Konečne práca pre NAKA !

3. septembra 2022, dedic, Nezaradené

Dnes ráno mi volala vystrašená známa. Vraj u nich v Bratislave pod Slavínom úraduje dobre organizovaná vykrádačská banda. Medzi susedmi sa povráva, že ide o ozbrojených Ukrajincov. Neviem, či je to pravda, ponúkam, ako som kúpil. Vlamači chodia do víl, ktoré sú v blízkosti iných víl, prenajatých bohatými Ukrajincami na luxusných autách. Odtiaľ šíritelia fámy usudzujú, že vykrádanie riadia práve bohatí ukrajinskí migranti, ktorí majú o štvrti prehľad a ktorým už možno dochádzajú peniaze a tak sa rozhodli nájsť si na Slovensku výnosný džob.

V susedskej komunite sa šíri aj technologický popis prebiehajúcej vlámačky. Jeden vlamač zostáva pred vilou na ulici a dáva pozor. Ďalší /jeden či dvaja/ najčastejšie začína na terase či na balkóne a odtiaľ kontroluje okná. Ak nájde otvorený vetrák na WC, špajzi, pivnici či na kuchyni, preniká dnu. Ak nie, skúša to cez strechu. V bitumenovej streche si urobí pomocou aku píly poľahky otvor a tak vniká do domu. V dome najskôr zneškodní alarm a potom rohypnolovým sprejom „lepšie uspí“ majiteľov, ak sú doma. – Ani tu nezaručujem pravdivosť informácie. Nie som kriminalista, ba ani len detektívky veľmi neobľubujem. Ale na hlase ľudu možno čosi bude.

Moja známa sa v telefóne bližšie rozrozprávala o jednej mladej žene, ktorá býva vo vile sama, lebo jej manžel je t.č. v Nemecku. Tá vraj v noci počula čudný rezavý zvuk na streche. Zobudil sa aj jej malý psík a začal zúrivo štekať. Mladú chytila panika, rozsvietila azda všetky svetlá, čo mala po ruke a zbehla dolu do garáže, kde má pancieorvé dvere. Tu celá rozklepaná prebdela noc až do úsvitu. Políciu nevolala, vraj na to v tom strachu zabudla a ráno sa jej to už zdalo byť blbé.

Ďalšiu návstevu vraj mal bývalý vysoký športový funkcionár. Tomu robí ostrahu vily súkromná služba. Sekuriťák prišiel k vile na základe signálu o narušení objektu. Na mieste ale už zlodejov nenašiel-našiel iba otvorené vetracie okienko do kuchyne. Dovnútra nešiel. Nemá na to oprávnenie. Zavolal si na to políciu. Ak to všetko napokon bolo a čo je pravdy na týchto povedačkách, neviem. Beriem ich však ako sociálny fakt. Aj fámy sú totiž súčasťou aktuálneho spoločenského vedomia. A z histórie vieme, že neraz veľmi až tragicky veľmi dôležitou…

Preto si myslím, že by bolo dobré, keby sa NAKA prípadom vlámaní do víl v okolí Slavína seriózne venovala. Ide zjavne o dobre organizovanú činnosť skupiny ľudí. Možno ozbrojených, možno používajúcich nie lacné a ľahko dostupné „pracovné nástroje“. A ak by sa potvrdila fáma, že ide o zločincov z prostredia ukrajinskej migrácie, malo by to aj vážny spoločensko-politický dopad.

Verím, že aspoň to posledné sa nepotvrdí. Pretože aj keď mám na to, ako súčasná vláda SR pristupuje k udalostiam na Ukrajine, kritický pohľad, – myslím si, že väčšina tých, čo sem odtiaľ prišli, prišli sem hľadať mierové útočisko. Prišli sem za pokojom pre svoje deti a aj za živobytím. Za prácou, ktorá prináša prospech im ale aj SR. O to skôr by bolo treba aj medzi migrantmi oddeliť zrno od pliev a prípadné maniere desaťročia známej ukrajinskej mafie potierať v SR už v zárodku. Bolo by to v záujme našich občanov ale azda ešte viac v záujme všetkých poctivých občanov Ukrajiny, ktorí si tu v núdzi našli svoj dočasný domov.