Založ si blog

Jančkárová – generátor politickej nenávisti

Každému súdnemu človeku, ktorý sledoval dnešný“moderátorský“ výkon Marty Jančkárovej na STV1 musí byť už jasné, prečo je potrebné spravodajské a publicistické relácie RTVS totálne prekopať, vymeniť v nich dramaturgiu a personál.

Jančkárová väčšinu svojho „moderátorského“ času venovala politickej polemike s podpredsedom NRSR a poslancom Smeru SSD Dr.Ľ.Blahom. Miestami to už ani nebola polemika ale masaker. Oficiálnym Blahovým spoludiskutérom v relácii STV1 mal byť poslanec KDH pán Hajko. Vec sa vyvinula tak, že Hajko bol väčšinu času v štúdiu iba do počtu. Jančkárová ho používala len ako návnadu na rozpútavanie nových a nových škriepok s dr.Blahom. Hajko má našťastie dosť málo hašterivú povahu – a tak aj keď sa niekedy dal Jančkárovej strhnúť k ostrejším replikám, ak by relácia mala štandardného moderátora, dokázali by Blaha a Hajko viesť celkom konštruktívny dialóg.

-Jančkárová mala zjavne odlišné inštrukcie. Zrejme mala za úlohu vážne politické témy zvulgarizovať a vyhrotiť. Mala na to jednoduchý postup. Po prvé, výber tém sa netýkal napr. zákonodarnej práce poslancov v parlamente ale zásadne iba kadejakých slovíčok nejakého politika zo Smeru, Hlasu či SNS, povytŕhaných z kontextu a často už aj pomerne starých, v novom politickom kontexte neaktuálnych.

Po druhé, Jančkárová každú tému začínala svojim vlastným hodnotiacim konštatovaním. V ňom normatívne určila, ako sa na to či ono treba pozerať. Následne potom položila akože otázku p.Hajkovi, čo napr. KDH urobí, aby sa ďalej veci takto nediali. Keď na nekorektné hodnotiace východisko chcel zareagovať dr.Blaha, nedovolila mu Jančkárová žiadnu reakciu. Lebo vraj on už mal slovo /aj keď k inej téme/ a to, čím ona túto tému začala je objektívna pravda. Prečo ? Lebo je to tak-a basta !

Takýmto spôsobom Jančkárová zasiahla napr. do diskusie o liste EK vláde SR. EK je podľa Jančkárovej dokonalý znalec situácie v SR – a keď v liste píše, že vláda SR zrušila nástroj na posudzovanie deliktov voči ekonomickým záujmom EU na Slovensku, tak je to sväto-sväte pravda. Ficova vláda zrušila špeciálnu prokuratúru a tak v SR nebude napr. kradnutie eurofondov trestné. A basta. – Ak Blaha zareagoval, že je to lož, lebo postihy kriminality pri eurofondoch prešli na Generálnu prokuratúru a krajské prokuratúry /a počet prokurátorov, ktorí sa tomu budú môcť venovať sa zvýšil z 30 na 72/ , Jančkárová Blahu prekričala. Všemúdra EK to tak povedala, tak je to teda pravda. A po tretí raz, – basta.

Jančkárová pri svojej polemike s Blahom priam sršala nenávisťou. Z očí jej šľahali blesky. Zlostne si od Blahu vyprosovala „poslušnosť“-lebo veď ona je moderátorka, jej pravda je jediná možná.

Na takéto Jančkárovej invektívy už nemohol nereagovať dokonca ani kádehák Hajko. Prisvedčil Blahovi, že sa EK mýli. Že aj keď už v SR nie je, je tu prokuratúra a tá je bez ťažkostí schopná veci ďalej riešiť.

Jančkárová zlostne „protiargumentovala“, že na trestné činy spojené s euro-peniazmi máme podľa Plánu obnovy iba Úrad špeciálneho prokurátora. Že sa k tomu SR zaviazala a ak to teraz nová vláda znefunkčnila, bude prirodzené, že EK Slovensko potrestá. Blaha a Hajko na to poznamenali, že exkluzivitu ÚŠP do Plánu obnovy dala exministerka Kolíková. Nie je to teda žiaden úryvok z božského Desatora. Je to obyčajný vládny nástroj. Ak sa vláda rozhodne, že nástroj vymení, má na to právo. Pre EK nemôže byť dôležitý jeden konkrétny nástroj, ale cieľ. Tým je postih eurokriminality, nie existencia ÚŠP ako takého. Nová vláda deklarovala, že cieľ zostáva nezmenený. EK by teda mala byť spokojná.

EK naostatok s postupmi a vysvetleniami novej vlády asi bude spokojná. Vláda SR si veci obháji. Jančkárová však spokojná nie je a nebude. Do krvi sa bude hádať s predstaviteľmi Smeru, Hlasu a SNS, že je to inak. Prečo ? Lebo ona to tak cíti a tak ako ona to cítia aj jej riadiace štruktúry. Ona a jej šéfovia sú tu jediné orgány, ktoré rozhodnú. Oni sú esenciálna Verejnoprávnosť a /po piatykrát/ basta !

Po dnešku je jasné, čo musí byť v NRSR riešené na najbližšej schôdzi ako priorita číslo jedna. Musí to byť RTVS. Musí to byť totálna rekonštrukcia RTVS, jej manažmentu, redaktorov spravodajstva a publicistiky a návrat na pôvodné princípy skutočnej verejnoprávnosti. Po dnešku musí byť jasné, že „moderátori“ čo šíria nenávisť voči ľavicovým a pronárodným politikom, čo v slovenskom mediálnom priestore fungujú ako generátory nenávisti, fanatizmu a zloby, musia z RTVS odísť. Musia odísť „v skrátenom konaní“ . Musia jednoducho odísť. – A basta.

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Smerujeme po atentáte na Fica k občianskej vojne? Ovplyvniť to môže aj on sám

16.05.2024 06:05

Atentátnik, napriek slovám na uniknutom videu z polície, liberál rozhodne nie je.

Robert Fico, Robert Kaliňák

Atentát na Fica: Je to útok, ktorý zmení Slovensko. Kaliňák bol zlomený, koalícia chce pokoj, no ukazuje na vinníkov

16.05.2024 06:00

Fico bol krátko po jedenástej po operácii a v stabilizovanom stave. Koalícia hovorila o mieri a vyzývala na pokoj, no paradoxne ako prvá ukazovala na vinníkov.

APTOPIX Russia Ukraine War Kharkiv Attacks

List z Charkova: Na balkóne mám ideálne miesto pre guľomet

16.05.2024 06:00

Boje na predmestiach pokračujú neustále, je ich počuť, aspoň v našej štvrti Saltovka. Ako vravievame: búchajú.

vojna na Ukrajine, Cherson

ONLINE: Zelenskyj: Situácia v Charkovskej oblasti sa čiastočne stabilizovala. Putin: Postupujeme vo všetkých smeroch

16.05.2024 05:50

Ukrajinský prezident hovorí o čiastočnej stabilizácii a snahe ubrániť Vovčansk, ruský prezident o čo najefektívnejšej práci v prvej línii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2863353x
Priemerná čítanosť článkov: 3748x

Autor blogu

Kategórie