Založ si blog

My chceme štátnu televíziu a štátny rozhlas…

Je nám vcelku jedno, či to bude štátna inštitúcia pod názvom RTVS alebo štátne inštitúcie pod názvom SRo a STV. Prípadne pod inými názvami. Musí to však byť médium, v ktorom má ingerenciu štát, pretože to financuje zo štátneho rozpočtu.

Dosť bolo falošných hier na verejnoprávnosť. V týchto hrách na akože verejnosť, v ktorej zákulisní režiséri prostredníctvom nastrčených stavovských, záujmových a najmä kadejakých mimovládnych organizácií a hereckých, umeleckých či mediálnych mafií rozhodovali o obsahu, forme a personálnom zabezpečení RTVS, – v týchto hrách hral ten, čo to platí-štát-posledné husle. Záujem štátu formulovaný demokraticky zvolenou vládou bol na okraji. A keď sa kedy-tedy ozval, bol iba posmech.

Tak takto už ďalej nie, milí nastrčenci z kadejakých mimovládok, z kadejakých rozhlasových a televíznych rád ! Takto teda už ďalej nie, milí mediálni mafiózovia. Tako už ďalej nie milí machajovia, štofaníkovia, milí všemocní šéfovia spravodajstiev a publicistiky, milé jančkárové, vankové, frindtovia a ďalší poskokovia tajuplných režisérov v zákulisí. Takto už ďalej nie !

Hry na verejnoprávne BBC a podobné falošne nezávislé mediálne božstvá už stačili. Vyčistime studničku, počkajme kým sa voda v nej vyčíri a začnime stavať masmédium, ktoré bude mať hlavu a pätu, bude finančne korektné a politicky férové. Skúsme sa inšpirovať aj v zahraničí /napr. Poľsku a Maďarsku/ no predovšetkým sa inšpirujme vlastnou históriou. Tou, v ktorej SRo a STV v spravodajstve a publicistike používali napr. známu trojtretinovú metódu: tretinu vysielacieho času pre agendu vlády, tretinu pre agendu koaličných vládnych strán a inštitúcií a tretinu pre agendu opozičných politických strán a inštitúcií.

Základným princípom prestavby súčasnej RTVS na štátnu resp. národnú inštitúciu by mal byť vznik médiá, schopného poskytnúť vláde SR dostatok času na prezentovanie oficiálnych informácií, celonárodných stanovisk, vládneho programu v oblasti ekonomického a sociálneho rozvoja, bezpečnosti a obrany štátu, školstva, kultúry, umenia, zdravotníctva, športu. zahraničnej politiky a pod.

Štátny rozhlas a televízia nesmú byť a nebudú hlásnou trúbou svojvôle vládnych strán. Musia však vládnym stranám poskytnúť priestor na férovú diskusiu diskusiu s opozičnými stranami, ovládajúcimi v súčasnosti /a určite aj v budúcnosti/ priestor v súkromných rádiách, v súkromných televíziách. Štátny rozhlas a televízia musia byť aspoň malou alternatívou k tomu, čo agendou markízy, joj, ta3 a printovách a internetových médií. V spravodajstve, publicistike, ale aj zábave, kultúre, umení, športe v reláciách pre deti a mládež.

Štátne médiá budú isto iste poskytovať proporčný priestor aj pre opozíciu. Musia zabezpečiť názorovú a politickú pluralitu. Nesmú byť jednostranne provládne. Vlastne také ani nebudú môcť byť, aj keby chceli. Ak by boli jednofarebne provládne, boli by fádne, nudné a neboli by sledované. Poslucháči, diváci a čitatelia by sa od nich rýchlo odvrátili. Nielen pokiaľ ide o náplň spravodajstva a publicistiky, ale aj zábavy, umenia, športu a pod. Okrem toho-u nás až na jednu výnimku vládli a iste aj budú vládnuť koalície síce hodnotovo blízkych ale predsa len rôznych politických strán. Keď už z ničoho iného, tak aspoň z tohto bude vychádzať mnohotvárnosť a mnohofarebnosť štátneho rozhlasu a televízie.

Tento kratučký článok nemá inú ambíciu než nadviazať na prvé verejné signály, že prinajmenšom dve z vládnych strán – Smer SSD a SNS – začínajú podnikať prvé praktické kroky ku vzniku štátneho televízneho a rozhlasového vysielania na Slovensku. V najbližšom čase sa zrejme rozvinie široká diskusia a následne sa objavia aj zákonodarné iniciatívy, ktoré celý proces zavŕšia.

Náš mediálny svet je tehotný zmenou. Onedlho sa začnú diať veci…Časy, keď RTVS pozývala ľudí na opozičné mítingy, -sťaby RTVS bola mediálnym orgánom opozície, musia odísť. Musia prísť časy, keď vládne strany dostanú dosť priestoru aby v pokoji, bez hádok, bez demagogických zásahov „moderátorov“, vecne a objektívne oboznámili verejnosť s obsahom schvaľovaných zákonov /napr. novely Trestného zákona/.

Sme na prahu zaujímavých zmien. Bodaj by sa uskutočnili čo najskôr.

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Trump

Trump prirovnal správanie Bidenovej vlády k metódam nacistického gestapa

06.05.2024 06:19

Americký exprezident Donald Trump vyhlásil, že administratíva Joea Bidena používa podobné taktiky ako gestapo.

Izrael, holokaust

Netanjahu: V prípade potreby sa ubránime aj sami. Je to poučenie z holokaustu

06.05.2024 06:07

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol nátlak medzinárodného spoločenstva, ktoré žiada pozastavenie vojnového ťaženia v Pásme Gazy.

čína, Rusko, Nemecko

Terčom sú Ukrajina a Taiwan. Učia sa Čína a Rusko, ako spolu bojovať v kyberpriestore?

06.05.2024 06:00

Experti naznačujú, že v kyberpriestore vidia spoluprácu Pekingu a Moskvy. Ukrajina a Taiwan s tým majú skúsenosti.

Jozef Štajer, exstarosta, Telgárt

Záhadná abdikácia starostu v Telgárte: Náhle odišiel a zanechal po sebe len list

06.05.2024 06:00

Mal toho „plné zuby“? Kontajnerové mestečko v Telgárte, kde od novembra žije viac ako stovka osadníkov, má stále problémy. Práve to by mal byť dôvod, prečo starosta odstúpil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2853484x
Priemerná čítanosť článkov: 3735x

Autor blogu

Kategórie