Založ si blog

Maledivy

DVE DOVOLENKY V RAJI

Sen všetkých slovenských turistov. Koľkým Slovákom sa už splnil ? Trom či piatim percentám ? Maledivy sú -bohužiaľ, neraz dôvod na chvastanie sa bohatšej časti slovenskej populácie /kde všade boli a ako si to tam užívali/ a na nenávisť a závisť zo strany druhej,- drvivej väčšiny slovenskej populácie. Revnivosť voči maledivským dovolenkárom zvyšuje fakt, že tých pár percent Slovákov, čo tam už boli, cestovalo tam i viackrát za sebou.

Niektorí slovenskí boháči tam chodia pravidelne, aby si skrátili dlhé zimné mesiace. Ak sa o tomto ich „zvyku“ dozvedia chudobnejší spoluobčania, ide ich od zlosti rozhodiť. – U skúsenejších cestovateľov však tieto typy maledivských zimovníkov budia skôr súcit a údiv…

Prečo údiv a súcit ? Nuž preto, že niekoľko týždńové plážovanie na fliačku zeme 100 x 200 m je vlastne luxusná ale predsa len internácia. Skúsenejší cestovateľ ľutuje takéhoto človiečika, chodiaceho celý deň pár desiatok metrov tam a pár desiatok metrov naspäť-ako po väzenskom dvore. -Maximum, čo môže, je ozvláštniť si túto každodennú rutinu potápaním sa k tomu istému útesu s tými istými druhmi rybičiek, rají a hviezdic. A zapíjať si svoju nudu nekonečnými drinkami pri západe či pri východe slnka. Skúsenejší cestovateľ s údivom počíta to množstvo eur či dolárov, ktoré „lev maledivských pláží“ takto v zime prenudí,-hoci by ich mohol investovať do množstva poznávacích ciest do oveľa zaujímavejších kútov sveta.

Aby nedošlo k nedorozumeniu – nemáme nič proti Maledivám, tobôž proti ich úžasnej tropickej prírode, ľuďmi tu neraz dotvorenej do takmer dokonalej rajskej nádhery. Maledivy a ich príroda si žijú svojim osobitým životom a za to, že tam na nich kdesi pod palmou pár týždńov ako žoch tuku hlivie nejaký slovenský zbohatlík, neschopný ani len romány čítať, – spôsobilý nanajvýš bezcieľne surfovať po internete, hrať počítačové hry, mastiť karty, navštevovať herne, pofajčievať, nalievať sa alkoholom a trepať dve na tri tie isté chvastavé historky rovnako chvastavým a nudiacim sa spoluturistom,-za to Maledivy nemôžu. Za to môže duchovná nerozvinutosť takýchto ľudí. A spoločenské zriadenie, umožňujúce nevzdelaným, nevyzretým, morálne nedostačivým jedincom získať peniaze, vysoko prevyšujúce ich kultúrnu úroveň a ich mentálne spôsobilosti. Na vine maledivskej nudy takýchto slováčikov je typicky kapitalistická nespravodlivá diskrepancia finančných možností a duchovných spôsobilostí.

Na Maledivách sa dá samozrejme popri plávaní, potápaní, rybárčení, hraní volejbalu, basketbalu či tenisu aj tvrdo pracovať. Dá sa tam so sebou vziať pol metráka kníh; dá sa tam písať, študovať cez internet, dá sa škicovať, dá sa /do istej miery/ muzicírovať, trénovať sa v pohybovom umení. Dá sa riešiť si partnerské problémy, dá sa naplno venovať intímnemu partnerskému súžitiu a vzájomnému spoznávaniu sa; dá sa vychovávať deti, na ktoré vo všedné dni na Slovensku nebol čas; dá sa koncipovať podnikateľské alebo kariérové stratégie. Dá sa venovať svojmu zdraviu, rekonvalescencii a rekondícii.

Väčšina turistov si myslí, že Maledivy,-to je iba plážovanie. Nie je to tak. V zásade sú v tejto krajine možné -tak ako všade,-dva druhy návštev. Po prvé pobytové výjazdy a po druhé,-aj na Maledivách možné poznávacie putovania.

