18.apríl 1947

18. apríla 2023, dedic, Nezaradené

18. apríla 1947, teda pred 76 rokmi bol v Bratislave popravený prvý prezident prvej Slovenskej republiky Mons. ThDr. Jozef Tiso. Prezident J. Tiso zomrel vo veku nedožitých 60 rokov.

Prezident Tiso bol ministrom česl.vlády v Prahe. Viac ako 6 rokov stál na čele štátu, ktorý vo svojej dobe uznala veľká väčšina štátov vtedajšej Európy. Vrátane ZSSR, Francúzska, Nemecka, Talianska, Španielska, Japonska, Švajčiarska…Samostatné Slovensko sa od 14.marca 1939 do 21.júla 1939, teda 4 a pol mesiaca nazývalo „Slovenský štát“. Odo dňa prijatia Ústavy Slovenskej republiky, teda od 21.júla 1939 do jej zániku v apríli 1945, – teda takmer 6 rokov – bol jej oficiálny, medzinárodne uznaný názov „SLOVENSKÁ REPUBLIKA“.

Poprava prezidenta nie je udalosť, ktorá sa oslavuje. Je to však súčasť dejín Slovenska a Slovákov. Je to historický fakt, ktorý by Slováci mali poznať. Bez ohľadu na to, ako hodnotia režim v štáte, v ktorom bol ThDr. J.Tiso prezidentom. Utajovanie a ignorovanie historických faktov je znakom nezrelosti národa a jeho nesuverénneho postavenia. Nazdám sa, že Slováci sú už v súčasnosti taký sebavedomý a emancipovaný národ, že sa zodpovedne vedia vyrovnať už aj s historickým faktom tragického osudu svojho prvého prezidenta.