Založ si blog

Čo povedal Putin na Valdai 2022

Na medzinárodnom diskusnom fóre Vladai 2022 predniesol ťažiskový GEOPOLITICKÝ prejav V.V.Putin. Následne dlho diskutovať s prítomnými. Z jeho vyjadrení vyberáme:

  • USA okrem svojej dominancie a pretláčania svojich hodnôt a pravidiel svetu nič iné neponúkli.
  • Súčasný svet je nespravodlivý, politicky, ekonomicky i bezpečnostne. Treba ho zmeniť na svet pluralitný, multipolárny.
  • RF vyhlásila vojnu svetovláde jednej krajiny, jednej meny a mocenskej unipolarite.
  • RF nebojuje proti hegemonizmu USA, aby sama začala svetu dominovať. RF nechce svetu dominovať, no bude proti svetovej dominancii akéhokoľvek iného štátu.
  • Situácia sa vyvinula tak, že RF t.č. bojuje za svoju vlastnú existenciu. Za existenciu RF ako suverénneho štátu.
  • Sankcie a izolácie zo strany Západu sa skôr-neskôr skončia a podnikatelia aj zo Západu sa do RF vrátia.
  • OSN musí zmeniť svoju organizačnú a mocenskú štruktúru, aby zodpovedala multipolárnej realite nového sveta.
  • Pôvodnú historickú a teritoriálnu jednotu ruského národa zničil v 19.-20. stor. Západ. Rusi a Ukrajinci však kuktúrnohistoricky neprestali byť súčasťou jedného duchovného celku.
  • Vojenské operácie medzi OS Ruska a OS Ukkrajiny sú do istej miery občianskou vojnou v rámci jedného národa.
  • Operácia, ktorú vo februári na UA Rusko začalo, bol protiútok zameraný na provokácie NATO a jeho kijevských pomocníkov, trvajúce od roku 2014.
  • Hlavným, ale nie jediným cieľom OS RF na UA je zabezpečiť bezpečnosť Donbasu a tým aj Rusku.
  • Rusko nepotrebuje pri dosiahnutí svojich cieľov použiť jadrové zbrane na Ukrajine. Použitie takýchto zbraní bude posledná možnosť a použijú sa iba v súlade s verejne známou jadrovou doktrínou RF.
  • Súčasné desaťročie bude v Euroázii a vo svete veľmi nebezpečné a nepredvídateľné. Rozhodne sa o tom, či je ľudstvo schopné dohodnúť sa na nejakom kompromise, alebo ľudská civilizácia skončí.
  • Ukrajina vznikla z vôle Ruska /sovietskeho i toho súčasného/. Preto garantom suverenity Ukrajiny môže byť predovšetkým Rusko. Ak by to bolo len na Rusoch a Ukrajincoch, je na Ukrajine dávno mier a žiadna vojna by ani v 2014 nevznikla. Prosíme vonkajší svet, aby nám šancu žiť v mieri.

Diskutéri, prevažne z Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky vyzdvihovali úlohu súčasného Ruska ako akéhosi vodcu v novej revolúcii proti neokolonializmu. Zdôrazňovali poslanie Ruska pri úsilí chudobných a odstrkovaných krajín tretieho sveta proti panskému Západu. Prikláňali sa k tomu, že boj Ruska proti Západu je aj ich bojom, za politickú, ekonomickú a bezpečnostnú emancipáciu.

Putina môžete milovať, môžete ho nenávidieť. Ale počúvať ho treba. O tom, s kým diskutovať, rozhoduje život, nie naše city. Ak prerušíme diskusiu, skončíme. Všetci: oni i my. Nuž a potom v najlepšom prípade začneme nanovo: z úrovne Doby kamennej.

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Ďalší Čaputovej škandál s vyznamenaniami-azda už posledný…

01.05.2024

Včera slovenský prezident /prezidentka/ zase -ako kedysi v Bystrici, rozdal pár plieškov. Nie ako kompenzáciu za nezbúranie Bystrice, nie ako v roku 1944. – Avšak tí, čo si teraz pliešky pripnú hruď, s ničením Slovenska majú mnohé spoločné. Takmer bez výnimky ide o politické figúrky, ktoré škodili kde mohli, len aby zabránili vzniku samostatného Slovenska. Kto sú [...]

Francúzsko ČSR Štefánik

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí Milan Rastislav Štefánik. Jeho životný príbeh je inšpiráciou aj v súčasnosti

04.05.2024 10:04

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí v Ivanke pri Dunaji diplomat, vedec, štátnik, vojak a politik Milan Rastislav Štefánik.

Zuzana Dolinková, Ide o pravdu

Dolinková v Ide o pravdu: Pri Rázsochách sa roky neurobilo nič. Kritizujú tí, ktorí to mohli pohnúť

04.05.2024 10:00

Kde bude stáť nová nemocnica v Bratislave - na Rázsochách či v Ružinove? Návrh pôjde čoskoro do vlády, uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Ruské školstvo / vzdelávanie / Rusko /

V Novosibirsku končí škola, ktorej vedenie bolo proti vojne na Ukrajine

04.05.2024 09:32

Novokolledž bola jediná vyššia odborná škola v Rusku, ktorá fungovala podľa západného modelu.

raketa ATACMS raketomet M270 MLRS

ONLINE: Kyjev útočil strelami ATACMS na Krym, tvrdí Moskva. Zbrane z USA už prúdia na Ukrajinu

04.05.2024 07:10, aktualizované: 09:49

Môže trvať týždne až niekoľko mesiacov, kým na Ukrajinu dorazí značný počet západných zbraní a vybavenia a dostanú sa až na front.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 763
Celková čítanosť: 2848403x
Priemerná čítanosť článkov: 3733x

Autor blogu

Kategórie