Založ si blog

Ukrajinské a ruské hrôzy vojny

Nepriateľstvo medzi národmi, ktoré sú v ozbrojenom konflikte, zvykne rásť s predlžovaním bojov po pekelnej špirále do stále hrozivejších a hrozivejších polôh. V spojení so súčasným konfliktom na Ukrajine to dnes možno pozorovať aj na Rusoch a Ukrajincoch.

V ruských masmédiách sa v rámci besied odborníkov alebo v článkoch tu a tam objavujú návrhy radikálov podľa ktorých treba v odvete za ukrajinské ataky dronmi na Moskvu či za diverzie v Belgorode udrieť na centrá riadenia týchto útokov raketami, leteckým bombardovaním, ba dokonca s použitím taktických jadrových zbraní. Radikáli žiadajú bombardovať najvyššie politické centrá riadenia napr. prezidentský komplex Zelenského na Bankovej ul. v Kyjeve či centrály NATO v Poľsku, Rumunsku, Nemecku…Našťastie ide iba o populistické vyjadrenia moskovských radikálov, ktoré na politiku Kremľa nemajú významnejší vplyv.

Podobné silné reči majú samozrejme aj ukrajinskí nacionalistickí publicisti. Požadujú napr. úplný zákaz používania ruštiny na verejnosti. Nielen na Ukrajine ale aj v EU. Žiadajú za použitie ruštiny prísne tresty. Mená ulíc a námestí, obrazy a sochy ruských umelcov a dejateľov už dávno zmizli z ukrajinských verejných priestranstiev. Ukrajinskí emigranti napr. v Británii demonštrujú dokonca aj proti kurzom ruštiny na londýnskych školách.

Jeden takýto nacionalista, akýsi bývalý tenista, čo žil istý čas v tuším v Trnave a volal sa Stachovskij po Roland Garros dal počuť, že by vynikajúca bieloruská tenistka A. Sabalenková už nemala objavovať na medzinárodných tenisových turnajoch, lebo je z krajiny, ktorá podporuje agresiu Ruska na Ukrajine. Ukrajinský ex-tenista, ktorý nikdy nedosahoval na rebríčku ATP ani len pozície určené pre lepší priemer /najlepšie bol na 37. mieste/ si dokonca dovolil nazvať bývalú svetovú tenisovú dvojku „ničím“, niktošom, nímandom. Za nič pre nič zaútočil na Sobolenkovú tento ukrajinský džentlmen tak ostro, ako by to bola nejaká esesácka dozorkyňa z koncentráku, čo mu práve dala do plynu jeho matku a ostatnú rodinu…

Nepriateľstvo k Rusom ako národu nie je príznačné iba pre mnohých Ukrajincov. Tento týždeň sa proti-ruským rasistickým vyjadrením blysol prezident Českej republiky gen.P.Pavel. Navrhol, aby všetci Rusi, nachádzajúci sa v krajinách EU boli pod prísnym dohľadom polície, príp. boli po vzore amerických koncentrákov pre Japoncov počas 2.sv.vojny aj internovaní. Vraj ako potenciálni špióni.

Vrcholom, ktorý špirála nenávisti na východ od Slovenska dosiahla, je petícia občanov Kyjeva, s ktorou sa obrátili na mestskú administráciu. Podľa nej by sa v centre Kyjeva mala postaviť fontána so sochou žraloka. Mala by to byť plastika dravca, ktorý nedávno v Egypte dotrhal a zabil ruského turistu. Egyptský žralok si takúto poctu zaslúži, lebo robí presne to isté, čo robia Ukrajinci: trhajú a zabíjajú Rusov. Žralok je teda čosi také, ako spolubojovník udatných banderovských bataliónov.

Psychológovia vojny často uvádzajú, že každý aj ten najnormálnejší človek sa pri pohľade na smrť blízkych dokáže rozzúriť až do krajných beštiálnych polôh. Normálny človek, robiaci cez vojnu krutosti sa však neskôr, keď nastane mier, vracia k pokojnému a neagresívnemu správaniu. /Aj keď mu spomienky na hrôzy vojny v pamäti určite zostanú/.

Rozmýšľam o tom, či sa to podarí aj vo vzťahu Ukrajincov k Rusom /a naopak/. Podarí sa Ukrajincom a Rusom po obnove mieru na Ukrajine a v Rusku obnoviť akú takú schopnosť „normálne“ komunikovať ? A ak áno, do akej miery a ako dlho bude trvať, pokým sa neagresívna komunikácia medzi Kyjevom a Moskvou obnoví ? – Ja viem, sú to ťažké a smutné otázky. Odpovede na ne teraz asi neexistujú. Odpovede prinesie až budúci život. A pán všetkého – čas.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2835538x
Priemerná čítanosť článkov: 3731x

Autor blogu

Kategórie