Založ si blog

Stôl s jamkou

Prší a tak je najlepšie zostať v drevenici a robiť niečo pri teplom šporhelte. Je čas konečne sa pustiť do nie príliš pútavej ale nutnej práce. Do lúskania lieskových orieškov z minulej jesene. Tie tohtoročné ešte musia počkať. Treba ich samozrejme trocha vysušiť.

Na lúskanie orieškov som sa pokúsil použil štyri luskáčiky, kúpené po všelijakých predajniach alebo darované návštevami. Ani jeden luskáčik nebol to pravé. Princíp ich používania bol síce riadne vymakaný, ale robota s nimi bola zdĺhavá a prplavá. Rozmýšľal som nad niečím, čo mi stále vírilo v mysli a ktovie prečo vracalo ma do detstva.

Konečne som na to prišiel. Do drevenice som si predsa dovliekol aj starý dubový stôl po starom apovi / starý apka,-to nie je iphonová stará apka z čias drevených mobilov môjho starého otca…/. A ten stôl mal a má čosi, čo je vo svojej jednoduchosti geniálne. Starký do pevnej dubovej dosky stola urobil malú a dostatočne hlbokú jamku. Svojimi rozmermi tak akurát na priemerne veľký lieskovec. Pamätám sa, ako sme o takomto nevľúdnom čase pri okne klepáčom rozlúskali aj celý hátižák lieskovcov, čo starý otec priniesol z Chotára. Hovorím v množnom čísle, lebo aj vtedy to bola pre jedného práca asi tak na hodinu. A potom ho musel niekto iný vystriedať.

Úder klepáčom po lieskovci v jamke musel byť akurátny,-ani silný-aby sa lieskovec nerozmrvil, -no ani slabý, lebo to potom bolo treba udrieť po škrupine aj viackrát.

Všimnite si priatelia, či aj vaše stoly na chatách a na chalupách nemajú pri stolovej nohe zvláštnu malú jamku. Ak áno, -máte spomienku na staré časy. Máte starodávny stroj na pucovanie lieskovcov. Ak máte nevylúskané lieskovce, skúste ich vyčistiť na tomto „stoji“. Ak lieskovce nemáte, tak tu jamku aspoň pohladte prstom. Tá jamka už čosi zažila. To vaše poláskanie si zaslúži.

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

Dobrá správa pre PS, Olano a SaS

16.04.2024

Všimli ste si to ? Koalícii Smer, Hlas a SNS sa podarilo splniť predvolebný sľub o znížení cien potravín, o poklese inflácie a oživení investičnej výstavby. Dobrá správa pre Šimečku, Matoviča, Grohlinga – či nie ? Aspoň trocha útechy pre občanov pred tým, než Kamenický a spol. začnú realizovať tvrdý no nevyhnutný reštrikčný masaker…. Zatiaľ je to [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 757
Celková čítanosť: 2818502x
Priemerná čítanosť článkov: 3723x

Autor blogu

Kategórie