Nebudeme špecifikovať jednotlivé plážové rezorty, na ktorých sú pobytové zájazdy možné. Na všetkých je to v podstate skoro rovnaké. Rozdiely sú iba v miere vybudovanosti turistických zariadení a úrovni luxusu. Existujú ostrovčeky-rezorty pre masový konfekčný turizmus nižšej strednej triedy, a existujú 4,- 5,- ba i 6,-hviezdičkové ostrovčeky= superluxusné rezorty. Ak uvažujete o kúpe pobytového zájazdu, neriaďte sa iba cenou ale aj tým, čo v maledivskom tropickom raji chcete robiť. 3-hviezdičkové rezorty sú spravidla na väčších ostrovoch, kde sú možné napr. aj diskotéky, hlučnejšia hudobná zábava, pestovanie loptových hier a pod. Stravovanie je tu vo veľkých jedálňach so švédskymi stolmi a ubytovanie v bungalovoch s výhľadom do zelene alebo na more. Od ubytovania čakajte max. nejaký balkón či terasu s lehátkom. V blízkosti bývajú siete, pláž a spoločné bazény. Luxusnejšie ostrovčeky,-rezorty majú bungalovy priamo na pláži, s vlastnými terasami ústiacimi neraz priamo na pláž. 5-hviezdičkové ostrovčeky resp. rezorty majú ubytovanie v individuálnych plážových bungalovoch s vlastnými malými bazénmi, lehátkami a sieťami a vlastným kúskom pláže. Sú tam potom aj dlhé drevené móla z jednej či oboch strán obostavané bungalovmi na koloch, zabudovaných do mora. Takéto bungalovy majú vlastné schodíky do mora, presklené dná v obývačkách na pozorovanie podmorského života, majú nad hladinou mora vlastné terasy s vírivkami, húpacími sieťami, lehátami, stolmi a stolíkmi a dokonca aj vlastnými „infinity bazénmi, zabudovanými v terase. 5-6 hviezdičkové rezorty sú na menších ostrovčekoch. Oddychuje tu podstatne menší počet turistov, než v 3-4-hviezdičkových rezortoch. Strava sa podáva buď v jednotlivých bungalovoch alebo v malých útulných reštauráciách á la carte. Luxusné rezorty si zakladajú na diskrétnosti, intimite a tichu. Hudobné produkcie predstavujú nanajvýš živé sólo vystúpenia zopár koncertných umelcov. Do luxusných rezortov spravidla rodiny s deťmi prístup nemajú. Koralové útesy v luxusných rezortoch sú jasné, farebné a živé- v rezortoch pre masovejší turizmus sa môžete pod hladinou mora stretnúť aj s tzv. podmorskou púšťou : podmorskými pláňami, ktoré pokrývajú mŕtve korály, kde je oveľa menej druhov rýb a rozmnožili sa tu i ježkovia, morské červy a medúzy. Ako vidieť, nie všetky pobyty na Maledivách sú pobytmi v raji, omývanom morom s bohatým podmorským životom. Ako si na Maledivách zaplatíte málo peňazí dostanete „málo muziky“. tak ako všade vo svete.

Maledivy / 298 km2 a 430 tis.obyvateľov/ sú ostrovná krajina, zložená z viacerých korálových súostroví. V každom z nich sú desiatky malých ostrovčekov alebo atolov, z ktorých je väčšina neobývaná. Niektoré využívajú domorodci na bežný život, iné sú využívané rýdzo na turistiku a menší počet je kombináciou turizmu a života domorodcov. Príkladom je ostrov, na ktorom je hlavné mesto Male.

Je v ňom zopár lacných turistických hotelov pre batôžkárov. Na plážovanie musia využiť verejnú pláž, prístupnú aj pre domorodcov. Čistota pláže, hluk a hygiena zodpovedajú tomu, že plážujete v prostredí veľkého stopäťdesiattisícového kulturálne indo-moslimského mesta. Výhodou je, že platíte iba letenku do Malé a šetríte na transporte /hydroplánovom alebo rýchločlnmi / do niekedy desiatky kilometrov vzdialeného rezortu.

Naša prvá návšteva na Maledivách /ostrovček THULHAGIRI/ mala charakter pobytu na pláži. Zaplatili sme si radšej menej dní v luxuse ako veľa dní v prostredí masovej turistiky. Pri transporte do rezortu sme uprednostnili lacnejší variant dopravy rýchločlnom pred drahším hydroplánom. Výhodou bolo, že sme aspoň nakrátko, pri „vykládke“ iných turistov spoznali aj dva ďalšie ostrovčeky-rezorty. Nevýhodou bol dlhší čas dopravy.

