V Bratislave je panika

16. marca 2023, dedic, Nezaradené

V Bratislave vypukla panika. Tí najmúdrejší, najvzdelanejší, najbohatší Slováci zrazu nemajú koho voliť. Bratislavská kaviareň je v riadnom pomykove. Staré pravicové stálice ako Sulík, Dzurinda, Budaj zosenilneli alebo sa už úplne omrzeli a nové pušky ako Stančík, Klus, Krúpa, Šeliga, Šimečka atď sú dokonca aj pre štamgastov z bratislavskej kaviarne príliš „rídkí“. Matovič a Majerský sú fuj. Jednak preto, že sú naozaj fuj a jednak preto, že im „sedlácká“ slama trčí nielen z čižmy ale aj spod čapice.

-Ešte keby tak Čaputová kandidovala…Ibaže tá nie. Jej postačí druhé volebné obdobie u Grassalkoviča, panáčik Rizman a šaty od Hanečku. Úprimne, kto by vymenil sladké prezidentské ničnerobenie za krízový manažment zdravotníctva, dopravy, školstva, financií, pôdohospodárstva…atď., atď. ? Kiska sa onehdy tváril, že takúto výmenu „v záujme Slovenska“ urobí, že sa „obetuje“. – No napokon si to rozmyslel. Keď zistil, že vo voľbách nezískal arénu ako v Madison Square Garden ale len čosi ako je väčšia obývačka, prenechal komorný priestor bábkoherečke Remišovej. Takže nič. Tadiaľto cesta ku záchrane bratislavskej občianskej liberálnej a prozápadnej pravice nevedie.

Málokedy som škodoradostný. Bráni mi v tom nadmerný súcit. Aj s protivníkom. Ale tentokrát si to užívam. Pozerám, počúvam, čítam ako sa tí najmúdrejší bratislavskí megaintelektuáli trápia – a zabávam sa na nich. Na ich konfúzii, na ich nervozite, na ich skepse prechádzajúcej až do beznádeje. Voľby si odložili až o 10 mesiacov potom, ako predčasne padla ich vláda – a už zjavne cítia, že ani prolongácia výberu vodcu im nestačí. Niektorí analytici hovoria, že v dôsledku absencie tej pravej „pravej“ strany polovica na voľby nepôjde a druhá polovica zakotví zo zúfalstva u Edka Hegera alebo najmladšieho Šimečku. No teda, kam sa to tá slávna bratislavská kaviareň len dopracovala… V stave krajnej núdze bude možno voliť aj prepytujem kazateľa-vizionára Edka Hegera…Hoops, to je náraz…

Sú tu však zo dve-tri riešenia. – Čo takto vyhlásiť vojnový stav a odložiť voľby na neurčito ? Alebo, čo takto pozatvárať predstaviteľov pravdepodobne víťaznej strany Smer SSD ? Čo takto strčiť im do väzenia ich vodcov ? Dôvod ? Dôvod sa ľahko nájde, najmä ak ho podhodia tí, čo ho v centrále Smeru akože sami hľadajú . No a pre istotu treba zavrieť aj Uhríkovcov, Danka, Harabina, Chmelára, Kotlebu…prosto všetko to ľavicové a pronárodné plemä. Aby v septembri ani náhodou nevyklíčilo…

No potom je tu ešte jedno nepredstaviteľné riešenie: premaľovať červeného Pellegriniho na poločerveného, potom na ružového, – a napokon tesne pred voľbami na oranžového ? Čo takto urobiť z bývalého ľavičiara oranžového reformátora ľavice. Čo takto urobiť z neho človeka, ktorý z ľavice urobí stred a v prípade núdze nenápadne až pravý stred ? Pellegrini je tvárny človek. Na premaľovávanie ako stvorený. Ak prižmúrite oči, stane sa z neho veľmi veľmi veľmi európsky sociálnodemokratický liberál. Taký, čo ľavicovosť prebalí na liberálnosť a odtiaľ na euroatlantickú pravú a autentickú demokratickosť.

Nuž ťažké to majú naši Bratislavčania. Ale tak im treba. Toľko špekulovali až to prešpekulovali. Toľko sa zadúšali, že s Ficom nie, že s Uhríkom nie, dokonca že ani s Pellegrinim nie…A teraz nevedia, s kým áno….

Úbohí pravicoví euroBratislavčania: toľko sa chválili tým, že vedia kde je sever, až stratili orientáciu. Ešteže sú tu tajomní režiséri z pozadia a im oddané médiá. Tie im na poslednú chvíľu podajú pomocnú ruku . Tí im na poslednú chvíľu pošepnú tých správnych ľudí a tak ich predsa len zachránia.

-Ale čo keď nie ? Ou vej, ou vej…