Založ si blog

Spojené arabské emiráty

HRAČKA, ČO SA RÝCHLO ZUNUJE

Spojené arabské emiráty /ďalej SAE/ v ich dnešnej podobe , -tak ako vyzerajú a fungujú, si nevymysleli Arabi sami. Nevymyslel im ich ani ten ich Allah. Vymysleli sme ich pre Arabov zo Zálivu my ľudia na Západe. Krajina pastierov tiav a lovcov perál, čo sa s nohou uviazanou o loďku vrhali do vĺn-táto krajina tu bola ešte pred 100 rokmi len ako biedny výkričník, trčiaci na vyprahnutom Arabskom polostrove. Azda nikde na svete nevybledli muzeálne fotky starej biedy tak rýchlo ako fotky dubajských lovcov perál, ktoré dávni fotografi odfotili kdesi v týchto končinách, – tu pod ostrým slnkom Orientu, v dnešných SAE.

Emiráty dnes fungujú na plné obrátky len preto, aby sa bohatí majitelia ropných polí mali kde pohrať, vyzúriť a minúť peniaze na importované technologické zbytočnosti zakúpené za svoje- z predaja ropy zarobené peniaze. Emiráty sme my na Západe pre Arabov zo Zálivu vymysleli také veľkolepé preto, aby to míňanie stálo zato. . Aby to nebolo iba také paštétové minihýrenie ako u českého turistu v Tatrách-aby to bolo riadne púšťanie žilou zo zlatého bankového konta.

SAE sú tu však predovšetkým preto, aby sa hýriaci arabskí boháči vo svojom voľnom čase t.j. 24 hodín denne, nemali čas venovať sa čomusi diametrálne inému. Napríklad premýšľaniu, alebo nedajbože hraniu zakázaných a nebezpečných hier na anti-imperializmus, na islamskú jednotu a na arabské národné obrodenie, tobôž potom na džihád…

Emiráty ponúkajú grandiózne príležitosti na drahé bavkanie sa od rána do včera a tiež od večera do rána. A zatiaľ čo sa domáci investori bavkajú, ich stavitelia pre nich stavajú a dobre si zarábajú.

V Emirátoch postavia drahý päťhviezdičkový hotel a o mesiac na to šesťhviezdičkový superhotel. V jednom hoteli sú kohútiky v kúpeľni prezidentského apartmánu zo slonoviny, v inom zo zlata, v treťom vykladané drahými kameňmi. V lobby jedného hotela je fontána striekajúca po tretie, v ďalšom po piate a v tom najnovšom až po desiate poschodie. Zdá sa vám cesta „strečlimuzínou“ z letiska do vášho hotela nudná ? OK, máme na letisku vrtuľník a na streche hotela heliport. Už aj to je fádne ? OK, na letisku máme pre vás jachtu a tá vás po kanále, pomedzi mrakodrapy a drahé reštaurácie preplaví až do súkromného prístavu patriaceho ku vášmu hotelovému apartmánu. Nechce sa vám na hoteli stále iba ležať vo vírivke, hľadieť na orchidey na terase, pochutnávať si na langustách a 30-ročnom víne ? Žiaden problém, šofér vás zavezie na krytú zasneženú zjazdovku. Na nej vykrúcate ladné oblúčky a zabúdate, že vonku je jún-júl a teploty nad 45°Celsia. Po lyžovaní si zájdete do aprés-ski baru a vyberiete si z miestnych blondínok jednu-dve-tri na lóóóng drink rozptýlenie.

