Založ si blog

„Budajovi“ ochranári zabíjajú medvede, prenasledujú zberačov ale čierni stavbári im nevadia

Nie tak dávno sa tu písalo o zavraždení mladej medvedice a jej dvoch pár mesačných mláďatiek v oblasti Hrdovô, na Liptove. Tento týždeň sa členovia zásahového tímu medveďa hnedého opäť zaskveli svojou „odbornosťou“. Medvedicu zrazenú autom na diaľnici L.Hrádok-Hybe miesto ošetrenia a premiestnenia do rehabilitačnej stanice jednoducho na mieste zrážky zastrelili. A včera-predvčerom opäť v lokalite Hrdovô snorili po nejakom ďalšom mladom medvedíkovi. Aj tento medvedík bol úplne mieromilovný, vôbec nie agresívny. Po teritóriu sa pohyboval zásadne od 23.00 do 02.00 hod. Nebol závislý na odpadkoch, Živil sa lesnými plodmi a prilepšoval si pšenicou z lánu, ktorý ekologicky nevzdelaní „farmári“ pestujú po ľavej strane Cesty slobody medzi Pribylinou a Podbanským. Pšeničný lán končí na hranici Chráneného územia „Pod Suchým“, o ktorom sa na priloženej tabuli píše, že ide o lokalitu s prirodzeným výskytom vlka, rysa a MEDVEĎA HNEDÉHO. – Čo robili ľudia zo ŠOP, keď bezohľadným „farmárom“ dovolili zasiať túto plodinu na území, kde je medveď doma ? Ktovie, možno študovali príslušný zákon.

Budajovi štátni ochranári si nevšímajú bujarú čiernu výstavbu chát na tzv. Veľkej lúke pri Hrdove. Nevšímajú si výstavbu apartmánových stavieb a obostavanie silného prameňa potoka, smerujúceho od hranice TANAPU cez Za potočky dolu k riečke Belá. Toto developerské eldorádo vzniklo za ministrovania pána Budaja priamo pri červenej tatranskej turistickej magistrále /od Podbanského do Račkovej doliny/ a javí sa ako nová tatranská apartmánová obluda, podobná tým v Jasnej či Demänovskej doline. Budajovi ochranári si nevšímajú na Ceste slobody autá, letiace po hranici TANAPu rýchlosťou nad 130 km/hod /aj ke´d je tu max. 9O resp. dokonca 70 km/hod/. Neupozornia na to dopravnú políciu a dopravní policajti – Liptáci sa sami od seba nemajú k činu. – Aj keď by si tu na pokutách splnili normu na dobré 2 roky dopredu.

Budajovich štátnych ochranárov však v Tatrách predsa len niečo zaujíma. Predsa len sú pri potieraní neprávostí páchaných na zúfalých zvyškoch tatranskej prírody príslušne dôslední a ostrí. Štátom platení ochrancovia prírody sa pokojne pozrú na rútiace sa autá na Ceste slobody, prejdú bez slova popri čiernych stavbách chát, – aby vzápätí zakročili na svahu pod Jamským plesom ako diví policajaní vlčiaci. Na koho dopadá ich ruka zákona ? – Nuž na tých „najväčších nepriateľov tatranskej prírody“ – NA RÓMOV z osady v Pribyline. Skočia po nich bystrým skokom ako Turčin Poničan , – a už im aj doďaleka vysýpajú vedierko na slnečnom úpeku nazbieraných čučoriedok. Na jedného z Rómov, čo sa pokúša chrániť si tie tri litríky čučoriedok, aplikujú hmaty a chvaty a robia ďalšie úkony, aby ho mohli za trest skasírovať tou najvyššou pokutou, akú im zákon za nelegálny zber lesných plodín umožňuje.

Rómoski zberači čučoriedok sú v TANAPe nutné zlo. Snažia sa za tie dva týždne, keď sa čučoriedky dajú zozbierať, prilepšiť si k svojim biednym prijmom. Keď rastú hriby, túlajú sa okolo Račkovej a Belej a vylepšujú si svoju platobnú bilanciu aj na nich. Tohto roku hríby neboli a už ani nebudú. Zostali im čučoriedky. Ibaže pri ich zbere na nich číhajú dvojnohí Budajovi predátori. Nie medvede-s tými Rómovia nemajú zlé skúsenosti. Aj ke´d nie sú etológovia, naučili sa vzájomnému rešpektu a súžitiu.

Ozaj vážení,-počuli ste už, že by medveď napadol a roztrhal nejakého Róma ? Nie ? Ale ako je to možné, veď Rómovia chodia presne na tie isté miesta ako medvede ! Že by iný prístup ? Že by znalosť lesa ? -Veď Rómovia nechodia do lesa iba brať, ale aj dávať. Čo myslíte, kto upratuje po pilčíkoch holoruby, kto čačinu zbiera do úhľadných kôp ? – Nuž Rómovia. Kto sadí potom mladé stromky ? Nuž zase vo veľkom počte Rómovia. Kto chodí stromčeky označkovávať, vyžínať a okopávať ? Opäť Rómovia. – Ak by mal mať teda niekto právo na malé prižmúrenie oka od Budajových ochranárov, mali by to byť práve liptovskí a spišskí Rómovia-a nie chamtivá biela chamraď, ktorá vylieza až na Bystrú, na Jakubinú a na Baranec a arogantne to tam češe do poslednej brusnice-lebo veď je na svojom-na urbárskom…Ako keby tu neplatilo obmedzenie hospodárskej činnosti aj pre majiteľov lesných pozemkov. Ako keby dedinská chamtivosť „bielych“ bola dovolená, no sociálna odkázanosť „čiernych“ bola to najväčšie environmetntálne previnenie, aké sa pod Tatrami udialo.

Nuž neviem neviem, pán Budaj-to sa naozaj musíte držať na ministerskej funkcii za cenu vyvražďovania pokojných neagresívnych medve´dov, prižmurovaním očí nad čiernymi stavbami developerov či nad pretekmi rýchlych aut po Ceste slobody – no zároveň s exemplárnym postihom sociálne odkázaných Rómov iba za to, že si dovolili nazbierať do vedierka 3-4 litríky čučoriedok ?

A vy – Budajovi štátni ochranári, zásahoví tímisti,- udatní likvidátori rómskych čučoriedkárov – nehanbíte sa ? Nemyslíte si, že ohýbať sa pred mocnými lokál-oligarchami a odbavovať sa na úbohých Rómoch je – obyčajná výsmechuhodná zbabelosť ? Nie nemyslíte si to ? Nuž, myslel som si, že si to nemyslíte. To sa vám naozaj podobá.

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 759
Celková čítanosť: 2830775x
Priemerná čítanosť článkov: 3730x

Autor blogu

Kategórie