Pravda tak, The Guardian inak…

30. júla 2022, dedic, Nezaradené

Dnes ma v Pravde zaujal článok akéhosi Bakoša, ktorý za pomoci 10 grafov popisoval, ako sankcie proti Rusku zničujúco fungujú a aká je v Rusku katastrofálna hospodárska situácia.

Na druhej strane, dnes som sa v britských The Guardian dočítal, ako sankcie Západu Rusku neublížili a ako ho naopak stimulovali k rozvoju a k inováciám. Sankcie Západu proti Rusku sa v britskom médiu označujú za nepremyslené a kontraproduktívne. Azda najmenej racionálne v doterajšej európskej histórii. V.Putin sa vďaka nim stal ešte silnejší ako bol. Svetové ceny na energonosiče a inflácia na Západe strmo rastú, narušili sa dodávateľsko-odberateľské vzťahy, riadenie výroby je miesto just in time chaotické a milióny odberateľov trpia na nedostatok dodávok a vysoké ceny benzínu, obilia, hnojív.

Rusko zvýšilo export do ázijských krajín, čo bezprecedentne zlepšilo jeho platobnú bilanciu, platobnú rovnováhu. Rubeľ sa stal jednou z najsilnejších a najviac žiadaných svetových mien. To ako sa rubeľ na začiatku roka zhodnotil o 50%, bolo priam neuveriteľné. Jednoducho povedané, Rusko na pokusy Západu znížiť prijmy Ruska odpovedalo veľmi múdro. A Západ, ak chce prežiť túto zimu, musí prikročiť k sankčným korektúram.

Tak ja neviem, komu veriť. Kedysi tak poctivej Pravde alebo starým dobrým britským The Guardian ?