Založ si blog

Referendum: ide o viac ako o definitívny koniec tejto vlády

Včerajšok bol ako každá nedeľa plný politických diskusií v televíziách. Odznelo na nich všeličo. Napríklad aj to, že všetko speje k predčasným voľbám. Odznelo to už nielen z úst opozície /zastúpenej -ako inak, v diskusiách iba neparlamentnou stranou Hlas-Smer, Republika, LSNS ktovieprečo opäť chýbali…/. S predpoveďou predčasných volieb sa vytasila už aj rýchlopečená nová pseudoopozícia – napr. exkiskovec t.č. progresivista Valášek či tajomný pán Gyimesi, stále člen poslaneckého klubu OLaNO.

Predstavitelia rýchlopečenej „opozície“ spomenuli neodvratnosť predčasných volieb v podozrivej súvislosti. Pokúsili sa trendom vývoja k predčasným voľbám – všimnite si dobre, – zaútočiť na blížiace sa referendum ! Referendum 21.januára je vraj zbytočné, lebo vraj všetko i tak speje ku predčasným voľbám. Referendum je vraj Ficom vymyslený zbytočný výdavok 10 miliónov eur /pôvodne ho odhadovali na 7 miliónov, no s blížiacim sa termínom všeľudového hlasovania náklady prekvapivo rastú…/. Jeden nezmysel za druhým.

Nuž po prvé, ak už nič iné, samotný fakt hroziaceho referenda prinútil vládnych politikov uvažovať úplne inak, než by to bolo bez referendového Damoklovho meča nad ich hlavami. Referendum produkuje tlak, bez ktorého by sa súčasná hrôzovláda nikde nechystala odísť, pokojne by vegetovala vo svojich palácoch a ministerstvách až do februára-marca 2024. Keď už pre nič iné, tak aspoň na zabezpečenie generátora tlaku na Matoviča a Hegera bolo tých 10 miliónov eur dobrou investíciou.

Po druhé a predovšetkým, – opakujeme azda aj po tisíci raz: referendum 21.januára 2023 nie je iba o predčasných voľbách a skrátení funkčného obdobia tejto vlády. Referendum je cesta k tomu, aby sa nielen táto ale v budúcnosti každá vláda /s ktorou by bol ľud nespokojný/ dala poslať preč 1/ referendom, 2/ jednoduchým hlasovaním v parlamente prostredníctvom 76 poslaneckých hlasov. To, že by sa nejakým neuveriteľným zázrakom v dnešnej NRSR našlo 90 poslancov a že by si bez referenda „vypustili rybník“ a otvorili cestu k predčasným voľbám, – to vôbec ale vôbec NERIEŠI BUDÚCNOSŤ. Nerieši to spôsob odchodu budúcich vlád, s ktorými by boli Slováci rovnako nespokojní ako s touto nezdarnou vládou Matoviča a Hegera. Neriešila by sa takto demokratizácia politického života Slovenska, nezabezpečovala by sa širšia účasť Slovákov na riadení vecí verejných.

No ale veď v referende 21.januára práve o to ide – o demokratizáciu politického života Slovenska, o väčšiu zapojenosť Slovákov do procesu vládnutia. O ľahšiu možnosť slovenských voličov vládu SR nielen voliť ale aj odvolávať. Nejde iba o ľahší odchod tejto vlády na zaslúžené smetisko dejín, nejde o Ficov trik ako sa opäť zmocniť vlády nad Slovenskom. Ide o budúcnosť. O to, aby sa v budúcnosti dalo ľahšie odvolať napr. aj vládu Pellegriniho či Fica, vládu Šimečku či Sulíka, vládu vtáka-kukučiaka s akýmkoľvek ochranným sfarbením, ktorý sa rozhodol nechať sa v našom hniezde živiť bez toho, aby bol pre Slovensko niečím užitočný.

Rozvoju demokracie žiadne rozhodnutie tohto súčasného olanovsko-saskárskeho parlamentu nepomôže. Tu pomôže iba referendum. Nič nie je v súčasnosti dôležitejšie ako tento demokratizačný akt. Účasť na referende je vecou demokratického zmýšľania a občianskej vyzretosti každého Slováka. Každého Slováka, každého a všetkých. – Áno aj mňa, aj teba, aj nás, aj vás. Nás všetkých.

PS: Tento článok venujem poslancovi OLaNO Vetrákovi, ktorý referendum nazval zbytočným. Na základe „argumentov“, čo použil, považujem za zbytočné to, že absolvoval právnickú fakultu. – Propagandistom pánov Matoviča a Hegera mohol byť aj bez ukončenej ZŠ…

PS2: Tento článok sa komusi zo spomenutých pánov, typujem pána Vetráka, podarilo intervenciami odstrániť z titulky. Bravó, -nie je lepší dôkaz toho, že nepriatelia demokracie sú aj nepriateľmi referenda, ako je tento.

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

Dobrá správa pre PS, Olano a SaS

16.04.2024

Všimli ste si to ? Koalícii Smer, Hlas a SNS sa podarilo splniť predvolebný sľub o znížení cien potravín, o poklese inflácie a oživení investičnej výstavby. Dobrá správa pre Šimečku, Matoviča, Grohlinga – či nie ? Aspoň trocha útechy pre občanov pred tým, než Kamenický a spol. začnú realizovať tvrdý no nevyhnutný reštrikčný masaker…. Zatiaľ je to [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 757
Celková čítanosť: 2819629x
Priemerná čítanosť článkov: 3725x

Autor blogu

Kategórie