Založ si blog

Federálna republika Mikronézia

Dnes toho bude pomenej. Mikronézia je porozliezaná na obrovskej ploche Pacifiku, no sú to len také malé-s prepáčením hovienka, ktoré tu po sebe nechali obrovské kontinenty Ázie a Ameriky, keď sa medzi sebou pasovali o nadvládu v Tichom oceáne.

Na začiatku boli Španieli, ktorí sa na mikronézskych ostrovčekoch zastavovali pri ceste zo svojej filipínskej kolónie do amerických kolónií. A naopak. Nasledovali sporadické pokusy chamtivých Angličanov, až napokon si to tu s pruskou legislatívnou dôslednosťou a vojenskou ráznosťou prisvojili Nemci. Aby ich mikronézska dŕžava bola solídnejšia, zväčšili ju o niekoľko nových ostrovčekov, ktoré odkúpili od Španielov. Po prehratej vojne Spoločnosť národov prisúdila ostrovy Japoncom a po ďalšej vojne-tentokrát aj nimi prehratej, ich z iniciatívy USA založená OSN darovala Spojeným štátom americkým. Taká je krátka história Mikronézie.

Dnes je Mikronézia totálne politicky, vojensky a ekonomicky spätá s USA. Američania povolili krajine nezávislosť /hlas navyše pri hlasovaní vo VZ OSN sa Washingtonu zíde/, no podmienili to tým, že Mikronézia zostane pridruženým štátom USA. Spojené štáty tu tak majú takmer všetky práva vládnutia, no k povinnostiam napr. v sociálnej či ekologickej oblasti môžu pristupovať selektívne.

Vďaka príjmom z amerických vojenských základní má Mikronézia na pacifické pomery dosť vysokú životnú úroveň. Má slušnú flotilu rybárskych lodí, slušnú sebestačnosť v potravinách, slušne fungujúci medzinárodný prístav a medzinárodné letisko Chuuk. Pamiatkou na Španielov je väčšinové rímskokatolícke náboženstvo.

Obľúbenou atrakciou pri návšteve miniatúrnych štátov je prehliadka ich vládnych budov. Neraz ide skromnejšie vilky, bungalovy či kaštieliky, kde len honosná tabuľka na dverách oznamuje, že v nej sídli premiér, prezident či parlament. V Mikronézii sme o túto zábavu prišli. Pobyt sme strávili iba na ostrove Chuuk, de facto v 50 tis. meste Chuuk, ktoré však nie je hlavným mestom celej federácie, ale len jednej zo štyroch jej častí. Hlavné mesto je Palikir a leží na ostrove Pohnpei. Źiaden problém-pocestujeme tam v budúcom živote.

Mnohé mikronézske ostrovy sú hornaté. Sú pozostatkom vulkanickej činnosti. Klíma je bohatá na lejaky, preto tu tečie viacero potokov. Vo vnútrozemí sú miniatúrne tropické džungle. Plantáže ich rozlohu ale zdecimovali. Na rozdiel Maršalových ostrovov neuplatňuje sa v krajine matriarchálne vlastníctvo pôdy. Fungujú tu normálne komerčné vzťahy. Pri cestách po ostrove sa dajú využiť taxíky alebo si možno prenajať autá. Na prírodných plážach je búrlivo. Veľmi si tam nezaplávate. Hotelíky domorodých majiteľov alebo z USA privandrovaných hipsterov však majú malé pracne udržiavané piesočné plážičky s ktovie odkiaľ dovezeným pieskom.

Americká vojenská prítomnosť nie je v Chuuku až tak viditeľná. Duša pacifistu v tejto časti Pacifiku môže existovať bez obmedzení. Śnorchelisti a potápači majú pod hladinou mora čo obdivovať. Po výstupe na breh a pohybe po meste sa od džentlmenov očakávajú dlhé nohavice.

Mikronézia je pre Slováka so súkromným lietadlom ideálny typ na predlžený výlet. /Hahaha…/. My sme sem prišli loďou a loďou aj odišli. Vyskúšali sme dve malé pláže, zjedli miestnu rybu s americkou omáčkou, vypili nápoj s čerstvým kokosovým mliekom. Kúpiť hrnček s logom Mikronézie bola „mission impossible“. Podarilo sa nám vyžobrať z reštaurácie iba bežný konzumný hrnček. Vyrobený v Číne pre akýsi obchodný reťazec. My sme ho však na Slovensko pritrepali až hen z Chuuku-a tak má pre nás nevyčísliteľnú cenu.

Mikronézia je na turistické atrakcie, na turistické suveníry skromná. Mikronézania sa nepretekajú v pohostinnosti voči cudzincom. Ba ani v pracovitosti. Návštevník má pocit, že domorodcov utlmuje ostré tropické slnko rovnako ako prišelcov.

  • Zase jeden tropický raj, kde by sa Slovák nechcel narodiť.

Po pár dňoch bude malá pacifická India=FIDŹI.

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

Dobrá správa pre PS, Olano a SaS

16.04.2024

Všimli ste si to ? Koalícii Smer, Hlas a SNS sa podarilo splniť predvolebný sľub o znížení cien potravín, o poklese inflácie a oživení investičnej výstavby. Dobrá správa pre Šimečku, Matoviča, Grohlinga – či nie ? Aspoň trocha útechy pre občanov pred tým, než Kamenický a spol. začnú realizovať tvrdý no nevyhnutný reštrikčný masaker…. Zatiaľ je to [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 757
Celková čítanosť: 2818920x
Priemerná čítanosť článkov: 3724x

Autor blogu

Kategórie