Založ si blog

Ostrovy južných morí

Ostrov Ćičakova, Miloradoviča, Kutuzova, Suvorova, Predprijatije, Vostok, Rajevskij, Menšikov, Lisjanskij, Bonin, Rimskij-Korsakov, Seńavin, Jermolov, Volkonskij, Romancev, Belinghausen, Viťaz…keby človek nevedel, že sa pozerá na staršiu mapu Tichého oceánu, nazdal by sa, že ide o ostrovy dakde pri Archangelsku. Je to svedectvo smelých výbojov cárskeho Ruska vo vrcholnom období rozmachu dynastie Romanovcov.

Jedna vec je však ostrov objaviť a vyhlásiť ho za svoje štátne územie, druhá vec je dosiahnuť uznanie od konkurencie a motivácia vojensky ho pred ńou ubrániť. No a práve takáto motivácia brániť vzdialené ostrovy-aj ke´d bohaté na nerasty a tropické plodiny, Rusom chýbala. Rusi mali dosť roboty so Sibírou a jej nesmiernym bohatstvom. Sibír bola oveľa dostupnejšia než koralové či sopečné palmami porastené fliačky zeme vo vzdialenom Pacifiku. Rusi ostrovy objavili, zdokumentovali-a nechali napospas anglickým, francúzskym, nemeckým, japonským či americkým imperiálnym dravcom. Tí ich vojensky obsadili-a premenovali…Najdlhšie odolával ostrov Bonin. Ale aj jeho sa napokon zmocnilo Japonsko, rýchlo ho osídlilo a začlenilo do cisárskeho impéria. Dnes by aj tých zopár korálových atolov s palmičkami, bungalovmi, bazénikmi ruských výletníkov veľmi potešilo. Ba potešilo by aj ruskú admiralitu-ale čo už…Po usilovných predkoch sa dedí, na veselých ľahtikárov sa spomína.

Gauguin a Štefánik spojili svoje osudy s ostrovmi Pacifiku. Pre nich to ale bol iný svet, než akým on v skutočnosti je. Nevnímali piesčitú neúrodnú pôdu, nezažívali pravidelne sa opakujúce, zničujúce cyklóny, zemetrasenia, sopečné výbuchy a ani následné tsunami.

Ostrovy južných morí,-to je dusno, dokmásané palmy, túlavé psíky, kraby, prasiatka živiace sa kokosovými orechmi. Občas pozemský raj, občas vražedné peklo. – Občas všetko dohromady: a všetko aké nádherné.

Medzi pacifickými ostrovmi prevádzkujú miestne letecké spoločnosti malé lietadlá, akési mikrobusy, či skôr lietajúce tuk-tuky. Fungujú tu však aj vážnejšie aerolinky, najmä Fidji air a Virgin air. Kapitáni lietadiel sú nielen zruční piloti ale aj mechanici. Sami si pred letom prekontrolujú, či je všetko v poriadku, či na lietadle držia krídla, či podvozok nie je príliš zhrdzavený, či tesnia nádrže s palivom. Pocit istoty u cestujúcich upevńuje individuálne-sedadlo po sedadle vykonávaná predletová bezpečnostná inštruktáž.

Spoločnosť Virgin sa aj pri 4-hodinových letoch stará o zdravie cestujúcich. Dá im pred letom raz pohárik vody . A už nič viac. Teda zadarmo nič viac. Za doláre-blahobyt. Hlavnou atrakciou aeroliniek sú ale letušky. Spomedzi obyvateľov ostrovov, patriacich svojou výškou a váhou medzi najozrutnejších ľudí na svete si na miesta letušiek vyberajú tých úplne najnajozrutnejších. Zdrobnelina „letuška“ je tu veľmi nenáležitá. Lepšie by na ne pasoval výraz LETUCHA, podobný slovu svińucha-vypasená veľryba.

Letuchy s výškou nad 190 cm a váhou nad 100 kg plávajú v úzkej uličke a rozdávajú úsmevy optimisticky naladených prasiatok. Občas musia pohyb zastaviť v úžine medzi dvoma sedadlami, vytvorenej z oboch strán sediacimi domorodými cestujúcimi. Tí sú totiž takmer rovnako obrovskí ako letuchy. Metráky pliec, záhybov na trupe a závojov biomasy takmer nepriedušne upchávajú chodbičku z ľavej i pravej strany. Letuchy si ale vždy poradia. Oprú sa raz o jedného, raz o druhého cestujúceho ako o bradlá, navalia sa na nich-a je to. Nezaobíde sa to prirodzene bez decentného vtipkovania. V ich šarmantnej, na silné hrdelné zvuky bohatej pacifičtine.

Názov Mikronézia musel dať ostrovom s takto urastenými obyvateľmi asi riadny ironik. Ešte, že je tu potom už len Melanézia a Polynézia.- A nie nejaká gigantická Makronézia. Nečudo, že chlapi z ostrovov majú radi rugby. Majú na nań figúru-hlavu ako medicynbal, tvár bujaka, v očiach krvavožilovaté beľmá, ostatok tela ako valec jemne opečeného mäsiska.

„Zdá sa, že si trochu pribral“,- doberá si jeden cestujúci druhého. „Viem o tom,-ale pribral si aj ty, drobček“. A obaja svińožrúti sa zarehocú. A takto veselo plynie let, až sa anorektický slovenský turista ani nenazdá a už pristáva v nejakej funafuti, nukualofa, či v podobnej pri pohľade z Európy tak exotickej a dobrodružnej destinácii.

Pokračovanie bude !

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

Dobrá správa pre PS, Olano a SaS

16.04.2024

Všimli ste si to ? Koalícii Smer, Hlas a SNS sa podarilo splniť predvolebný sľub o znížení cien potravín, o poklese inflácie a oživení investičnej výstavby. Dobrá správa pre Šimečku, Matoviča, Grohlinga – či nie ? Aspoň trocha útechy pre občanov pred tým, než Kamenický a spol. začnú realizovať tvrdý no nevyhnutný reštrikčný masaker…. Zatiaľ je to [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 757
Celková čítanosť: 2818794x
Priemerná čítanosť článkov: 3724x

Autor blogu

Kategórie