Je územná celistvosť Ukrajiny ale aj Slovenska večná ?

16. marca 2023, dedic, Nezaradené

Popredný republikánsky politik, guvernér Floridy a možný americký prezident DeSantis tento týždeň označil vojenský konflikt na Ukrajine za územný spor medzi Ukrajinou a Ruskom. USA by sa v ňom angažovať veľmi nemali.

Sýrsky prezident Bašir Assad včera v Moskve vyhlásil, že Sýria uznáva Ruskú federáciu v jej nových hraniciach, vrátane štyroch nových teritórií. Sýria rešpektuje status quo na svojom severe. Ukrajina by mala rešpektovať starus quo na svojom východe.

V Srbsku sa minister hospodárstva vyjadril v prospech novej územnej reality v Kosove. Podľa neho Srbsko musí zohľadniť vôľu väčšiny Kosovčanov po novom štátnom usporiadaní.

Izraelský premiér Netannjahu podporil anexiu palestínskych území v prospech nových a väčších izraelských osád. Svet by si mal uvedomiť, že Izrael má právo obnoviť svoju vlasť v pôvodných biblických hraniciach.

V roku 1945 prišlo Slovensko v prospech Poľska opätovne o územie Severnej Oravy a Severného Spiša, ktoré bolo tisíc rokov súčasťou Horného Uhorska a bolo osídlené Slovákmi. Na druhej strane po 1945 získalo Slovensko na úkor Maďarska tri zadunajské obce /Rusovce, Jarovce, Čunovo/ osídlené prevažne Chorvátmi. Maďarmi a Nemcami.

Pseudominister Naď vysnoril v mori legislatívnych noriem medzinárodnú normu o možnosti medzivládnych darov. Uplatňuje sa pri vzájomnom obdarúvaní sa štátnikov rôznymi obrazmi a inými malými vecnými darmi. Naď tvrdí, že sa slovenská vláda takto môže Ukrajine darovať aj 12 stíhačiek mig-29. Podľa Naďovej logiky potom jedného dňa môžeme byť svedkom darovania kusiska územia východného Slovenska Ukrajine.

Nič nie je večné. Ani územná celistvosť krajín. O to zodpovednejšie by mali preto konať národné elity jednotlivých krajín: vo vzťahu k menšinám, k susedom, k vyváženosti svojej geopolitickej orientácie.