Založ si blog

Putin senzáciechtivý Západ asi sklamal

Západní novinári očakávali, že vo svojom tradičnom prejave pred poslancami a zástupcami ruskej občianskej spoločnosti sa V.V.Putin pokúsi prekonať Bidenovu kyjevskú šou a príde s niečím bombastickým. No nič také sa dnes pred obedom nekonalo. Putin neohlásil ani novú mobilizáciu, ani zmeny vo vláde, ani proklamáciu vojny Ukrajine, ani novú vojenskú ofenzívu.

90% času venoval Putin vnútropolitickým otázkam a sociálnoekonomickým problémom Ruskej federácie. Postupne, rezort po rezorte, Putin zhodnotil dosiahnutý stav a načrtol nové úlohy. Zvýraznil podporu ruskej rodine zvýšeným financovaním programu materinského kapitálu a investíciami do rozvoja komunálneho bývania. Ohlásil zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň 19 242 rubľov, zdvojnásobenie sociálnej podpory a podpory bývania pre účastníkov ŠVO a zdvojnásobenie účasti štátu v programe dôchodkového pripoistenia a pod. Pochválil sa, že úroveň nezamestnanosti sa znížila na 3,5% a inflácie na 4-5%. V oblasti výchovy a vzdelávania vyhlásil za cieľ stav, keď rodič vedie deti k rešpektu a disciplíne voči ich učiteľom a učitelia vedú žiakov k úcte a láske voči ich rodičom. Vo VŠ-vzdelávaní Putin avizoval, že sa urýchli proces návratu ruského modelu od bolonského vzdelávania ku modelu z čias ZSSR, teda 4-5-6 ročnému štúdiu /bez bakalárstva/.

Finančná situácia RF je podľa Putina prekvapujúco dobrá. Rubeľ zostal relatívne stabilný. Banky hospodárili s prebytkom. Boli schopné viac požičať nielen štátu ale aj podnikateľom, vrátane samopodnikateľov a rodinných firiem. Rusko má na svoje programy dosť vlastných zdrojov a kvôli pôžičkám a podporám zo zahraničia sa pred nikým nemusí klaňať a doprosovať. Zaberanie ruských majetkov v zahraničí je však problém, ktorý RF neakceptuje a príde čas, keď sa k nemu vráti. Na druhej strane, zabavovanie majetku ruských podnikateľov žijúcich v zahraničí je čosi, nad čím bežní Rusi neplakali. Naopak, stratu jácht a nehnuteľností u tých, čo ešte predtým stratili lásku ku svojej ruskej vlasti, bežní ľudia v RF privítali…

Prioritou ekonomiky bude mohutná prestavba strojárstva, metalurgie, informatiky ale aj chémie na vojnovú výrobu. Priemysel , veda, výskum vývoj sa bude riadiť v Rusku známym heslom „pušky sú dôležitejšie ako maslo“.

V oblasti zahraničných vzťahov a bezpečnosti Putin oznámil odklon RF od zmluvy o limite jadrových hlavíc. Rusko bude vyvíjať a vyrábať nové jadrové zbrane a zvyšovať počet hlavíc,-tak ako to už dávnejšie robia USA. VS RF zlepšia ochranu svojich leteckých základní, najmä po tom, čo sa dokázala priama účasť NATO na útokoch ukrajinských dronov na ruské letiská.

Vo februári 2020 začala RF špeciálnu vojenskú operáciu, pretože hrozila agresia Západom vyzbrojenej a vycvičenej ukrajinskej armády na Krym a na Donbas. Rusko muselo zasiahnuť, lebo hrozila strategická porážka RF silami nepriateľskými ruskému národu. Západ sa za pomoci Ukrajiny pokúsil rozbiť Rusko a zbaviť sa ho raz a navždy. Západ chcel a chcel od Ruska odtrhnúť staré historicky ruské územia a pričleniť si ich pod hlavičkou tzv. „ukrajiny“. Rusko svojou rozhodnou akciou z 24.februára tomu zabránilo. Donbas a Novorusko sa dostali pod ruskú kontrolu a zostanú ruské aj naďalej. V tomto ohľade Rusko žiadnu zmenu nepripustí. Je to otázka národnej hrdosti a cti, otázka samotnej ruskej existencie.

Putinovo vystúpenie, ako je vidieť, neobsahovalo žiadne radikálne zmeny v politike, tobôž zmeny v náhľade na okolitý svet a na vývoj v ňom. Putinov prejav ničím nikoho nešokoval. Naopak. Svet sa z neho presvedčil o kontinuite ruského myslenia a konania.

Putinov prejav nebol o heroických výzvach a gestách. Bol iba o úlohách, o práci, o úcte k vlasti a k ľuďom, čo ju budujú a bránia. Je to veľa či málo ? Každý nech si o tom urobí úsudok sám. V súlade so svojimi hodnotami a svojim duchovným založením.

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Ďalší Čaputovej škandál s vyznamenaniami-azda už posledný…

01.05.2024

Včera slovenský prezident /prezidentka/ zase -ako kedysi v Bystrici, rozdal pár plieškov. Nie ako kompenzáciu za nezbúranie Bystrice, nie ako v roku 1944. – Avšak tí, čo si teraz pliešky pripnú hruď, s ničením Slovenska majú mnohé spoločné. Takmer bez výnimky ide o politické figúrky, ktoré škodili kde mohli, len aby zabránili vzniku samostatného Slovenska. Kto sú [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 22:18

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 763
Celková čítanosť: 2847839x
Priemerná čítanosť článkov: 3732x

Autor blogu

Kategórie