Založ si blog

Nechajte ľudí na Vianoce aj samých /keď im je tak lepšie/ !

Vianoce sa blížia. Predvianočné táranie v médiách sa rozbehlo na plné obrátky. Charitatívnymi akciami sa to iba hemží. Akoby Vianoce neboli sviatkami božieho narodenia resp. zimnej pohody, ale skôr dňami mrzákov, ťažko chorých, bezdomovcov, starcov, ľudí zo starobincov, sirôt a osamelých väzňov. Slzičky v očiach celebrít sa len tak ligocú. Súcit zlacnel. Všade samé prejavy úprimných citov ale tiež veľa falošnosti, zneužívania dobrého srdca ľudí na vlastné obohatenie a prázdne klišé.

Speváci sa pretŕčajú so svojimi novými špeciálne na Vianoce upečenými medovníkovými songami. Niektorí, aby sa im publikum a tantiémy zväčšili, naspievali vianočné kusy s českými spevákmi ako duetá. 16 miliónový trh je predsa len väčší ako 5,45 miliónový, -že áno Kristína, Sima a hydrocefoši z No name…. Apropo tantiémy, tvorcovia televíznych odrhovačiek á la Princezná so zlatou hviezdou, Soľ nad zlato, Bol raz jeden kráľ, Popoluška, Harry Potter, Sám doma, Pelíšky, Tankový prapor a pod. si už mädlia ruky. Zase bude žatva.

Najviac vianočných „songov“ každoročne naspievajú speváci, čo neveria v Boha resp. speváci, čo pochádzajú z ateistických krajín. Nielen americkí liberáli ale aj chytrácki českí speváci a speváčky. V kostole Čecha nevidíš , čo je rok dlhý. No prídu Vianoce a hádam každý Čech sa zmení na speváka vianočných pesničiek príp. aspoň kolied a gospelov.

Tak či onak, tento komerčný vianočný bontón sa pri troche izolácie od rádií a televízorov dá ešte prežiť. Horšie je to s premyslenejšie robenou a nejasne motivovanou kampaňou, v ktorej nás kadekto upozorňuje, že na Vianoce a najmä na Štedrý deň nemá byť NIKTO SÁM. Naliehavosť boja proti štedrovečernému individualizmu je silná. Silnejšia, než bolo presviedčanie komunistických aktivistov, čo chodili po dedinách nahovárať sedliakov na vstup do družstiev. Ešte mocnejšia, než bol tlak školy, učiteliek a kadejakých platených vedúcich na vstup žiačika-osameláčika medzi iskry, neskôr medzi pionierov a napokon medzi zväzákov. – Lebo byť sám, odťahovať sa od kolektívu je nezdravé, nepekné, podozrivé ba možno až diverzné a protištátne. Nikto nesmie byť sám ! Heslo, ktoré prešlo zo socialistických násteniek na obrazovky predvianočných konzumistických televízorov.

Takmer v každej druhej relácii diváka a poslucháča varujú, aby sa neopovážil ani len pomyslieť na osamelé posedávanie pri štedrovečernom stole. Dôchodcovia, deti, vnúčatá majú spôsobne sedieť spolu. Spoločne majú jesť, počúvať koledy a sledovať priame prenosy z charitatívnych zbierok, tešiť sa z darčekov a podriemkávať pri televízore. Beda dospelým deťom, ktoré by si k sebe na Štedrý večer nezavolali starých rodičov. Beda starčekom, ktorí by odmietli na Štedrý večer prísť k deťom a vnúčatám.

Takýto čin je takmer zločin. Je to prejav odpadlíctva od liberálnodemokratickej konzumnej spoločnosti, je to prejav istej formy disidentstva. Preto na Štedrý večer, – milí starčekovia a starenky, už aj hybajte medzi uvrieskané vnúčatá a ich nervóznych rodičov. Už aj opustite svoje pohodlné brlôžky a chystajte sa na štedrovečerné utrpenie. Sadajte do aut, do autobusov alebo utekajte ako len dokážete ku svojim najbližším. Lebo ak sa včas nedostavíte, budete za neslušných. Vaše deti a vnúčatá budú za krutých a vôbec, – všade nastane zúfalý plač a bolestné lamentovanie.

Prečo píšem na predvianočnú tému taký čudný príspevok ? Lebo je to na objednávku. Moji známi starčekovia a starenky psičkárky ma poprosili, aby som to takto napísal. Poprosili ma, aby som vyzval ctených tvorcov relácií v rádiách a televíziách príp. ctených píšucich novinárov, – netlačte starčekov do spoločných Vianoc s ich deťmi a vnúčatami. Nechajte to na slobodnom rozhodnutí každej rodiny. Kto chce, pocestuje na Štedrý večer k rodičom, ku starým rodičom resp. ku deťom a vnúčatám. Pôjde tam alebo privíta širšiu rodinu u seba doma, lebo to tak chce, lebo sa cíti spokojnejší a šťastnejší, keď je s nimi.