Nebaví vás iba si užívať ? Nuž aj s tým sa tu ráta. Čo takto konzultácia s vašimi investičnými bankármi ? Čo takto zainvestovať desiatky-stovky miliónov do nejakých raritných nehnuteľností ? Vynikajúcou investičnou príležitosťou sú ostrovy Palm alebo Globe. Už na nich finišujú s výstavbou umelých ciest, záhrad, víl, palácových usadlostí. Kúpte si jeden z palácov: súkromný tenisový kurt, golfový grín, súkromný prístav pre jachtu a pristávacia dráha pre súkromné lietadlo Bombardier. Prestaňte sa ponevierať po prezidentských apartmánoch hotelov v Atlantise, Burdž al Arab alebo Burdž Khalífa,-kúpte si vilu či palác na ostrove Palm. Ste ešte vyššia liga ? No prosím,-dajte si urobiť iba svoj vlastný súkromný ostrov. Dnes je na vašom „pozemku“ iba more ale za pár mesiacov to bude zaskalované, zapieskované, zahlinené, zatrávnené, zapalmované a zajazmínované. Do roka tam bude váš takmer kráľovský palác s vaším jachtovým prístavom. Dajte si tam naprojektovať lustre od Swarowského, mobiliár a elektroniku podľa vášho vkusu. Preneste si tam do sejfu vaše šperky a vaše osobné veci – veď je to iba vaše !

A že tam budete iba málokedy ? Maličkosť. Personál sa vám tam bude o všetko starať a streamovať vám najnovšie novoty z vašej kvitnúcej záhrady. A keď vám bude vôľa, sadnete do vášho Bombardiera a budete si tam užívať svoj vlastný luxus.

Ku zábavkám emirátskych Arabov neodmysliteľne patria drahé, čo drahé, tie najdrahšie autá na svete. V garážach majú neraz desiatky najprestížnejších aut-od veteránov po najnovšie modely. K prepychovým autám patria samozrejme prepychové dievčinky-eskortky najaté z najnovšej súťaže krásy. A na ich krkoch, ušiach a rukách od vás za verné služby iba tie najdrahšie šperky. Pardón, úplne najdrahšie nie. Drahšie musia mať vaše zákonité manželky a vaša milovaná, iste brutálne tučná arabská mamička…

Budovanie takéhoto obludného sveta pre boháčov zdôvodňujú Emiráty nutnosťou reštrukturalizácie krajiny. SAE vraj stavajú tento raj, lebo myslia na svoju budúcnosť, ktorá nastane, keď sa v Emirátoch ropa úplne vyťaží. /Čo v prípade Dubaja už údajne aj nastalo/. Emiráty sa v tejto „post-oil“ ére chcú stať svetovým turistickým rajom. Pravda nie pre batôžkárov, ani pre masový turizmus. Chcú byť miestom pre oddych, relax a „závetrie“ pre „lepších ľudí“ z celého sveta. Pre vyššie stredné vrstvy a pre elitu. Pre bohatých, pre úspešných i pre pofiderné osoby, hľadané vo svojich domovských krajinách za rôzne iste „vymyslené maličkosti“,-ako je napr. krátenie daní. SAE sa zároveň postupne chcú zbaviť turistov, ktorých chrlia letiská v Abú Dabí či Dubaji alebo veľké výletné lode. Títo ľudkovia sem prichádzajú vo vysokom počte dokonca už aj zo Slovenska /len pána Sulíka sme tam videli dvakrát/ a okrem nákupu lacného zlata a otravovania predavačov v zlatníctvach ich už zaujíma iba pláž a fotenie sa pred Burdž Khalifa. Je okolo nich viac roboty ako úžitku…-

Milí Slováci, neplašte sa ! Najbližších desať rokov ešte budú mať Emiráty záujem aj o vás a vašich pár eur. Ani v SAE sa polievka neje taká horúca, ako sa vymyslí v hlavách emirátnych stratégov. Napokon, ktovie, aký bude svet po 2025. Všetko môže byť úplne inak.

