Čo vymeniť-piecku či vládu ?

27. augusta 2022, dedic, Nezaradené

Renomovaní odborníci v oblasti energetického poradenstva avizujú znovu a znovu drastické zvýšenie nákladov na energie. Pre firmy ale aj – a predovšetkým,- pre domácnosti. Hovorí sa takmer denne – aj na stránkach Pravdy,- o 300% zvýšení nákladov na plynové vykurovanie a 200% navýšení nákladov na elektrinu. Odborník včera v Pravde oznamoval, že pokiaľ vláda niečo neurobí, tak to vyzerá na to, aby si niektorí najmä starší občania-dôchodcovia, čo si doma varia a kúria plynom či elektrinou,- „hodili mašľu“. Inak povedané, aby si pripravili povraz na obesenie.

Ľudia pod slovenskými horami ale aj ľudia z pribratislavských obcí horúčkovito zháňajú opravárov na svoje staré kachle, z pivnice vyberajú zapavúčené zhrdzavené „petríky“ a nefunkčné kozuby a sporáky vymieňajú za nové. Kachliari a predajcovia vyhrievacích telies na pevné palivo majú žatvu. Rovnako tak predajcovia dreva, pilinových brikiet, uhlia a všetkého, čo sa dá aspoň trochu spáliť a premeniť na teplo. Keď zima naozaj príde, keď bude čo len priemerne chladná a keď vláda nič podstatné nespraví, bude zle. Ľudia z dedín vyjdú do lesov / a nielen osadníci/, vrhnú sa na drevo nielen čo nájdu v hore ale možno ešte skôr na to, čo nájdu popílené a poštiepané okolo chát. Bude zle. Pokorní Slováci sa zobudia zo svojej príslovečnej letargie a začnú individuálne či v malých skupinách revoltovať. Čo od čias Jánošíka znamená, že začnú zbojníčiť. Začnú menšie či väčšie „palivové vzbury“ Čo znamená kolektívne drancovačky. . Lebo Slovák dlho pokorne drží chrbát, ale potom, keď je už toho naozaj priveľa, prejde do druhej polohy svojho romantického naturelu. Nastúpi u neho vzdor, sedliacka vzbura, zúrivý výbuch, zbojnícka revolta.

Problém je, že to bude revolta na nesprávnom mieste a v nesprávnom čase. Slováčikovia vymieňajú staré piecky za nové, miesto toho, aby VYMENILI STARÚ VLÁDU ZA NOVÚ. Zháňajú drevo a efektívnejšie kachle miesto toho, aby si zohnali efektívnejšiu vládu. Akú vládu ? Aspoň takú, akú majú Maďari. Vládu, čo by sa dohodla s Rusmi na férových dodávkach plynu a ropy nielen na túto zimu, ale aj na ďalšie ťažké zimy čo nás bezpochyby čakajú.

Problémom je, že by bolo načim vymeniť nielen vládu v SR ale aj v mnohých iných krajinách „našej Európy“. To čo, dnes v Európe vládne, je hrôza nad hrôzu. Macron sa producíruje s dúhovou vlajkou. Scholz sa nedôstojne liepa po samohybnom dele. Fínska premiérka sa opíja, cmúľa s lesbičkami po baroch. Český premiér-smutný pán z Brna,- je nuda nad nudu a pár mesiacov po voľbách by ho už znovu zvolili iba jeho príbuzní. Stále ešte premiér Boris Johnson chodí na milostné výlety za „zeleným“ do Kyjeva a organizuje večierky v čase, v ktorom to iným prísne zatrhol. V Taliansku sa politici pred voľbami predbiehajú v tom, kto vie lepšie napodobniť „duceho“ proti-ruské grimasy a vulgarizmy. O Poliakoch škoda reči, – ich politická elita by mala prejsť kolektívnym veľmi intenzívnym detoxom, aby sa zbavili chorobnej ruso-fóbie. A ich maličkí miništranti z Pobaltia sa tiež miesto riešenia problémov s drahými energiami a hnojivami venujú búraniu anti-fašistických pamätníkov…

Hrôza nad hrôzu. Politické mátohy strašia po celej Európe. A Európania hystericky hľadajú pre seba zimoviská v teplejších lacnejších krajinách. A Slováci miesto výmeny vlády menia kachle.

Takže Slováci, bavte sa aj naďalej. Spievajte si „Tancuj tancuj vykrúcaj – LEN MI PIECKU NEZRÚCAJ. Dobrá piecka na zimu, nemá každý perinu…“

Veľká Británia je už na vojnu pripravená /E.Trussová/
Nemecko sa tiež už pripravuje /kancelár Scholz v dôstojnej póze/.

/Autorom foto je autor textu/.