postrehol akúsi precitlivelosť a hanblivosť niektorých Slovákov hovoriť o istých veciach a počúvať aj názory, mierne povedané- netradičné. Zjednodušene povedané, akoby u istej časti Slovákov boli isté témy bolestivé, neslušné, „choré“. Akoby sa niektorí Slováci miesto diskusie príp. aspoň tichej ignorancie vo vzťahu k autorom takýchto tém stavali voči nim urážlivo, hostilne ba i vyslovene agresívne.

Takýchto tém je veľa. Mnohé z nich sú tabuizované nielen na Slovensku ale aj v iných krajinách a u iných národov. To ale nie je ospravedlnenie. Tým sa slovenské tabu nevyrieši, tým sa ešte v našom národnom vedomí racionálne nespracuje. Skúsme pars pro toto uviesť aspoň niektoré takéto témy:

Takto by sme mohli pokračovať ešte veľmi, veľmi dlho. Skúste ma doplniť a spomeňte to prípadne v diskusii.

Upozorňovať na citlivé miesta Slovákov na ich duši, na ich klamy a sebaklamy sa ale veľmi nevypláca. Popularitu na tom určite nezískate. Skôr naopak.

Príklady ? Nech sa páči: štúrovec Záborský si dovolil obviniť Slovákov z alkoholizmu a pohádal sa takmer so všetkými bývalými bratmi-romantickými štúrovcami. Absolvent Sorbonnskej parížskej univerzity Lajčiak odmietol byť parížskym akademikom a rozhodol sa pre osvetu medzi svojimi rodákmi. Stal farárom na Banskej Boci. Ľudia jeho filozoficky podloženým kázňam nerozumeli. Nerozumeli, prečo im veci, čo ľúbili zakazuje iné,-čudné veci, ponúka. Začali od neho bočiť. Obviňovať ho z paktovania s diablom a takmer ho doviedli do šialenstva. Mateja Hrebendu, ktorý pospolitému ľudu takmer zadarmo ponúkal knihy, niekoľkokrát vlastní rodáci vykradli, podpálili, zbili skoro na smrť. Ď.Langsfelda, ktorého Ma´dari obesili ako príslušníka hurbanovských vojsk, bojujúcich proti nim, udal jeho vlastný strýko. Maďari pred popravou dali Langsfeldovi možnosť poprieť existenciu Slovákov a zachrániť si tým život. Odmietol a odvysol. Pre jeho najbližšie príbuzenstvo to bol dôkaz, že to v hlave nemal celkom v poriadku. Murgaš sa vrátil z USA do novozaloženej ČSR ako známy experimentátor a vynálezca. Českí kolonizátori jeho žiadosť o miesto učiteľa prírodných vied na meštianke odmietli – a nikto z miestnej šrobárovskej čechoslovakistickej „elity“ sa ho nezastal. Čosi podobné sa stalo slovenským výtvarníkom, architektom i športovcom…

Ťažko je byť doma prorokom. Ak sa dotknete citlivých miest v aktuálnom rozpoložení slovenskej duše, ak prekročíte momentálne platné všeobecné tabu – máte po chlebe. Biľag „problémovej“ či „kontroverznej“ osoby už z vás nikto nikdy poriadne nezmaže. Ba možno ani z vašich detí. – Iba ak by sa remaking vašej osobnosti hodil do krámu komusi, kto to aj na Slovensku riadi z pozadia. – Aj cez výrobu a riadenie fungovania „národných“ tabu.