Založ si blog

Politická „onania“

Prepáčte za toto dosť expresívne slovo, ale musel som ho použiť, lebo veľmi presne vystihuje situáciu, keď sa politický komentátor či analytik sebaukája nad predstavou nepriateľa vytvorenou iba v jeho vlastnej fantázii. Keď médium do krvi kritizuje niekoho, koho autentické vyjadrenia toto médium nikdy nezverejnilo-naopak, tajilo ich ako len mohlo a prípadné informačné priesaky dokonca tvrdo cenzurovalo.

Čitateľ sa o existencii a obsahu kritizovaného textu dozvedá iba od kritika a hodnotiteľa, lepšie povedané od nekritického znehodnotiteľa. Výsledné poznanie problému závisí len od schopnosti čitateľa „kritického“ článku čítať aj medzi riadkami a domýšľať si, dop´ĺňať si skryté časti tajničky. Toto nedokáže každý. Nekritický znehodnotiteľ s tým ráta. Preto robí to, čo robí a robí to tak, ako to robí.

Výsledný efekt je potom u veľkej časti čitateľov akási indoktrinácia dezinformácií a nenávisti voči autorovi originálneho kritizovaného textu. Ľudia sú na konci dňa negatívne naladení voči niekomu, koho nepoznajú a jeho dielu, ktoré nečítali. Počuli však o ňom v médiu XY. Asociácia s ním spojená je potom už apriori negatívna.

Takto nejako sa za „totality“ kriticky hodnotil text Charty 77. Verejnosť ho nedostala na prečítanie ale pod vedením poverených „kritikov“ ho veselo odsudzovala. Takto nejako sa verejnosť oboznamovala -neoboznamovala s názormi disidentov- a takto nejako ich potom „fundovane“ kritizovala.

Takáto politická onania sa odohrávala v médiách okolo názorov zástancov samostatného Slovenska, či už z radov SNS alebo HZDS. Bez znalosti autentických a z kontextu nevytrhnutých slov sa na základe hodnotiteľov z rádia Twist, Sme a tv Markíza takto verejne kritizoval Mečiar, neskôr však najmä Fico. A po nich napr. aj Kotleba a Uhrík.

Ľudia si na takúto komunikačnú resp, politickú onaniu zvykli, Už sa im nevidí čudné, že médiá unisono kritizujú také či onaké výroky Blahu alebo Fica – bez toho, aby kritizovaným dali priestor k autentickej -hodnotením neznehodnotenej – výpovedi. Nedávno som bol svedkom diskusie, v ktorej traja diskutéri a moderátor kritizovali v diskusii neprítomných smerákov Blahu a Fica, -no nikomu ani len nenapadlo, že útočiť na niekoho, kto nie je prítomný nie je iba neférové ale aj hrubo neslušné.

Čohosi podobného sme dnes od obeda boli svedkami v súvislosti s prejavom V,V,Putina k poslancom. Autentický text jeho prejavu nebol prezentovaný. Stručný apolitický súhrn prejavu bol stiahnutý a cenzúrovaný. Kritikov jeho slov sa však už vyrojili stovky. Jednoducho, parádna komunikačná onania. Objekt kritiky sa najprv vymyslí a potom sa z chuti skritizuje…

Nuž takto veselo si my tu dnes v našej milej bratislavskej intelektuálnej bubline žijeme. Nečudo. Veď si užívame slobodu, demokraciu a názorovú toleranciu.

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2853302x
Priemerná čítanosť článkov: 3735x

Autor blogu

Kategórie