Založ si blog

Ďalší z múdrych kmeťov národa je mŕtvy…

Vedel som, že to raz musí prísť. Ale ke´d to teraz prišlo, predsa som len zostal zaskočený. A veľmi, veľmi zarmútený.

Zomrel alebo ako Rusi pekne vravia „skončilsja“ Jozef Tomko. Kardinál, veľký cirkevný diplomat, pobočník veľkého Jána Pavla II, silný lobbista za práva Slovákov v jednom z centier svetovej moci-vo Vatikáne. Múdry, striedmy, rozvážny človek. Jeden z tých, čo svojim životom každého museli presvedčiť, že občas slovenskými národovcami podceňovaný Východ Slovenska je na sto percent SLOVENSKÝ. A v posledných rokoch možno ešte slovenskejší ako niektoré iné, najmä západné časti Slovenska.

Po smrti kardinála Tomka sa nám slovenský zbor kmeťov vyľudňuje. Starí národne orientovaní kňazi umierajú, noví nepribúdajú. Aj keď niektorí tu a tam mávajú národnými zástavkami. Ale je v tom až príliš veľa politického utilitarizmu. Je to iba také šibrinkovanie. Chýba tomu hĺbka, duchovná, mravná, ľudská, intelektuálna. Chýba to, čo robilo z kňazov ako páter Anton Hlinka, nesmrteľný kardinál J.Ch.Korec, arcibiskup D.Hrušovský, arcibiskup J.Sokol, biskup Baláž, – a po dnešku aj kardinál Tomko,-veľkými a múdrymi slovenskými priam až staroslovenskými kmeťmi. Chýba láska nielen k Bohu ale aj slovenskému národu, jeho tradíciám, hodnotám a bytostným potrebám. – Arcibiskup Sokol našťastie ešte žije-nepriatelia slovenskosti ho však predčasne zamurovali do kňazského „starobinca“. Tak veľmi sa báli jeho duchovnej sily a slovenského srdca.

Kardinál Tomko bolo veľké meno na Slovensku. Bolo to však aj veľké meno v cirkevnom svete Vatikánu a vzhľadom na jeho pápežom delegované povinnosti aj široko-ďaleko po svete: v Afrike, Ázii, Amerike. Cez Tomka svet spoznával Slovensko a Slovákov. Už ke´d odišiel zo svojej vatikánskej funkcie do dôchodku, pocítila to slovenská vatikánska enkláva na strate svojej prestíže. A čo potom teraz, keď sa Tomko definitívne skončil ? Čo bude s našou vatikánskou pozíciou oddnes, čo bude v budúcnosti ? Kňazi ako Srholec a Zvolenský ju iste nevylepšili a nevylepšia a kňazi ako Bezák ju iba fatálne zhoršia. -Viem, nepatrí sa pri oplakávaní smrti jedného nepekne hovoriť o iných, živých. Využívam však svoju laickú pozíciu, aby som hovoril o tom, čo bolo, keď tu bol Tomko a čo nebude, ke´d ho tu už niet,- aby som to hovoril otvorene, chlapsky,-tak ako sa o tom hovorí aj v Písme svätom. Kardinál Tomko bol chlapský kňaz. Otvorený, priamy-aj ke´d paradoxne-zároveň bol diplomat. Kardinál Tomko by ma pochopil, aj keď možno svojou otcovskou rukou tak trochu i krotil.

Zomrel kardinál Tomko. Po smrti tohto veľkého katolíka a vlastenca zostal slovenský národ zase o čosi viac osirotený. – Nájde sa medzi pozostalými kňazmi a Slovákmi vôbec ktosi, kto sa aspoň pokúsi pozdvihnúť na dôstojnejšie miesto zástavu duchovnosti medzi národom ? Nájde sa niekto, kto pozdvihne zástavu slovenskosti medzi veriacimi ? Nájde sa opäť niekto, kto spojí národ s bohom a božiu obec so slovenským vlastenectvom ?

Pane Bože,- daj nám na túto našu azda trochu prismelú otázku, -čo najskôr svoju tichú ale predsa len všetkými počuteľnú odpoveď.

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 758
Celková čítanosť: 2823030x
Priemerná čítanosť článkov: 3724x

Autor blogu

Kategórie