Založ si blog

USA proti majdanu v Nigeri

Zástupná vojna Západu proti Rusku sa na Ukrajine pomaly ale iste dostáva do slepej uličky. Rusko v tejto proxy-vojne utrpelo škody, no Západ nedosiahol žiadne, ani len taktické víťazstvo. Skôr naopak. Najmodernejšia vojenská mašinéria Západu / azda s výnimkou letectva/ prehrala v pretláčaní rúk s tradične podceňovaným „zaostalým“ Ruskom. Západu sa nepodarilo zoslabiť podporu Putina medzi občanmi, -ako píše NYT, aj preto, že s výnimkou oblastí hraničiacich s Ukrajinou ľudia v Moskve či na drvivej časti RF vojnu ani veľmi nepocítili. Drony, ktoré rozbíjajú okná na markodrapoch Moscow City ich veru veľmi nevyplašili.

Rusi sú počas vojny, ktorou žijú médiá na Západe ako hlavnou témou už jeden a pol roka, dokonca takí frajeri, že t.č. robia spolu s Číňami pri brehoch Aljašky veľké cvičenie – ba čo viac, tento týždeň chcú neoficiálne proklamovať svoje nároky na časť povrchu Mesiaca vyslaním ruského lunárneho vozidla na južný pól Mesiaca.

Do rámca ruských „drzostí“ rátajú však stratégovia USA /zo skutočných rozhodovacích centier americkej moci/ posledný vývoj v Nigeri. V Nigeri došlo ku vojenskému prevratu a „demokratická zvolená vláda“ prezidenta M. Bazouma bola nahradená juntou menovaným dočasným prezidentom O. Tchiamim. RF podobne ako ostatné krajiny sveta prevrat odsúdilo a vyzvalo vojakov, aby vrátili moc do rúk ústavných orgánov. USA napriek tomu – a podľa mnohých analytikov oprávnene- obviňujú RF, že prevrat zosnovalo. Ak by sa podľa Američanov nigerskej proruskej vláde podarilo v krajine upevniť moc, bol by to vraj obrovský úspech ruskej „invázie“ do Afriky.

Dopad na Západ by bol veľmi nepriaznivý. Bol by malou katastrofou. Prečo ? Lebo jedna z veľmocí Západu – Francúzsko, by bolo životne ohrozené v azda najdôležitejšej oblasti chodu štátu – v oblasti energetických zdrojov. Francúzsko zabezpečuje 80% výroby elektriny v atómových elektrárňach a 60-70% uránu, ktorý na to potrebuje pochádza z Nigeru. Nigerský prevrat by teda mohol znamenať poriadne veľký a dlhý celofrancúzsky blackout. Ba vlastne celoeurópsky blackout, lebo francúzska elektrina ide aj do ostatných krajín EU.

Nejde pritom iba o urán, aj keď je v prípade Nigeru urán najväčším lákadlom pre neokolonialistov zo Západu. Inou strategicky závažnou vecou je, že v Nigeri majú svoje vojenské základne tri dôležité štáty NATO: základňu tam majú USA, Francúzsko a Nemecko. Západu hrozí že „pro-ruskí“ nigerskí generáli základne krajín NATO zrušia a nahradia ich napr. ruskými a čínskymi. – To by potom ale bola pre Západ už riadna katastrofa.

No a pretože nigerské hrozby sú pre Západ veľmi veľmi závažné, -preliali sa v poslednom čase cez západné médiá vlny dezinformácií. Vlny typicky predvojnového informačného boja s „nezákonnými nigerskými pučistami“. Na Afriku je to čosi neobvyklé. V poslednom čase boli v susednom Mali 2 prevraty a v susednej Burkine Faso dokonca 3, – no na Západe si ich takmer nevšimli. A tu zrazu-prevrat v akomsi Nigeri a je z toho mediálny kravál ako by nešlo o prevrat v strede Afriky ale niekde v strede Európy !

Vojenský prevrat v Nigeri má ešte jeden, pre Západ nepríjemný akcent. Je zoširoka podporovaný miestnym obyvateľstvom. V hlavnom meste Nigeru Niamey boli a dodnes sú veľké demonštrácie na podporu pučistov. Demonštranti pália zástavy USA a Francúzska a mávajú nadšene zástavami Ruska ! To je teda niečo. Atmosféra v Niamey sa dá porovnávať s atmosférou majdanu pri inom prevrate proti inej demokratickej zvolenej ústavnej vláde -proti vláde prezidenta Janukovyča na Ukrajine.

Lenže nie je majdan ako majdan. Kým Rusi oba majdany -ten ukrajinský z 2014 i ten súčasný, nigerský odsúdili a žiadali a žiadajú obnovu ústavného stavu, – Západ na čele s USA a Francúzskom sa k týmto dvom majdanom postavil diametrálne odlišne. Presne v intenciách dvojitých mravných a medzinárodnoprávnych štandardov, tak typických pre západnú liberálnu demokraciu. Kým nigerský majdan USA a Francúzsko odsudzujú, kyjevský majdan privítali. Neskôr sa dokonca nepriamo priznali, že to bol ich majdan, lebo naň minuli miliardy dolárov.

Symbolické je v tejto súvislosti správanie americkej diplomatky madam Nulandovej. Kým na majdan do Kyjeva priniesla pučistom koláčiky, na nigerský majdan priniesla pučistom ultimátum. Vyhrážky stopnutia akejkoľvek ďalšej finančnej pomoci, vyhrážky obchodných, administratívnych a politických sankcií a bojkotov – a v prípade zásahu proti vojenským základniam krajín NATO v Nigeri dokonca vyhrážky vojenskou intervenciou. – Samozrejme, nie s otvorenou intervenciou amerických a francúzskych vojakov. Na krvavé boje s Nigerčanmi by si Západ našiel cudzie ruky – ruky afrických vojakov z okolitých bratských černošských štátov. / Najskôr pro-západne orientovanej Nigérie. Ibaže tá by potom mohla naraziť na pro-rusky orientované Alžírsko .Obe krajiny majú s Nigerom dlhé hranice, obe tam majú svoje ambície a obe ašpirujú na pozíciu regionálnej veľmoci. Ak by sa pustili do seba, máme tu zástupný konflikt Západ /NATO/ kontra Východ /RF a Čína/ ako vyšitý…/.

Nie je veru na tom našom „civilizovanom“ Západe majdan ako majdan. Nie je vôľa ľudu ako vôľa ľudu. Kým Kosovčania majú právo na separatizmus a na narušenie zvrchovanosti a územnej celistvosti Srbska, Krymčania právo na separatizmus /sebaurčenie/ a na narušenie územnej celistvosti Ukrajiny právo nemajú. Nič nové pod slnkom…

Žijeme a vychovávame deti v dvojtvárnom svete. Vojaci zo spriatelenej krajiny v tomto svete strieľajú ľudí, lebo vraj sú Európania hrdinsky bojujúci proti okupantom, vojaci z nepriateľskej krajiny strieľajú ľudí, lebo sú vraj na to vraždenie geneticki predurčení – sú to diví Aziati a vrahovia. – V takomto svete žijeme a vychovávame svoje deti. V takomto svete z nich iste vyrastú dobrí ľudia: humanistickí snajperi, liberálni piloti bojových dronov a ctihodní dobyvatelia, civilizujúci barbarské krajiny Východnej Európy, Ázie, Južnej Ameriky a Afriky – Za pomoci kazetových bômb a nábojov s ochudobneným uránom. Nič nové pod slnkom…

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2835562x
Priemerná čítanosť článkov: 3731x

Autor blogu

Kategórie