– Nechajte však priestor aj pre tých, čo radi sviatkujú doma, v intimite dvojice či úplne sami iba so svojimi spomienkami a so svojou melanchóliou. Nenúťte starčekov opúšťať na sviatky svoje vyhriate útulné brlôžky. Neočierňujte ani deti a ani rodičov za to, že chcú byť na Štedrý deň sami. Nesiahajte im na rozkoš z toho, že jedia čo chcú, že pijú kedy chcú, že si pozerajú v televízoroch čo oni chcú, že si sami slobodne sedia vo svojich vysedených kreslách, vo svojich teplákoch a papučiach a že sami, bez svedkov s prepáčením občas aj poprdkávajú, pokašliavajú a frfľú, na všetko to čudo, čo vidia na televíznych obrazovkách.

Mám alibi. K tomuto článku ma prinútili 5 starí psíčkári. Ani jeden z nich netúži stráviť Štedrý večer inak, ako sám alebo so svojim rovnako starým „dedom“, starkou, manželom či milovaným partnerom. Traja zo psičkárov sa napriek diskomfortu, ktorý je s tým bude spojený, budú musieť prinútiť ísť k deťom a vnúčatám. A tam sa budú musieť pár hodín premáhať, zadržiavať, kontrolovať, – aby boli predpisovými dedkami a babkami a nepokazili „mladým“ médiami pretláčanú idylu spoločne „v kruhu rodiny“ strávených Vianoc.

Vážení rozhlasoví a televízni tvorcovia-umožnite ľuďom, najmä starším stráviť Štedrý večer tak, ako to každému vyhovuje. Nepretláčajte nasilu model „na Vianoce nesmie byť nikto sám !“ Dajte ľuďom vianočnú slobodu. Najmä dnes, keď vďaka iphonom nie je problém byť v spojení s rodinou každých 5 minút. Slovom i obrazom, Najmä dnes, keď sú mms-ky, skajpy, strímovačky, a pod.

Vianoce majú oficiálne 3 dni pracovného voľna či pokoja. To je kopa dní. A aj potom až do Troch kráľov , je ešte veľa času na to, aby sa deti, vnúčatá a starí rodičia vzájomne osobne navštívili. Aby si vymenili darčeky, poukazovali fotky a videá z udalostí, čo sa odohrali pod vianočným stromčekom, pri rozbaľovaní a prvom probovaní darčekov. Vážení normotvorcovia vianočnej etikety a príkladnej vianočnej nálady – nechajte ľudí byť slobodnými – nech sú so svojimi rodinami, ak si to želajú alebo nech sú aj sami, ak túžia práve po takýchto nostalgických a kontemplatívnych resp. totálne pohodových Vianociach.

Nech žijú Vianoce s rodinou ! Nech žijú Vianoce v posvätnej osamelosti ! Nech žije vianočná sloboda ! Nech žije vianočná tolerancia !

Počuli a videli sme budúceho prezidenta

18.03.2024

Tak sme dnes večer videli a počuli v televízii dvoch kandidátov na prezidenta SR. Jeden kandidát bol vynikajúco pripravený, erudovaný v ekonomike, práve, sociálnych veciach a bezpečnostnej politike. Hovoril pokojne ale pútavo. Nie ako autistický uspávač hadov. Ten jeden bol budúci prezident Slovenskej republiky. -No a ten druhý ? To bol Ivan Korčok…….

Grohling nie je dobrý človek do politiky-ale na čelo SaS pasuje ako …

17.03.2024

Sulíkov favorit Grohling sa stal predsedom SaS. Pripomeňme si, čo je s ním spojené: Obuvnícka škola v Partizánskom-nuž nie je to tá najlepšia kvalifikačná príprava na vrcholovú politickú funkciu. Ani prax holiča a manažéra v barbierstve nie je čosi, čo by človeka kvalifikovalo na post ministra školstva a najnovšie na post predsedu SaS. Tobôž je to potom čudne získané [...]

Medveď s krvavou papuľou a Kuffovci sú nešťastím tejto vlády

16.03.2024

Prefíkaný podpredseda vlády Taraba dnes vyhlásil, že na základe jeho iste veľmi exaktných údajov /od Kuffovcov/ operuje okolo Jasnej 200 kg medveď s krvavou papuľou. Ten, ktorý onehdy plašil ľudí na golfovom ihrisku na Táľoch, na ihrisku nota bene nazvanom po medveďovi. Ten, ktorý „spôsobil, že v N.Tatrách zahynula 31-ročná bieloruská turistka. Vyplašená [...]

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 735
Celková čítanosť: 2734169x
Priemerná čítanosť článkov: 3720x

Autor blogu

Kategórie