Založ si blog

Jančkárová – generátor politickej nenávisti

Každému súdnemu človeku, ktorý sledoval dnešný“moderátorský“ výkon Marty Jančkárovej na STV1 musí byť už jasné, prečo je potrebné spravodajské a publicistické relácie RTVS totálne prekopať, vymeniť v nich dramaturgiu a personál.

Jančkárová väčšinu svojho „moderátorského“ času venovala politickej polemike s podpredsedom NRSR a poslancom Smeru SSD Dr.Ľ.Blahom. Miestami to už ani nebola polemika ale masaker. Oficiálnym Blahovým spoludiskutérom v relácii STV1 mal byť poslanec KDH pán Hajko. Vec sa vyvinula tak, že Hajko bol väčšinu času v štúdiu iba do počtu. Jančkárová ho používala len ako návnadu na rozpútavanie nových a nových škriepok s dr.Blahom. Hajko má našťastie dosť málo hašterivú povahu – a tak aj keď sa niekedy dal Jančkárovej strhnúť k ostrejším replikám, ak by relácia mala štandardného moderátora, dokázali by Blaha a Hajko viesť celkom konštruktívny dialóg.

-Jančkárová mala zjavne odlišné inštrukcie. Zrejme mala za úlohu vážne politické témy zvulgarizovať a vyhrotiť. Mala na to jednoduchý postup. Po prvé, výber tém sa netýkal napr. zákonodarnej práce poslancov v parlamente ale zásadne iba kadejakých slovíčok nejakého politika zo Smeru, Hlasu či SNS, povytŕhaných z kontextu a často už aj pomerne starých, v novom politickom kontexte neaktuálnych.

Po druhé, Jančkárová každú tému začínala svojim vlastným hodnotiacim konštatovaním. V ňom normatívne určila, ako sa na to či ono treba pozerať. Následne potom položila akože otázku p.Hajkovi, čo napr. KDH urobí, aby sa ďalej veci takto nediali. Keď na nekorektné hodnotiace východisko chcel zareagovať dr.Blaha, nedovolila mu Jančkárová žiadnu reakciu. Lebo vraj on už mal slovo /aj keď k inej téme/ a to, čím ona túto tému začala je objektívna pravda. Prečo ? Lebo je to tak-a basta !

Takýmto spôsobom Jančkárová zasiahla napr. do diskusie o liste EK vláde SR. EK je podľa Jančkárovej dokonalý znalec situácie v SR – a keď v liste píše, že vláda SR zrušila nástroj na posudzovanie deliktov voči ekonomickým záujmom EU na Slovensku, tak je to sväto-sväte pravda. Ficova vláda zrušila špeciálnu prokuratúru a tak v SR nebude napr. kradnutie eurofondov trestné. A basta. – Ak Blaha zareagoval, že je to lož, lebo postihy kriminality pri eurofondoch prešli na Generálnu prokuratúru a krajské prokuratúry /a počet prokurátorov, ktorí sa tomu budú môcť venovať sa zvýšil z 30 na 72/ , Jančkárová Blahu prekričala. Všemúdra EK to tak povedala, tak je to teda pravda. A po tretí raz, – basta.

Jančkárová pri svojej polemike s Blahom priam sršala nenávisťou. Z očí jej šľahali blesky. Zlostne si od Blahu vyprosovala „poslušnosť“-lebo veď ona je moderátorka, jej pravda je jediná možná.

Na takéto Jančkárovej invektívy už nemohol nereagovať dokonca ani kádehák Hajko. Prisvedčil Blahovi, že sa EK mýli. Že aj keď už v SR nie je, je tu prokuratúra a tá je bez ťažkostí schopná veci ďalej riešiť.

Jančkárová zlostne „protiargumentovala“, že na trestné činy spojené s euro-peniazmi máme podľa Plánu obnovy iba Úrad špeciálneho prokurátora. Že sa k tomu SR zaviazala a ak to teraz nová vláda znefunkčnila, bude prirodzené, že EK Slovensko potrestá. Blaha a Hajko na to poznamenali, že exkluzivitu ÚŠP do Plánu obnovy dala exministerka Kolíková. Nie je to teda žiaden úryvok z božského Desatora. Je to obyčajný vládny nástroj. Ak sa vláda rozhodne, že nástroj vymení, má na to právo. Pre EK nemôže byť dôležitý jeden konkrétny nástroj, ale cieľ. Tým je postih eurokriminality, nie existencia ÚŠP ako takého. Nová vláda deklarovala, že cieľ zostáva nezmenený. EK by teda mala byť spokojná.

EK naostatok s postupmi a vysvetleniami novej vlády asi bude spokojná. Vláda SR si veci obháji. Jančkárová však spokojná nie je a nebude. Do krvi sa bude hádať s predstaviteľmi Smeru, Hlasu a SNS, že je to inak. Prečo ? Lebo ona to tak cíti a tak ako ona to cítia aj jej riadiace štruktúry. Ona a jej šéfovia sú tu jediné orgány, ktoré rozhodnú. Oni sú esenciálna Verejnoprávnosť a /po piatykrát/ basta !

Po dnešku je jasné, čo musí byť v NRSR riešené na najbližšej schôdzi ako priorita číslo jedna. Musí to byť RTVS. Musí to byť totálna rekonštrukcia RTVS, jej manažmentu, redaktorov spravodajstva a publicistiky a návrat na pôvodné princípy skutočnej verejnoprávnosti. Po dnešku musí byť jasné, že „moderátori“ čo šíria nenávisť voči ľavicovým a pronárodným politikom, čo v slovenskom mediálnom priestore fungujú ako generátory nenávisti, fanatizmu a zloby, musia z RTVS odísť. Musia odísť „v skrátenom konaní“ . Musia jednoducho odísť. – A basta.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2836514x
Priemerná čítanosť článkov: 3732x

Autor blogu

Kategórie