Ubytovaní sme boli vo vlastnom vodnom bungalove. Na terase boli iba lehátka a húpacia sieť-nie vírivka či bazén. V obývačke však bol presklený priezor. Spočiatku sme pri ňom pri pozorovaní podmorských tvorov strávili desiatky minút. Časom sa nám to však zunovalo. Neskorším osviežením bolo pozorovanie jeden druhého pri šnorchelovaní pod našim bungalovom. Do mora sme schádzali vlastnými schodíkmi z terasy. Urobili sme v mori päť-šesť záberov a boli sme priamo pri koralovom útese. Pozorovanie života na ňom bolo fantastické a strávili sme takto prakticky celé dva -tri počiatočné dni. Nečudo, že sme to nahrali na desiatky minút videozáznamu. Ke´d sme si však záznam doma prehrávali, zistili sme, že je to chabý odvar reality. Bola to nuda-a tak to zjavne vnímali aj naši kamaráti, ktorým sme to premietali.

Okrem šnorchelovania sme sa pomaly prechádzali po našom ostrovčeku. Hostí tu nebolo veľa a nečudo, že sme ich za dva dni skoro všetkých poznali. Deń sme sa naučili končiť na malom poloostrove s vynikajúcimi podmienkami na pozorovanie západu slnka. Bol tam malý bar, kde ponúkali v pohároch so slamkou farebné modré, zelené, oranžové, červené či fialové koktejly. Na pieskovom myse s malým stolíkom a dvoma stoličkami sme boli často iba samí dvaja. A pred nami krvavočervené obrovské slnko, pomerne rýchlo sa vnárajúce pod hladinu Indického oceánu. Západ slnka a šnorchel ponad útes boli asi jediné dve veci, čo sa nám na maledivskom ostrove po pár dňoch nezunovali.

Jedávali sme v honosne zariadenej á la carte reštaurácii. Biele naškrobené obrusy, postriebrené príbory, voňavé orchidey vo vázach a čašníci v oblekoch a lakovkách-aj ke´d bolo 30°C. Len my hostia sme mali privilégium chodiť do reštaurácie na večeru síce v dlhých nohaviciach ale NABOSO. Lebo podlahu reštaurácie tvoril krémovobiely korálový piesok. Večer horeli v reštaurácii fakle a na gitaru jemne brnkal jeden miestny muzikant.

Po večeri sa dalo dokončiť deń viacerými spôsobmi. Personál rezortu nám pripravil postele na spanie a na terase nad morom na stole zapálil vonnú sviečku a do pohárov nalial po deci vína. Mohli sme teda sedieť na terase, počúvať šum mora pod nami a obdivovať hviezdnatú oblohu. Mohli sme si zapnúť obrovský televízor s asi 200 satelitnými programami. A mohli sme siahnuť po jednej z dvoch vecí, čo sme našli v nočných stolíkoch: po Koráne v angličtine alebo po obrovskej škatuli s prezervatívmi, ktorú nám tu ponúkali. -Bola to veru pitoreskná zásuvková kombinácia: korán a prezervatívy. Dodnes ľutujeme, že sme si to tam neodfotografovali.

Druhá návšteva Maledív bola čosi ako poznávací zájazd. Bol súčasťou plavby na výletnej lodi po Indickom oceáne. Na lodi sme spali, raňajkovali a večerali, no inak sme celé dni trávili buď okružnými plavbami /rýchločlnmi/ okolo jednotlivých maledivských atolov, alebo vylodením a pobytom na ostrovčekoch: doobeda na jednom, poobede na druhom. Názvy ostrovčeka, kde sme strávili dlhší pobyt ako aj názvy atolov a ostrovov, ktoré sme pri okružných plavbách navštívili sme si starostlivo zaznamenali, – no teraz, s odstupom času sa nám vidí byť nezmyselné uvádzať ich práve tu. /Len pre štatistiku uvádzame aspoň BANDOS, PARADISE ISLAND, ADAARAN RANALHI…/. Vzhľad a vybavenie maledivských rezortov sa dosť často mení. Čo sa vám na ostrovčeku vlani páčilo, tento rok tam už nájsť nemusíte. Že život je zmena, platí na Maledivách dvojnásobne. Možno i preto je táto krajina pri regrútovaní turistov taká úspešná.

Na jednom z ostrovov sme raz podvečer išli chytať ryby na šíre more. Bolo nás v rybárskom člne asi 6 plus dvaja členovia posádky. O samotný akt lovu mala záujem iba ženská časť našej cestovateľskej dvojice. A mala šťastie. Pomerne rýchlo sa jej na udici trepotali dve tyrkysové asi dvojkilové ryby.

