Založ si blog

My chceme štátnu televíziu a štátny rozhlas…

Je nám vcelku jedno, či to bude štátna inštitúcia pod názvom RTVS alebo štátne inštitúcie pod názvom SRo a STV. Prípadne pod inými názvami. Musí to však byť médium, v ktorom má ingerenciu štát, pretože to financuje zo štátneho rozpočtu.

Dosť bolo falošných hier na verejnoprávnosť. V týchto hrách na akože verejnosť, v ktorej zákulisní režiséri prostredníctvom nastrčených stavovských, záujmových a najmä kadejakých mimovládnych organizácií a hereckých, umeleckých či mediálnych mafií rozhodovali o obsahu, forme a personálnom zabezpečení RTVS, – v týchto hrách hral ten, čo to platí-štát-posledné husle. Záujem štátu formulovaný demokraticky zvolenou vládou bol na okraji. A keď sa kedy-tedy ozval, bol iba posmech.

Tak takto už ďalej nie, milí nastrčenci z kadejakých mimovládok, z kadejakých rozhlasových a televíznych rád ! Takto teda už ďalej nie, milí mediálni mafiózovia. Tako už ďalej nie milí machajovia, štofaníkovia, milí všemocní šéfovia spravodajstiev a publicistiky, milé jančkárové, vankové, frindtovia a ďalší poskokovia tajuplných režisérov v zákulisí. Takto už ďalej nie !

Hry na verejnoprávne BBC a podobné falošne nezávislé mediálne božstvá už stačili. Vyčistime studničku, počkajme kým sa voda v nej vyčíri a začnime stavať masmédium, ktoré bude mať hlavu a pätu, bude finančne korektné a politicky férové. Skúsme sa inšpirovať aj v zahraničí /napr. Poľsku a Maďarsku/ no predovšetkým sa inšpirujme vlastnou históriou. Tou, v ktorej SRo a STV v spravodajstve a publicistike používali napr. známu trojtretinovú metódu: tretinu vysielacieho času pre agendu vlády, tretinu pre agendu koaličných vládnych strán a inštitúcií a tretinu pre agendu opozičných politických strán a inštitúcií.

Základným princípom prestavby súčasnej RTVS na štátnu resp. národnú inštitúciu by mal byť vznik médiá, schopného poskytnúť vláde SR dostatok času na prezentovanie oficiálnych informácií, celonárodných stanovisk, vládneho programu v oblasti ekonomického a sociálneho rozvoja, bezpečnosti a obrany štátu, školstva, kultúry, umenia, zdravotníctva, športu. zahraničnej politiky a pod.

Štátny rozhlas a televízia nesmú byť a nebudú hlásnou trúbou svojvôle vládnych strán. Musia však vládnym stranám poskytnúť priestor na férovú diskusiu diskusiu s opozičnými stranami, ovládajúcimi v súčasnosti /a určite aj v budúcnosti/ priestor v súkromných rádiách, v súkromných televíziách. Štátny rozhlas a televízia musia byť aspoň malou alternatívou k tomu, čo agendou markízy, joj, ta3 a printovách a internetových médií. V spravodajstve, publicistike, ale aj zábave, kultúre, umení, športe v reláciách pre deti a mládež.

Štátne médiá budú isto iste poskytovať proporčný priestor aj pre opozíciu. Musia zabezpečiť názorovú a politickú pluralitu. Nesmú byť jednostranne provládne. Vlastne také ani nebudú môcť byť, aj keby chceli. Ak by boli jednofarebne provládne, boli by fádne, nudné a neboli by sledované. Poslucháči, diváci a čitatelia by sa od nich rýchlo odvrátili. Nielen pokiaľ ide o náplň spravodajstva a publicistiky, ale aj zábavy, umenia, športu a pod. Okrem toho-u nás až na jednu výnimku vládli a iste aj budú vládnuť koalície síce hodnotovo blízkych ale predsa len rôznych politických strán. Keď už z ničoho iného, tak aspoň z tohto bude vychádzať mnohotvárnosť a mnohofarebnosť štátneho rozhlasu a televízie.