S Arabmi z Emirátov je to tak ako s mnohými oteckami na Vianoce. Navonok sa oháňajú tvrdením, že ten či onen drahý technický darček kúpili pre svojho syna,-no v skutočnosti sa s ním budú aspoń do Troch kráľov hrať iba oni. Lebo si ho títo tatkovia de facto kúpili najmä pre seba. Aby si splnili svoj vlastný detský sen. Nazdáme sa, že bohatí Arabi z Emirátov si dali urobiť svoje rajské hračkárske Emiráty predovšetkým pre seba samých. Bohatí turisti zo zahraničia sú iba maskovacie krovie.

Skutoční boháči – skutoční mocipáni, skutoční páni sveta Arabom emirátny raj úspešne naočkovali, indoktrinovali. Keď Arabi prijali ideu takéhoto raja za svoju, ponúkli sa páni zo Západu, že im ho naprojektujú a postavia-a budú spravovať. Prečo ? – Aby bol na Blízkom východe pokoj. /Ako keď deťom nakúpite do ich izby drahé hračky, aby ste mali od nich načas pokoj…/.

Emirátny raj je okrem toho, že predstavuje pre bohatých nevyspytateľných Arabov „náhradný cieľ“, v ktorom si sublimujú svoje neskrotné ambície, aj ešte niečím iným. Emirátny raj je grandiózna „vracačka peňazí“, ktoré musel Západ Arabom zaplatiť za ich ropu. Je to šikovný nástroj na to, ako späť na Západ vrátiť peniaze, vyplatené Arabom za uhľovodíkové energie. Boháči zo Zálivu vracajú na Západ peniaze tak, že vyplácajú astronomické sumy za stavby svojich „palácov na kľúč“, za kúpy svojich víl, súkromných lietadiel a jácht, za drahé odsoľovacie a zavlažovacie technológie, za drahé autá, elektroniku, umelecké predmety, za informačné a bezpečnostné technológie a za platy pre celé armády architektov, staviteľov, urbanistov, poradcov, konzultantov, umelcov, športovcov, manažérov, domovníkov a animátorov. Míňajú petrodoláre na tých, čo im celý tento emirátny raj vsugerovali, naprojektovali, postavili a udržiavajú v chode.

V SAE platí: Západ dal, Západ vzal. Bilderberg však nie je Allah. Je to chladný kalkulant. Ak niekedy v budúcnosti vykalkuluje, že už netreba, že už možno v celom tom umelom emirátnom raji ZHASNÚŤ SVETLO,-potom na neho žiaden anjelský spev muezína platiť nebude.

Fajka zhasne.

V SAE sme boli zámerne asi dva-trikrát. A potom asi dvadsaťkrát kvôli tranzitu do iných krajín. Zažili sme tam všeličo, ale pravdupovediac, takmer nič z toho si nejako mimoriadne nepamätáme. Máloktorá z tých desiatok a desiatok krajín, ktoré sme navštívili nás tak málo inšpirovala, ako Spojené arabské emiráty. Výkriky najmodernejšej svetovej architektúry zostali u nás bez ozveny. Odsolená voda sa vyliala na púšť a bez stopy v nej zmizla. Zo SAE máme stovky fotiek. Nedávno sme si ich prezerali. Boli sme prekvapení, ako rýchlo sme si ich prehliadli. A potom odložili ich naspäť do archívu. Ad acta.

SAE sú ako high tech hračka, ktorá na prvý pohľad nadchne, no rýchlo sa zunuje.

/Autorom fotiek je autor textu/.

Hystéria=program „našej“ opozície

27.04.2024

PS,SaS a spol. sa po aprílovom volebnom K.O. už trochu pozviechali a hneď na budúci týždeň chystajú jedinú vec, ktorú vedia: stretávku bratislavských „raplov“, hysterikov na jednom z centrálnych námestí. Každému aspoň trochu politicky gramotnému človeku je jasné, že ide o súčasť opozičnej predvolebnej kampane do eurovolieb. A pretože opozičné strany svojim [...]

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 760
Celková čítanosť: 2831228x
Priemerná čítanosť článkov: 3725x

Autor blogu

Kategórie