Založ si blog

Referendum: ide o viac ako o definitívny koniec tejto vlády

Včerajšok bol ako každá nedeľa plný politických diskusií v televíziách. Odznelo na nich všeličo. Napríklad aj to, že všetko speje k predčasným voľbám. Odznelo to už nielen z úst opozície /zastúpenej -ako inak, v diskusiách iba neparlamentnou stranou Hlas-Smer, Republika, LSNS ktovieprečo opäť chýbali…/. S predpoveďou predčasných volieb sa vytasila už aj rýchlopečená nová pseudoopozícia – napr. exkiskovec t.č. progresivista Valášek či tajomný pán Gyimesi, stále člen poslaneckého klubu OLaNO.

Predstavitelia rýchlopečenej „opozície“ spomenuli neodvratnosť predčasných volieb v podozrivej súvislosti. Pokúsili sa trendom vývoja k predčasným voľbám – všimnite si dobre, – zaútočiť na blížiace sa referendum ! Referendum 21.januára je vraj zbytočné, lebo vraj všetko i tak speje ku predčasným voľbám. Referendum je vraj Ficom vymyslený zbytočný výdavok 10 miliónov eur /pôvodne ho odhadovali na 7 miliónov, no s blížiacim sa termínom všeľudového hlasovania náklady prekvapivo rastú…/. Jeden nezmysel za druhým.

Nuž po prvé, ak už nič iné, samotný fakt hroziaceho referenda prinútil vládnych politikov uvažovať úplne inak, než by to bolo bez referendového Damoklovho meča nad ich hlavami. Referendum produkuje tlak, bez ktorého by sa súčasná hrôzovláda nikde nechystala odísť, pokojne by vegetovala vo svojich palácoch a ministerstvách až do februára-marca 2024. Keď už pre nič iné, tak aspoň na zabezpečenie generátora tlaku na Matoviča a Hegera bolo tých 10 miliónov eur dobrou investíciou.

Po druhé a predovšetkým, – opakujeme azda aj po tisíci raz: referendum 21.januára 2023 nie je iba o predčasných voľbách a skrátení funkčného obdobia tejto vlády. Referendum je cesta k tomu, aby sa nielen táto ale v budúcnosti každá vláda /s ktorou by bol ľud nespokojný/ dala poslať preč 1/ referendom, 2/ jednoduchým hlasovaním v parlamente prostredníctvom 76 poslaneckých hlasov. To, že by sa nejakým neuveriteľným zázrakom v dnešnej NRSR našlo 90 poslancov a že by si bez referenda „vypustili rybník“ a otvorili cestu k predčasným voľbám, – to vôbec ale vôbec NERIEŠI BUDÚCNOSŤ. Nerieši to spôsob odchodu budúcich vlád, s ktorými by boli Slováci rovnako nespokojní ako s touto nezdarnou vládou Matoviča a Hegera. Neriešila by sa takto demokratizácia politického života Slovenska, nezabezpečovala by sa širšia účasť Slovákov na riadení vecí verejných.

No ale veď v referende 21.januára práve o to ide – o demokratizáciu politického života Slovenska, o väčšiu zapojenosť Slovákov do procesu vládnutia. O ľahšiu možnosť slovenských voličov vládu SR nielen voliť ale aj odvolávať. Nejde iba o ľahší odchod tejto vlády na zaslúžené smetisko dejín, nejde o Ficov trik ako sa opäť zmocniť vlády nad Slovenskom. Ide o budúcnosť. O to, aby sa v budúcnosti dalo ľahšie odvolať napr. aj vládu Pellegriniho či Fica, vládu Šimečku či Sulíka, vládu vtáka-kukučiaka s akýmkoľvek ochranným sfarbením, ktorý sa rozhodol nechať sa v našom hniezde živiť bez toho, aby bol pre Slovensko niečím užitočný.

Rozvoju demokracie žiadne rozhodnutie tohto súčasného olanovsko-saskárskeho parlamentu nepomôže. Tu pomôže iba referendum. Nič nie je v súčasnosti dôležitejšie ako tento demokratizačný akt. Účasť na referende je vecou demokratického zmýšľania a občianskej vyzretosti každého Slováka. Každého Slováka, každého a všetkých. – Áno aj mňa, aj teba, aj nás, aj vás. Nás všetkých.

PS: Tento článok venujem poslancovi OLaNO Vetrákovi, ktorý referendum nazval zbytočným. Na základe „argumentov“, čo použil, považujem za zbytočné to, že absolvoval právnickú fakultu. – Propagandistom pánov Matoviča a Hegera mohol byť aj bez ukončenej ZŠ…

PS2: Tento článok sa komusi zo spomenutých pánov, typujem pána Vetráka, podarilo intervenciami odstrániť z titulky. Bravó, -nie je lepší dôkaz toho, že nepriatelia demokracie sú aj nepriateľmi referenda, ako je tento.

Ďalší Čaputovej škandál s vyznamenaniami-azda už posledný…

01.05.2024

Včera slovenský prezident /prezidentka/ zase -ako kedysi v Bystrici, rozdal pár plieškov. Nie ako kompenzáciu za nezbúranie Bystrice, nie ako v roku 1944. – Avšak tí, čo si teraz pliešky pripnú hruď, s ničením Slovenska majú mnohé spoločné. Takmer bez výnimky ide o politické figúrky, ktoré škodili kde mohli, len aby zabránili vzniku samostatného Slovenska. Kto sú [...]

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 761
Celková čítanosť: 2841627x
Priemerná čítanosť článkov: 3734x

Autor blogu

Kategórie