10 sankčných balíčkov a obrat EU-Rusko rekordne vzrástol !

7. marca 2023, dedic, Nezaradené

USA a následne aj ich služobník – Európska únia, prijali proti Rusku v poslednom období 9 až 10 sankčných balíčkov. Mali za cieľ zničiť ekonomiku Ruska, vyvolať pád Putina a rozvrat štátu. Akosi sa to ale nepodarilo. Pár čísel z bilančne práve uzavretého roku 2022 /podľa ruskej tlačovej agentúry RIA-Novosti/:

Príčiny takéhoto rozkvetu vzájomného obchodu medzi Európskou úniou a Ruskom v roku 2022 sú v prvom rade v tom, že EU vidiac pred sebou perspektívy zimy a dlhého obdobia sankčných bariér, nakupovala vlani ruský tovar v panike a do zásoby. Na druhej strane sa ale už pri exporte eurotovaru začali prejavovať sankcie EU a tiež úsilie ruských importérov hľadať si v predstihu náhradných dodávateľov v krajinách mimo EU.

Tohtoročný obchodný rok vo vzťahoch EU a Ruska iste nebude rekordný. Európski exportéri si nachádzajú buď iné odbytiská alebo exportujú svoje tovaru okľukou cez sprostredkovateľov, aby sa vyhli sankciám. Ruskí exportéri takisto-našli si odbytiská v Číne, Indii, Latinskej Amerike, Ázii…-teda mimo EU. Zapĺňajú lacnými a často kvalitnejšími ruskými surovinami alternatívne ázijské trhy a cez čínskych a najmä indických spracovateľov smerujú do EU prelepené značkami iných exportérov.

Na druhej strane, – istá obchodná výmena sa zachová. Najmä pokiaľ ide o doplnenie energonosičov v skladoch pred ďalšou zimou, ale aj pokiaľ ide o vývoz surovín, pre ktoré EU stále nemá dosť alternatív: napr. dovoz ruského jadrového paliva do elektrární, dovoz ruského dreva, obilia, vzácnych kovov a najmä dovoz umelých hnojív. Bez ruských umelých hnojív by onedlho v Európe vypukla poriadna potravinová kríza. Prvé signály nedostatku potravín, najmä ovocia a zeleniny, ale aj vajec a olejov sa už v Európe prejavili.

Aj tohto roku bude teda v obchode EU-Rusko platiť pravidlo, že sankcie sa prijímajú a chlieb sa je. A tiež pravidlo, že sa v obchodnej praxi nikdy neje taká horúca kaša, aká sa v Bruseli uvarí.