Založ si blog

Ukrajinské a ruské hrôzy vojny

Nepriateľstvo medzi národmi, ktoré sú v ozbrojenom konflikte, zvykne rásť s predlžovaním bojov po pekelnej špirále do stále hrozivejších a hrozivejších polôh. V spojení so súčasným konfliktom na Ukrajine to dnes možno pozorovať aj na Rusoch a Ukrajincoch.

V ruských masmédiách sa v rámci besied odborníkov alebo v článkoch tu a tam objavujú návrhy radikálov podľa ktorých treba v odvete za ukrajinské ataky dronmi na Moskvu či za diverzie v Belgorode udrieť na centrá riadenia týchto útokov raketami, leteckým bombardovaním, ba dokonca s použitím taktických jadrových zbraní. Radikáli žiadajú bombardovať najvyššie politické centrá riadenia napr. prezidentský komplex Zelenského na Bankovej ul. v Kyjeve či centrály NATO v Poľsku, Rumunsku, Nemecku…Našťastie ide iba o populistické vyjadrenia moskovských radikálov, ktoré na politiku Kremľa nemajú významnejší vplyv.

Podobné silné reči majú samozrejme aj ukrajinskí nacionalistickí publicisti. Požadujú napr. úplný zákaz používania ruštiny na verejnosti. Nielen na Ukrajine ale aj v EU. Žiadajú za použitie ruštiny prísne tresty. Mená ulíc a námestí, obrazy a sochy ruských umelcov a dejateľov už dávno zmizli z ukrajinských verejných priestranstiev. Ukrajinskí emigranti napr. v Británii demonštrujú dokonca aj proti kurzom ruštiny na londýnskych školách.

Jeden takýto nacionalista, akýsi bývalý tenista, čo žil istý čas v tuším v Trnave a volal sa Stachovskij po Roland Garros dal počuť, že by vynikajúca bieloruská tenistka A. Sabalenková už nemala objavovať na medzinárodných tenisových turnajoch, lebo je z krajiny, ktorá podporuje agresiu Ruska na Ukrajine. Ukrajinský ex-tenista, ktorý nikdy nedosahoval na rebríčku ATP ani len pozície určené pre lepší priemer /najlepšie bol na 37. mieste/ si dokonca dovolil nazvať bývalú svetovú tenisovú dvojku „ničím“, niktošom, nímandom. Za nič pre nič zaútočil na Sobolenkovú tento ukrajinský džentlmen tak ostro, ako by to bola nejaká esesácka dozorkyňa z koncentráku, čo mu práve dala do plynu jeho matku a ostatnú rodinu…

Nepriateľstvo k Rusom ako národu nie je príznačné iba pre mnohých Ukrajincov. Tento týždeň sa proti-ruským rasistickým vyjadrením blysol prezident Českej republiky gen.P.Pavel. Navrhol, aby všetci Rusi, nachádzajúci sa v krajinách EU boli pod prísnym dohľadom polície, príp. boli po vzore amerických koncentrákov pre Japoncov počas 2.sv.vojny aj internovaní. Vraj ako potenciálni špióni.

Vrcholom, ktorý špirála nenávisti na východ od Slovenska dosiahla, je petícia občanov Kyjeva, s ktorou sa obrátili na mestskú administráciu. Podľa nej by sa v centre Kyjeva mala postaviť fontána so sochou žraloka. Mala by to byť plastika dravca, ktorý nedávno v Egypte dotrhal a zabil ruského turistu. Egyptský žralok si takúto poctu zaslúži, lebo robí presne to isté, čo robia Ukrajinci: trhajú a zabíjajú Rusov. Žralok je teda čosi také, ako spolubojovník udatných banderovských bataliónov.

Psychológovia vojny často uvádzajú, že každý aj ten najnormálnejší človek sa pri pohľade na smrť blízkych dokáže rozzúriť až do krajných beštiálnych polôh. Normálny človek, robiaci cez vojnu krutosti sa však neskôr, keď nastane mier, vracia k pokojnému a neagresívnemu správaniu. /Aj keď mu spomienky na hrôzy vojny v pamäti určite zostanú/.

