Ficovci porazili opozíciu 78:65

22. novembra 2023, dedic, Nezaradené

Kedy ? Včera, pri hlasovaní o PVV a dôvere vlády. Oficiálny pomer medzi poslancami vládnej koalície a opozície je 79 ku 71. Akčný potenciál vládnej väčšiny je však až 78 ku 65. V praktickom parlamentnom rozhodovaní je dôležité zapamätať si čísla 78 a 65. To bude asi obvyklý počet vládnych a opozičných poslancov, ktorí sa budú aktívne zapájať do parlamentného diania. Teda aspoň v situácii, že ide o veľa, – napr. o bytie či nebytie vlády, ako tomu bolo včera.

Opozičných novinárov včera zaujímal poslanec Ľupták z SNS. Pýtali sa na dôvody jeho neúčasti na hlasovaní o PVV. Keď sa dozvedeli, že je v nemocnici, pre istotu si to ešte preverili. Bohužiaľ, s pánom Ľuptákom to bola pravda. Je v nemocnici. Tí, čo za vecou vetrili akýsi rozkol či protest vo vládnej podpore. tentokrát cvakli zubami naprázdno.

Zaujímavé, že „našich“ objektívnych novinárov nezaujímali dôvody neúčasti na hlasovaní o dôvere vlády u 6 opozičných poslancov. Ak ich zaujímala absencia 1 vládneho poslanca, bolo by logické, že ich o to viac bude zaujímať neúčasť skupiny 6 poslancov. Čakal by som, že tak ako novinári nechali rozlet konšpiračnej fantázii v prípade 1 poslanca, začnú vetriť čosi aj v prípade 6 poslancov. Mýlil som sa. Nikto nič nevetril, nikto nič nezisťoval, nikto nič nepreveroval.

Aké typické pre dnešný stav v „našich“ objektívnych médiách. Aké ilustratívne…

Nech je akokoľvek, momentálne sa zdá, že súčasná sociálnodemokratická a národniarska vláda má v parlamente silnejšiu pozíciu, ako sa pri tvorbe koalície zdalo. V praxi prejavená väčšina 13 hlasov umožňuje vláde R.Fica pokojnejší život a pohodovejšie tempo pri práci na štátnom rozpočte resp. pri skrátenom schvaľovaní zákonov nevyhnutných na realizáciu vládnych zámerov v počiatočnom období Ficovho vládnutia.

Prvý mesiac vlády R.Fica a spol. ukazuje, že v NRSR to má dobre zabezpečené. Rizikovejšie ale asi bude zlaďovanie záujmov jednotlivých koaličných partnerov v exekutíve. Aby nedošlo ku komplikáciám, bude potrebné, aby Smer citlivo pristupoval k svojim slabším bratom-k Hlasu a najmä k SNS. Vládne opatrenia zrejme bude treba častejšie než obvykle prerokovávať na koaličných radách. Bude užitočné, ak sa Smer ale aj Hlas spýtajú SNS na názor aj pri prijímaní rozhodnutí v rezortoch, v ktorých SNS nemá svoje zastúpenie. Možno to málokto čakal, ale táto vláda bude vládou až netradične málo roz-rezortovanou. Spoločný pohľad na vec sa bude musieť dosiahnuť pri rozhodovaní o všetkých závažných otázkach vládnutia.

-Asi je to takto správne. Lebo či chcú alebo nechcú, ale politickú zodpovednosť budú musieť vládne strany prijímať za výsledky vlády vo všetkých rezortoch. Bez ohľadu na to, či pôjde o ministerstvo, v ktorom je ministrom človek z jednej z troch koaličných strán alebo nie.