Tento kratučký článok nemá inú ambíciu než nadviazať na prvé verejné signály, že prinajmenšom dve z vládnych strán – Smer SSD a SNS – začínajú podnikať prvé praktické kroky ku vzniku štátneho televízneho a rozhlasového vysielania na Slovensku. V najbližšom čase sa zrejme rozvinie široká diskusia a následne sa objavia aj zákonodarné iniciatívy, ktoré celý proces zavŕšia.

Náš mediálny svet je tehotný zmenou. Onedlho sa začnú diať veci…Časy, keď RTVS pozývala ľudí na opozičné mítingy, -sťaby RTVS bola mediálnym orgánom opozície, musia odísť. Musia prísť časy, keď vládne strany dostanú dosť priestoru aby v pokoji, bez hádok, bez demagogických zásahov „moderátorov“, vecne a objektívne oboznámili verejnosť s obsahom schvaľovaných zákonov /napr. novely Trestného zákona/.

Sme na prahu zaujímavých zmien. Bodaj by sa uskutočnili čo najskôr.

Fico, Kuciak, Židia siali vietor, žali búrku

17.05.2024

Kto všetko ten vietor sial a búrku žal ? Nuž podľa logiky platnej ako norma tohto blogoviska to boli napríklad: Kuciak, ktorý toľko svojimi článkami provokoval, až zožal búrku, LGBTI komunita, ktorá sa toľko pretrčala okolo teplárne, až zožala búrku, Kórejci, Vietnamci, Iračania, Afgánci…ktorí tak dlho nadávali na USA až zožali búrku, Židia, ktorí tak dlho [...]

Slušná otázka pre administrátora tohto blogoviska

16.05.2024

Dovoľte sa slušne spýtať iba jednu otázku – prečo je na blogovisku príspevok blogera pod prezývkou „karol“ pod nadpisom „Kto seje vietor zožne búrku ?“ Tento blog de facto schvaľuje atentát na premiéra a tvrdí, že ho svojim správaním vyprovokoval sám predseda vlády. Článok podľa mňa nie je iba nemravný a v rozpore s pravidlami blogovania ale [...]

Fico atentát predvídal 10.apríla !

16.05.2024

Fico 10.apríla na jednej zo sociálnych sietí hodnotil mediálnu a opozičnú politickú atmosféru po voľbách, v ktorých kandidát progresívno-liberálnej opozície jasne prehral. Fico sa čudoval sa miere depresívnosti a z nej plynúceho hnevu, frustrácie a nenávisti, aká bola vtedy v Denníku N, Sme, Aktualitách…vo vystúpeniach opozičných politikov, opozičných aktivistov [...]

vojna na Ukrajine, Petrohrad, Rusko

ONLINE: Útok na Charkov vyšetrujú na Ukrajine ako vojnový zločin

19.05.2024 07:35

Ukrajina obvinila Rusko, že zámerne cieli na civilistov v Charkovskej oblasti a preto raketové útoky vyšetruje ako vojnový zločin.

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Vyšetrovanie atentátu na Fica by mali dokončiť o pár mesiacov, hovorí odborník. Akýkoľvek trest môže byť pre strelca doživotný

19.05.2024 07:00

Bývalý elitný vyšetrovateľ vysvetlil, ako by mali vyzerať kroky organov činných v trestnom konaní v najbližších dňoch

India, hory, Himaláje, Dharmsala

Telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu zniesli zo Šiša Pangmy

19.05.2024 06:12

Tím horolezcov zniesol telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu, ktorí vlani zahynuli v lavíne na hore Šiša Pangma v Tibete.

ŠTS, Kaliňák

Prísne opatrenia a sľub atentátnika. Súd ho poslal do väzby: Fica čakajú kľúčové hodiny, politici sa hádajú

19.05.2024 06:00

Premiér je pri vedomí a Kaliňák od neho dostal inštrukcie, vláda funguje ďalej. Atentátnika poslal súd do väzby, no rozhodnutie nie je právoplatné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 767
Celková čítanosť: 2871997x
Priemerná čítanosť článkov: 3744x

Autor blogu

Kategórie