Založ si blog

Burkina Faso /Po Afrike 24./

TAM, KDE NEOKOLONIALISTI ZAVRAŽDILI HRDINU AFRIKY T. SANKARU

Burkina Faso je bývalá francúzska kolónia Horná Volta. Ako už jej starý koloniálny názov naznačuje, leží čiastočne pri jednom z afrických veľtokov-pri rieke Volta. Nový názov vyjadruje „krajina neskorumpovateľných ľudí“, resp. čestných a optimistických ľudí. Krajina ho získala za vlády burkinského a celoafrického hrdinu THOMASA SANKARU, nazývaného aj CHE GUEVARA AFRIKY.

Burkina Faso má 274 200 km2 a cca 14 miliónov obyvateľov. Leží prevažne v oblasti saván a sahelu, v kraji mučivého vetra HARMATÁNU. Hlavné mesto s divým názvom OUAGADOUGOU má 1,5 milióna obyvateľov. Číta sa to ako Wagadugu.

Novodobá história Burkiny Faso je úzko spojená s marxistickým panafrickým revolucionárom Thomasom Isidore Noel SANKAROM. Sankara sa stal premiérom krajiny vo veku 33 rokov, v r.1983. Od r.1981 bol ministrom informácií a stal sa v krajine tak populárny, že ho vtedajší prezident musel pod tlakom ľudu menovať za predsedu vlády. Francúzski neokolonialisti to prijali so strachom o svoje privilégiá. Preto prezidenta, ktorý bol ich bábkou nahovorili, aby na neho uvalil domáce väzenie. To však viedlo ku masovým protestom v uliciach a napokon ku vojenskému zásahu. Jeho výsledkom bola inštalácia Sankaru ako nového prezidenta. Za približne 4 roky, počas ktorých bol v tejto funkcii-pokiaľ ho domáci a zahraniční africkí zradcovia riadení francúzskou tajnou službou nezavraždili, stihol „nakaziť“ Burkinu a celú Afriku ideami tvrdého antikolonializmu. Najdôležitejším ideovým dedičstvom Sankaru je požiadavka KOLONIÁLNEJ DANE resp. POST-KOLONIÁLNYCH RETRIBÚCIÍ. Tie by bývalé koloniálne veľmoci mali svojim bývalým kolóniám platiť od 50 do 100 rokov, aby tak kompenzovali materiálne a duchovné škody, ktoré kolonializovaným častiam Afriky spôsobili a splatili bohatstvo, ktoré Afrike ukradli. Postkoloniálne retribúcie mali zastaviť odliv mozgov a pracovných síl z Afriky do Európy, do bývalých koloniálnych metropolí. Sankara takto vlastne chcel zamedziť masovej migrácii, ktorá sa po jeho smrti naplno rozbehla. Sankara ale nezostal iba pri vymáhaní peňazí od kolonialistov. Druhým dôležitým krokom africkej revolúcie podľa neho mala byť politika tvrdej ANTIKORUPČNOSTI. Tvrdý postih domácich zradcov, korumpovaných bývalými koloniálnymi pánmi, napokon Sankaru stál život. Boj proti nekolonializmu v Afrike jeho zavraždením stratil na intenzite. Vraždy ďalších bojovníkov proti neokolonializmu nasledovali. A tajné služby Západu v nich pokračovali a pokračujú doposiaľ. Bohužiaľ.

Na svetlú no i tragickú kapitolu dejín Burkiny sme si spomenuli, keď sme v rámci expedície po Západnej Afrike navštívili aj túto krajinu. Od hraníc Mali nás v Burkine sprevádzal suchý pieskový vietor HARMATÁN, ktorý zo sudánskej Sahary až po Guinejský záliv trápi skromnú sahelskú vegetáciu a rozosieva do ďaleka drobné zrnká saharského piesku.

Prvé, čo sme videli, bol burkinský vidiek. Bol odetý do slamy a zafarbený do okrového khaki. Tráva, pôda, i kmene stromov hrali všetkými odtieňmi hnedej a žltej. Na pozadí tejto hnedo-žltej monotónie vynikali iba pestré odevy domorodých dievčat a žien. Keď sme občas zastali s autokarom na malú zdravotnú, obkolesili nás a vynukovali všetkým možným. Vareným vajcom, náušnicami, čo si dali dolu z ucha, kokosovým orechom…

Hlavné mesto Waga /ako sa foneticky vyslovuje skratka pre Ouagadougou/ nám ale pripravilo pestrejšie privítanie. Prekvapili nás v prvom rade široké ulice a chodníky, kde stavitelia pri urbanizácii priestorom nešetrili. Prekvapil nás aj čulý veľkomestský ruch – v meste, o existencii ktorého vie v Európe iba málokto. V centre mesta nás napokon prekvapili dva solídne hotely s veľkoryso postavenými budovami. V prvom z týchto hotelov / názov sme už zabudli / sme strávili príjemný večer pri dobrom jedle a ešte lepšom folklórnom vystúpení a následnom úplne skvelom koncerte afro-jazzu. Koncertovali dva živé orchestre a oba celkom slušne džemovali až do druhej po polnoci.

