Pápež, pápež…škoda reči

18. decembra 2022, dedic, Nezaradené

Pápež František má 86-rokov. Vysoký vek. Mnohí v rkc preto vravia, že by mal nasledovať svojho predchodcu a kvôli limitovanej osobnej kompetentnosti abdikovať. Prečo konkrétne ? Nuž napríklad aj preto, ako vníma a ako sa stavia ku každodenným problémom v súčasnom svete.

Ukrajinská tajná polícia SBU včera zase podnikla razie v pravoslávnych kláštoroch. Zase brala do väzenia pravoslávnych teda kresťanských popov. Ako na toto prenasledovanie bratskej kresťanskej cirkvi reaguje pápež ? Nuž nijako. Mlčí.

V Moldavsku včera pro-západný nedemokratický režim prezidentky Sanduovej zakázal vysielanie 6 televízií v ruskom jazyku. Hoci jedna z týchto televízií šírila kresťanský program ortodoxnej cirkvi, pápež je aj na tento nehorázny útok na slobodu slova a cenzúru ticho. Nereaguje, aj keď ide o evidentný atak na slobodu slova, na etnické a náboženské slobody.

V kresťanskom Peru nelegitímna vláda, ktorá sa chopila moci po zvrhnutí a uväznení legitímneho prezidenta Castilla masakruje nespokojných demonštrantov. Na uliciach už silové zložky usmrtili desiatky ľudí-kresťanov a katolíkov. A čo na to pápež ? Zase nič. Zase „anjelské“ ticho.

Pápež však predsa len nie je až taký úplne pasívny. Predsa len niečo robí. Dnes pápež označil vojnu na Ukrajine zo strany Kyjeva za „mierovú vojnu“. To je čosi také, ako „humanitárne bombardovanie“ českého slobodomurára a prezidenta V.Havla… Minulý týždeň sa napríklad pri modlení za ukrajinský ľud teatrálne rozplakal. A následne začal veľkú charitatívnu akciu, zameranú na zabezpečenie termooblečenia pre kyjevský režim. Pre nasledovníkov banderovcov. Tých banderovcov, čo prenasledovali a zavraždili v Haliči a na Volyni stotisíc poľských kresťanov-katolíkov.

Nuž taký je pápež František, dnešný jubilant. Čo mu zaželať ? Pevné zdravie a dostatok jasnozrivosti – aby vedel, čo má pre blaho katolíckej cirkvi urobiť -a aby čo najskôr abdikoval. Pápež údajne podpísal ešte v 2013 abdikačný list pre prípad, ak by mu zdravotný stav nedovolil kompetentne a čestne vykonávať svoju funkciu. Nazdám sa, že tento čas už nastal.