Povedali sme si, že ryby po odfotení vrátime naspäť do mora. Pri prvej rybe sa to aj podarilo. Pri druhej však k nám pribehol sprievodca, vzal rybu a hodil ju do spoločnej kade. Vraj to bude nazajtra na obed. Rozladilo nás to. A už sme si potom na Maledivách ryby na obed či na večeru nerozkázali. Jedna vec je vidiek rybu prvý a posledný kráť na tanieri, osmaženú, okorenenú a s peknou zeleninovou oblohou a druhá vec je, ke´d si ten kus na tanieri pamätáme ako živú rybu- v nádherne tyrkysovej koži a s vyľakanými smutnými očami. Humanitárne pokrytectvo ? Áno, lenže ten súcit, čo je v pozadí za týmto druhom humanizmu, je zrejme zárodkom veľkej kultúrno-civilizačnej zmeny, ktorá čaká ľudstvo v budúcnosti.

Pri okružnej plavbe po maledivských ostrovčekoch sme viac ako podľa ich názvov rozlišovali medzi nimi podľa toho, koho sme na nich stretali. Na jednom ostrovčeku boli nádherné andulky a papagáje. Na inom boli chameleóny, na ďalšom korytnačky a na ďalšom výnimočne veľa rají. Jeden z ostrovčekov sa nám trochu sprotivil množstvom obrovských morských červov.

Na nasledujúcom sme si museli dať pozor na jazyk, lebo klientelu tvorili prevažne Slováci a Česi. Vylodili sme sa aj na „maďarských“ a „ruských“ ostrovčekoch. Indický oceán je skvelý garant národnej intimity jednotlivých skupín turistov. Vďaka nemu je tu dovolenka pomerne tichá a bezkonfliktná a ku interkulturálnym či interetnickým problémom príliš často nedochádza.

Ak by ste mali možnosť vybral si medzi pobytom na jednom maledivskom ostrove a okružnými plavbami po viacerých z nich, radíme vám zvoliť si okružnú plavbu. Popri šnorchelovaní a slnení spoznáte aj trochu lepšie samotného ducha Maledív. Spoznáte, ako je táto maličká krajina „rozsiahla“. Koľko vnútorných vôd ju omýva a ako je vo svojej miniatúrnosti prekvapujúco rozmanitá a menlivá.

Keby sme mali u nášho Hospodina väčšie slovo,-vybavili by sme u neho pre každého Slováka dve maledivské dovolenky za život. Nie viac ako dve a nie menej ako dve. Tú prvú by sme im dopriali, aby sa im splnil sen o raji na Zemi. A tú druhú by sme radi vymodlili, aby sa im raz a navždy odnechcelo žiť v takomto raji dlhšie, než by to bolo pre nich zdravé a užitočné.

/Autorom fotiek je autor textu/.

Dobrá správa pre PS, Olano a SaS

16.04.2024

Všimli ste si to ? Koalícii Smer, Hlas a SNS sa podarilo splniť predvolebný sľub o znížení cien potravín, o poklese inflácie a oživení investičnej výstavby. Dobrá správa pre Šimečku, Matoviča, Grohlinga – či nie ? Aspoň trocha útechy pre občanov pred tým, než Kamenický a spol. začnú realizovať tvrdý no nevyhnutný reštrikčný masaker…. Zatiaľ je to [...]

Jančkárová – generátor politickej nenávisti

14.04.2024

Každému súdnemu človeku, ktorý sledoval dnešný“moderátorský“ výkon Marty Jančkárovej na STV1 musí byť už jasné, prečo je potrebné spravodajské a publicistické relácie RTVS totálne prekopať, vymeniť v nich dramaturgiu a personál. Jančkárová väčšinu svojho „moderátorského“ času venovala politickej polemike s podpredsedom NRSR a poslancom [...]

Šimečka je najkrajší, najmúdrejší a najlepší hasič

14.04.2024

Dementi /toto nie je oslovenie nikoho dôležitého, toto späťvzatie článku, ktorý tu mal byť ešte do obeda no už nie je…/. Nie je pravda, že pán Šimečka je čosi ako „pyroman“. Nie je pravda, že pán Šimečka chodí do Bruselu zakladať ohníky, v ktorých majú zhorieť peniaze pre SR, – aby potom vyzýval vládu SR hasiť. Pravda je, že pán Šimečka je [...]

ČR SR politika premiér Fico návšteva prvá

Prieskum: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov

16.04.2024 14:15

Opačný názor má 17 percent populácie.

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 755
Celková čítanosť: 2809712x
Priemerná čítanosť článkov: 3721x

Autor blogu

Kategórie