V druhom hoteli RAN HOTEL SOMKETA sme boli ubytovaní. Na kvalitu izieb nemôžeme povedať ani pol krivého slova. No to, čo nám z tohto hotela najviac utkvelo v pamäti je predovšetkým veľký, čistý a prázdny hotelový bazén a komfortné zázemie v parku.

Počas prehliadky centra mesta sme zase obdivovali široké bulváre, ale aj národný futbalový štadión a pozreli sa na uličné trhoviská.

Národný štadión

Chceli navštíviť aj najväčší kostol metropoly, no policajti nám v tom zabránili. Upozornili nás navyše na to, že si kostol či verejné budovy nesmieme fotiť či nahrávať. No to nám už potom nebolo viac treba. Kostol sme si samozrejme tajne vyfotili. Rovnako tak aj sídlo premiéra, prezidentský palác a rezidenciu prezidenta.

Katedrála „Nepoškvrneného počatia“ v Ouagadougou
Úrad premiéra
Sídlo prezidenta
Rezidencia prezidenta

Pri prezidentskom paláci nás pri fotení zazrela prezidentská stráž. Rozbehla sa za nami, pýtajúc naše pasy. Podarilo sa nám však rýchlo naskočiť do autokaru a ufujazdiť preč. Potom sme sa ešte asi päť minút pozerali do spätného zrkadla, či nás nikto neprenasleduje, ale nikto sa za nami neunúval. V Burkine, podobne ako napríklad aj na Slovensku, sú majstri na tvrdé zákazy a príkazy, no sledovať ich dodržiavanie v praxi už nemá kto…

Znovu ideme po burkinskom vidieku. Náš autokar na nekvalitnej hradskej skákal a skákal – až doskákal. Dostali sme defekt. Nasledovala dvojhodinová pauza, lebo sme nemali rezervné koleso a tak naši dvaja domorodí šoféri opravovali defekt ako sa u nás v päťdesiatych rokoch lepili defekty na kolese motorky či bicykla. V pneumatike starého autokaru bola klasická duša a tú si šoféri sami zaflekovávali. Prestávku sme využili na oddych v tieni baobabu a na prechádzku pomedzi domky blízkej osady.

Jazda po oprave pokračovala. Povrch hradskej sa nezlepšil, skôr naopak. Šofér už ale išiel pomalšie a opatrnejšie. Asi aj preto, lebo sme podchvíľou videli pri ceste vraky havarovaných kamiónov a osobných aut. A pri jednom z čerstvejších havarovaných nákladiakov aj dvoch vodičov, ktorí tam kempovali, strážili náklad a čakali už ktovie ako dlho, pokiaľ za nimi nepríde z ich firmy nejaký prázdny nákladiak na prekládku tovaru.

Videli sme však aj veľa motocyklov. Na nich boli zaujímaví jazdci-od pravoverných moslimov po moderné sexi nahodené kočky.

Podvečer sme prišli do akéhosi mestečka blízko hraníc s Togom. Ani tu sa pri koncipovaní ulíc priestorom veľmi nešetrilo. Zastali sme na okraji mestečka FADA N ´ˇ GOURMA potom vošli do areálu veľmi dobre vyzerajúceho turistického rezortu.

Turistický areál vo Fada N ´Gouma

Príjemne pôsobila aj reštaurácia a murované domčeky, v ktorých sme boli ubytovaní. Horšie to však bolo s posteľami. Zistili sme, že v domčekoch mali iba manželské jednopostele. Na túlenie sa s mužom v takejto posteli nie sme zvyknutí a tak sme si hodili mincou, aby sme zistili, komu šťastena pridelí celú manželskú posteľ a kto si bude musieť ustlať na stole, na matraci a prespí noc v spacáku.

Na druhý deň po raňajkách, skôr než sme vyrazili na ďalšie potulky. Navštívili sme miestny skanzen a výrobne tradičných potravinových špecialít. Zaujal nás tunajších chov včiel. Vzhľadom na technológiu včelárčenia /bola bez úľov, s využitím bútľavých stromov/ to vlastne bolo brtníctvo. Akokoľvek, bolo to interesantné a na podporu burkinského včelárčenia sme si v malej predajni kúpili pár fľaštičiek afrického medu/.

U burkinského včelára

Návšteva Burkiny potom už dlho nepokračovala. Onedlho sme sa dostali na hraničný priechod a vstúpili na územie Beninu. To je však už úplne iná kapitola.

/Autorom foto je autor textu/.

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 759
Celková čítanosť: 2829822x
Priemerná čítanosť článkov: 3728x

Autor blogu

Kategórie