Poučenie z Valčianskej doliny

14. októbra 2022, dedic, Nezaradené

Na svahu nad Valčianskou dolinou došlo po čase znovu k útoku medveďa na človeka. Alebo – z pohľadu medveďa-k útoku človeka na malé medvieďatá. Na smutnom a iste aj bolestivom príbehu, ktorý sa tu stal, jasne vidieť, prečo a ako sa takéto takmer fatálne udalosti stávajú.

1/ Bežec sa vybral na vysokohorský beh v teréne sám.

2/ Bežec si vybral na do lesa podvečer, keď sa takmer všetká lesná zver aktivizuje.

3/ Bežec bežal ďaleko od dediny ; najbližšie obydlia boli 5 kilometrov.

4/ Bežec sa pohyboval po lesnej zvážnici v neprehľadnom lesnom teréne, kde ho zver zbadala až na poslednú chvíľu.

5/ Bežec na seba neupozorňoval žiadnymi zvukovými znameniami.

6/ Bežec si na svoj tréning vybral vyslovene medvedí areál, v ktorom je výskyt medveďov prirodzený a stabilný.

7/ Bežec nebol oboznámený ani so základmi laickej etológie medveďa hnedého….

Týchto 7 veľkých chýb sa bežcovi stalo takmer osudovými. Medvedica, ktorá si myslela, že bežiaci človek chce ublížiť jej mláďatám, celkom prirodzene „odrazila“ fiktívny útok nepriateľa na svoje mláďatá. Medvedici z etologického hľadiska niet čo vyčítať.

Vyčítať – a to riadnu environmentálnu nevzdelanosť ba až arogantnosť možno iba človekovi-bežcovi. Ten už ale dostal za svoje pochybenia až príliš krutú príučku. A to ešte ktovie, ako sa k nákladom na jeho finančne náročnú liečbu postaví zdravotná poisťovňa. Ktovie, či od neho nebude pýtať peniaze za spoluúčasť.

Našťastie, všetko sa zatiaľ v martinskej nemocnici vyvíja relatívne priaznivo. Nemusí to ale byť tak vždy. – Ľudia, pamätajte si-iba austrálsky hlupák sa ide v Národnom parku pri Darwine kúpať podvečer do riečky plnej krokodílov. A iba hlupák si ide večer zabehať v NP Veľká Fatra sám ďaleko od ľudí do lesa, plného karpatských medveďov.

Ľudia, poučte sa na príbehu z Valčianskej doliny. V záujme medveďov, ale najmä v záujme bezpečnosti a zdravia seba samých.