Založ si blog

Stôl s jamkou

Prší a tak je najlepšie zostať v drevenici a robiť niečo pri teplom šporhelte. Je čas konečne sa pustiť do nie príliš pútavej ale nutnej práce. Do lúskania lieskových orieškov z minulej jesene. Tie tohtoročné ešte musia počkať. Treba ich samozrejme trocha vysušiť.

Na lúskanie orieškov som sa pokúsil použil štyri luskáčiky, kúpené po všelijakých predajniach alebo darované návštevami. Ani jeden luskáčik nebol to pravé. Princíp ich používania bol síce riadne vymakaný, ale robota s nimi bola zdĺhavá a prplavá. Rozmýšľal som nad niečím, čo mi stále vírilo v mysli a ktovie prečo vracalo ma do detstva.

Konečne som na to prišiel. Do drevenice som si predsa dovliekol aj starý dubový stôl po starom apovi / starý apka,-to nie je iphonová stará apka z čias drevených mobilov môjho starého otca…/. A ten stôl mal a má čosi, čo je vo svojej jednoduchosti geniálne. Starký do pevnej dubovej dosky stola urobil malú a dostatočne hlbokú jamku. Svojimi rozmermi tak akurát na priemerne veľký lieskovec. Pamätám sa, ako sme o takomto nevľúdnom čase pri okne klepáčom rozlúskali aj celý hátižák lieskovcov, čo starý otec priniesol z Chotára. Hovorím v množnom čísle, lebo aj vtedy to bola pre jedného práca asi tak na hodinu. A potom ho musel niekto iný vystriedať.

Úder klepáčom po lieskovci v jamke musel byť akurátny,-ani silný-aby sa lieskovec nerozmrvil, -no ani slabý, lebo to potom bolo treba udrieť po škrupine aj viackrát.

Všimnite si priatelia, či aj vaše stoly na chatách a na chalupách nemajú pri stolovej nohe zvláštnu malú jamku. Ak áno, -máte spomienku na staré časy. Máte starodávny stroj na pucovanie lieskovcov. Ak máte nevylúskané lieskovce, skúste ich vyčistiť na tomto „stoji“. Ak lieskovce nemáte, tak tu jamku aspoň pohladte prstom. Tá jamka už čosi zažila. To vaše poláskanie si zaslúži.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2836269x
Priemerná čítanosť článkov: 3732x

Autor blogu

Kategórie