Rozmýšľam o tom, či sa to podarí aj vo vzťahu Ukrajincov k Rusom /a naopak/. Podarí sa Ukrajincom a Rusom po obnove mieru na Ukrajine a v Rusku obnoviť akú takú schopnosť „normálne“ komunikovať ? A ak áno, do akej miery a ako dlho bude trvať, pokým sa neagresívna komunikácia medzi Kyjevom a Moskvou obnoví ? – Ja viem, sú to ťažké a smutné otázky. Odpovede na ne teraz asi neexistujú. Odpovede prinesie až budúci život. A pán všetkého – čas.

Občianska „vojna“ včera na Bradle

05.05.2024

Čo je to za človeka, ktorý sa vyberie z BA 100 km iba preto, aby si išiel zapískať a zahulákať na politika, ktorého nenávidí ? Čo je to za nenávisť, ktorá človeka núti obetovať pekný sobotný deň iba kvôli prejavu nenávisti voči inému človeku ? Program spomienkového podujatia na Bradle bol jasný. Dopredu sa vedelo, že tam vystúpia rečníci z vládnej koalície: [...]

Opozíčnici sa robia sprostejšími, než sú

03.05.2024

Všimol som si , že inokedy také vtipné stáda intelektuálov zo slniečkárskych kaviarní strácajú zmysel pre humor len čo sa vtipkuje na ich účet. Ironici z divadiel a redakcií odrazu nevedia, čo je irónia, čo je hyperbola, čo je sarkazmus – ak sú predmetom posmeškov oni a ich výroky. Vtedy sa bystroumní jasnozriví intelektuáli menia na smrteľne vážnych [...]

USA sankcionujú už aj slovenské firmy

02.05.2024

Vláda prezidenta Bidena, konkrétne ministerstvo financií a ministerstvo zahraničia uvalili na cca 300 svetových firiem sankcie za napomáhanie ruskej ekonomike, najmä zbrojárskemu priemyslu. Ale tiež za to, že tieto firmy pomáhali a pomáhajú obchádzať protiruské americké sankcie. V sankčnom zozname sú v prevažnej miere ruské, čínske, arabské, indické a i. spoločnosti. Sú [...]

Fico postrelenie prevoz BBX

Po atentáte na Fica sa Rooseveltka stala najstráženejšou budovou v krajine. Vraždiť pre politiku je choré, komentovali zhrození ľudia

15.05.2024 22:45

Záchranársky vrtuľník priletel s premíérom do Banskej Bystrice krátko pred šestnástou hodinou. Nosidlami ho potom okamžite transportovali na operačnú sálu.

Fico postrelenie prevoz

Politológovia: Atentát spoločnosť ešte viac radikalizuje. Politici sa musia zomknúť, nie tancovať na Ficovom lôžku

15.05.2024 20:00

Už teraz je jasné, že stredajší útok zmení Slovensko a bude mať obrovský vplyv na spoločnosť aj domácu politickú scénu.

juraj c. strelec

VIDEO: Prvé slová strelca na Fica. Podozrivý z atentátu vysvetľuje, prečo stlačil spúšť

15.05.2024 19:19

Na sociálnych sieťach sa šíri video, na ktorom podozrivý zo streľby na premiéra Roberta Fica hovorí o dôvodoch, pre ktoré sa rozhodol spáchať atentát.

NR SR: Rokovanie 12. a 13. schôdze

Z Moskvy sa už šíria konšpirácie. Ruskí politici pripúšťajú, že atentát na Roberta Fica má zahraničné pozadie

15.05.2024 18:45

Ruskí politici sa zmieňujú o sprisahaneckých teóriách. Jeden hovorí dokonca o výstrahe pre ďalších lídrov v EÚ, ktorí zmýšľajú podobne ako Robert Fico.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 764
Celková čítanosť: 2863248x
Priemerná čítanosť článkov: 3748x

Autor blogu

Kategórie