Mikloško a Čarnogurský-dve odlišné tváre Sviečkovej manifestácie

19. marca 2023, dedic, Nezaradené

Slávna Sviečková manifestácia je v slovenskej verejnosti spojená s menami dvoch jej organizátorov F.Mikloška a J.Čarnogurského. Hoci ide o tú istú udalosť, „naše“ médiá sa k jej organizátorom správajú diametrálne odlišne. Ďalší príklad neetického, straníckeho a neobjektívneho spôsobu výkonu novinárskeho povolania.

Ján Čarnogurský je pre „naše“ médiá príkladom proruského kolaboranta, naničhodníka, ktorého treba ignorovať, bojkotovať alebo démonizovať. V súčasnosti, keď si pripomíname výročie Sviečkovej, sa spomína na všetko, -len na úlohu Jána Čarnogurského v nej nie. Prečo ? Pretože Čarnogurský by v súvislosti s dnešným vývojom v event. interview možno spomenul analógiu prenasledovania slovenskej cirkvi vo vtedajšej ČSSR a toho, ako banderovci na príkaz Zelenského prenasledujú ruskú pravoslávnu cirkev na Ukrajine. Ferko Mikološko na rozdiel od tejto prirodzenej analógie by pospomínal všeličo. „Putinovu inváziu“, Ficovu mafiu, dokonca aj darovanie migov 29 Ukrajine.

Mikloško a Čarnogurský sú príkladom odlišnéhp vývoja historických osobností. Čarnogurský s vekom múdrie, dozrieva ako víno. Je schopný sebareflexie. Priznáva si nielen zásluhy ale aj politické chyby. Napríklad aj takú akou bolo nehlasovanie za zvrchovanosť SR a za jej prvú ústavu. Mikloško zakrnul v štádiu sprísahanca proti komunistom. Dodnes proti ním bojuje, dodnes ich vidí azda aj pod vlastnou posteľou. Dodnes zotrváva na pozícii čechoslováctva a neslovenskej a nekresťanskej rusofóbie.

Čarnogurský zostal kriticky zmýšľajúcim intelektuálom, ktorý ide za svojou pravdou. Z Mikloška sa stal prozápadný režimistický oportunista a konjunkturalista. Čarnogurskému sa médiá vyhýbajú ako čert krížu. Mikloško je na výročie nežnej a sviečkovej miláčikom kamier a mikrofónov. Dvaja vodcovia toho istého hnutia, dve odlišné osobnosti.

-História ukáže, ktorý boj bol spravodlivejší. História ukáže, kto s odstupom času bojoval „za boha a za národ“ a kto bol iba dobrodružným sprisahancom, neschopným povzniesť sa nad starodávnu nenávisť voči svojim dnes už nebohým protivníkom.