Politický vizionár Danko

3. decembra 2023, dedic, Nezaradené

Dnešný výkon Danka v diskusii na jednej z televízií nebol excelentný. Danko vyzeral byť premotivovaný, roztržitý, unáhlený. Motal jednu tému cez druhú: prokuratúru so štátnym zastupiteľstvom, špeciálnu prokuratúru so špeciálnym súdom, špeciálne zákonodarstvo s inštitúciou tzv. „kajúcnika“ a pod. To, čo by Taraba vysvetlil divákom za dvadsať sekúnd Danko zo seba vypotil za dvadsať minút. Jednoducho povedané, počúvať Danka kvôli faktografii a jasným politickým stanoviskám je „mission impossible“.

Vyjadrenia Andreja Danka treba napriek tomu počúvať veľmi pozorne. Je v nich -trochu v pomotanej podobe, čosi podobné ako bolo v slovách nebohého Žirinovského. Je v nich občas čosi také ako POLITICKÁ VÍZIA. Kto sledoval Danka dnes na obed a čakal takúto „víziu“, mohol byť spokojný.

O čo išlo ? Danko dnes vyhlásil, že SNS nie je veľmi spokojná s kandidatúrou Pellegriniho na post prezidenta. Paradoxne najmä preto nie, že ak by Pellegrini kandidoval, potom by určite vyhral. Nuž a toho sa SNS na počudovanie veľmi obáva. Odchod Pellegriniho z postu predsedu Hlasu na post prezidenta by totiž podľa Danka znamenal rozpad Hlasu, následný rozpad vlády a potom celkom logicky – nové parlamentné voľby.

Skoré nové voľby by boli pre Danka malá národniarska tragédia. Prečo ? Lebo strana Republika už v preferenciách znovu predbieha SNS a rastie pravdepodobnosť, že by sa SNS po voľbách do NRSR nedostala. Dnešné zlaté časy, v ktorých A,Danko ako tretí do partie aj keď s minimom „žetónov“ tu a tam politicky vydiera sociálnych demokratov, osobitne liberálnejšie ladených hlasistov /Dolinkovú, Tomáša/, by sa skončili.

Danko to vie. Nehľadí na neveselú perspektívu so založenými rukami, ale snaží sa jej zabrániť. Po prvé tak, že nabáda partnerov v koalícii /najmä v Hlase/, aby Pellegrini za prezidenta nekandidoval a aby sa koalícia ako celok radšej dohodla na inom spoločnom kandidátovi. Napríklad na Ficovi. Ten to samozrejme odmieta, lebo vie že by voľby nevyhral. – Na kom inom ? To vizionár Danko zatiaľ nevie…

Druhý spôsob ako sa vyhnúť novým voľbám je Dankov plán „B“. Je to kurizovanie KDH a mámenie ho do súčasnej vlády. Vstup KDH do súčasnej vlády , -napr. potom čo Pellegrini vyhrá voľby a Hlas sa rozpadne na skupinu vracajúcu sa do Smeru a skupinu /okolo Druckera/, ktorá to neakceptuje a radšej prejde do opozície, by obnovila 76-ku súčasnej vlády a zabránila novým voľbám.

Danko to dnes v diskusii o praktických otázkach vládnutia zase riadne pomotal. Na druhej strane však Danko ponúkol tým, čo radi tvorivo a slobodne politizujú, zaujímavú tému na premýšľanie. Zopár slovami, gramaticky nie príliš učesanými naznačil veci, ktoré sa nad Slovenskom vznášajú. Nie každý je schopný ich „citlivo vnímať“. Danko je jeden z tých, čo to vedia.

A čo majú dosť „prostorekosti“ a „politickej nerozvážnosti“, aby to prezradili slovenskej verejnosti „na plnú hubu“…