Čudáci s košíkmi zaplavili zase Cestu slobody- hľadajú ľadové dubáky…

24. septembra 2022, dedic, Nezaradené

Dnes v noci bolo na Podbanskom mínus 5 stupňov. V prízemnej vrstve lesa všetko skamenelo, zamrzlo. Napriek tomu sa „firemné“ autá s bratislavskými značkami od včera roja na ceste L.Hrádok – Podbanské-Š.Pleso. A dnes ráno hríbari z Dolniakov s obrovskými košmi brázdia lesy, ktoré sa už venujú ruji, zimnému zhonu sojok a veveričiek pri zháňaní akých-takých zásob na prežitie mrazivého nastávajúceho obdobia. U ľudí z Dolniakov je čudné, že nešli na huby doma, na Záhorí, na Považí, Požitaví, Ponitrí-kde ešte teploty neboli pod nulou a kde je hubový boom na jeseň. Tých pár zmrznutých muchotrávok červenkastých, slizniakov, plávok, prašníc príp. suchohríbov a kozákov si mohli nájsť aj doma. A ušetrili by za benzín. No ale keď je u nás mykologická negramotnosť v mestách taká, aká je, tak nečudo…

Čudné je, že sa do zľadovateného lesa vybrali aj stovky autohubárov z mikulášskych, popradských, ružomberských panelákov. Aspoň miestni ľudia by mali vedieť. že griby rastú od 6-8 do 18-20 °C. Dnešných mínus 5 veru žiadneho „smrekáča“ zo zeme nevytlačí. A tak sa zúfalci s obrovskými košiskami potkýnajú jeden o druhého a v primrznutej čačine a bielej tráve hľadajú posledné zvyšky polozmrznutých suchohríbov. muchotrávok červenkastých, plávok, -a znalci aj od mrazu sčerneté sivé hlávky slizniakov.

Starí ľudia hovorievali, že keď rastie veľa hríbov, bude vojna. Húbchtiví Slováci túto poveru obrátili. Asi si povedali,-keďže onedlho vypukne veľká vojna, musia rásť v lese veľké množstvá hríbov. Ako v každej povere je aj v tejto kus pravdy. – Vojna bohužiaľ asi bude, ale hríby už veru takmer nerastú.

Milí hubári-skúste to vo Vojenských lesoch na Záhorí. Tam sú ešte aj hríby a tam už aj riadne cítiť pach vojny.