Založ si blog

My chceme štátnu televíziu a štátny rozhlas…

Je nám vcelku jedno, či to bude štátna inštitúcia pod názvom RTVS alebo štátne inštitúcie pod názvom SRo a STV. Prípadne pod inými názvami. Musí to však byť médium, v ktorom má ingerenciu štát, pretože to financuje zo štátneho rozpočtu.

Dosť bolo falošných hier na verejnoprávnosť. V týchto hrách na akože verejnosť, v ktorej zákulisní režiséri prostredníctvom nastrčených stavovských, záujmových a najmä kadejakých mimovládnych organizácií a hereckých, umeleckých či mediálnych mafií rozhodovali o obsahu, forme a personálnom zabezpečení RTVS, – v týchto hrách hral ten, čo to platí-štát-posledné husle. Záujem štátu formulovaný demokraticky zvolenou vládou bol na okraji. A keď sa kedy-tedy ozval, bol iba posmech.

Tak takto už ďalej nie, milí nastrčenci z kadejakých mimovládok, z kadejakých rozhlasových a televíznych rád ! Takto teda už ďalej nie, milí mediálni mafiózovia. Tako už ďalej nie milí machajovia, štofaníkovia, milí všemocní šéfovia spravodajstiev a publicistiky, milé jančkárové, vankové, frindtovia a ďalší poskokovia tajuplných režisérov v zákulisí. Takto už ďalej nie !

Hry na verejnoprávne BBC a podobné falošne nezávislé mediálne božstvá už stačili. Vyčistime studničku, počkajme kým sa voda v nej vyčíri a začnime stavať masmédium, ktoré bude mať hlavu a pätu, bude finančne korektné a politicky férové. Skúsme sa inšpirovať aj v zahraničí /napr. Poľsku a Maďarsku/ no predovšetkým sa inšpirujme vlastnou históriou. Tou, v ktorej SRo a STV v spravodajstve a publicistike používali napr. známu trojtretinovú metódu: tretinu vysielacieho času pre agendu vlády, tretinu pre agendu koaličných vládnych strán a inštitúcií a tretinu pre agendu opozičných politických strán a inštitúcií.

Základným princípom prestavby súčasnej RTVS na štátnu resp. národnú inštitúciu by mal byť vznik médiá, schopného poskytnúť vláde SR dostatok času na prezentovanie oficiálnych informácií, celonárodných stanovisk, vládneho programu v oblasti ekonomického a sociálneho rozvoja, bezpečnosti a obrany štátu, školstva, kultúry, umenia, zdravotníctva, športu. zahraničnej politiky a pod.

Štátny rozhlas a televízia nesmú byť a nebudú hlásnou trúbou svojvôle vládnych strán. Musia však vládnym stranám poskytnúť priestor na férovú diskusiu diskusiu s opozičnými stranami, ovládajúcimi v súčasnosti /a určite aj v budúcnosti/ priestor v súkromných rádiách, v súkromných televíziách. Štátny rozhlas a televízia musia byť aspoň malou alternatívou k tomu, čo agendou markízy, joj, ta3 a printovách a internetových médií. V spravodajstve, publicistike, ale aj zábave, kultúre, umení, športe v reláciách pre deti a mládež.

Štátne médiá budú isto iste poskytovať proporčný priestor aj pre opozíciu. Musia zabezpečiť názorovú a politickú pluralitu. Nesmú byť jednostranne provládne. Vlastne také ani nebudú môcť byť, aj keby chceli. Ak by boli jednofarebne provládne, boli by fádne, nudné a neboli by sledované. Poslucháči, diváci a čitatelia by sa od nich rýchlo odvrátili. Nielen pokiaľ ide o náplň spravodajstva a publicistiky, ale aj zábavy, umenia, športu a pod. Okrem toho-u nás až na jednu výnimku vládli a iste aj budú vládnuť koalície síce hodnotovo blízkych ale predsa len rôznych politických strán. Keď už z ničoho iného, tak aspoň z tohto bude vychádzať mnohotvárnosť a mnohofarebnosť štátneho rozhlasu a televízie.

Tento kratučký článok nemá inú ambíciu než nadviazať na prvé verejné signály, že prinajmenšom dve z vládnych strán – Smer SSD a SNS – začínajú podnikať prvé praktické kroky ku vzniku štátneho televízneho a rozhlasového vysielania na Slovensku. V najbližšom čase sa zrejme rozvinie široká diskusia a následne sa objavia aj zákonodarné iniciatívy, ktoré celý proces zavŕšia.

Náš mediálny svet je tehotný zmenou. Onedlho sa začnú diať veci…Časy, keď RTVS pozývala ľudí na opozičné mítingy, -sťaby RTVS bola mediálnym orgánom opozície, musia odísť. Musia prísť časy, keď vládne strany dostanú dosť priestoru aby v pokoji, bez hádok, bez demagogických zásahov „moderátorov“, vecne a objektívne oboznámili verejnosť s obsahom schvaľovaných zákonov /napr. novely Trestného zákona/.

Sme na prahu zaujímavých zmien. Bodaj by sa uskutočnili čo najskôr.

Francúzska facka skutočnej demokracii

08.07.2024

Dohlasované. Vo Francúzsku nezvíťazila le Penová, nezvíťazila autentická vôľa ľudu, ale jej intrigánsky kalk. Zákulisie a dlhé ruky deep statu. Francúzska lekcia pre všetkých, čo veria v liberálnu ľavicu teda v ľavicu podľa strihu bruselskej paneurópskej sociálnodemokratickej/socialistickej strany PES. Francúzske voľby ukázali, že politická pluralita na Západe je iba [...]

Fico a spol. na ÚS drvivo zvíťazili

03.07.2024

Tak a je to dokonané. Dnes v noci zase budú labilnejší členovia Progresívneho Slovenska, SaS a OLaNO zaspávať iba vďaka upokojujúcim tabletkám. ÚS im zasadil úder, ktorý je bolestivejší a strategicky silnejší ako bola volebná porážka I.Korčoka. ÚS až na dve veci, týkajúce sa retroaktivity a jednu vec, týkajúcu sa rovnakého zaobchádzania odobril celú smerácku novelu [...]

Macronovi slniečkári: prehrali voľby a tak hybaj do ulíc !

01.07.2024

Všimli ste si, čo robia liberálni demokrati po volebnej porážke ? Akceptujú demokratický výsledok ? Ale kdeže. Už aj sú v uliciach, už tam hneď robia bordel a útočia na víťazov, či vyhrali iba „omylom“ či podvodom. V Nemecku, v nedávnych eurovoľbách , ale tiež v komunálnych a parlamentných voľbách dosiahla alternatívna strana k vládnucim nemeckým [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 782
Celková čítanosť: 2967182x
Priemerná čítanosť článkov: 3794x

Autor blogu

Kategórie