Založ si blog

Bulharsko

ZÁKLADNE A LÁSKA: BULHARSKÁ KONŠTANTA

Bulharsko sme nedávno navštívili. Prišli sme tam s odstupom troch desaťročí od našej poslednej návštevy a zároveň od konca reálneho socializmu i v tejto balkánskej krajine. Zaujímavé, že sme bez Bulharska tak dlho vydržali, -veď sme tam predtým chodili prakticky každé leto ! V Bulharsku sme boli za čias socializmu pečení-varení. Nepatrili sme totiž ku filanovským „blavákom“, čo pred 1989 urobili všetko legálne i nelegálne len preto, aby sa každoročne dostali do vychýrenej Jugošky. My sme bez korupcie, bez rodinkárstva a bez vystávania v dlhých radoch pred kadejakými inštitúciami jednoducho sadli na vlak resp. neskôr do škodovky a ťahali v lete cez Maďarsko a Rumunsko dolu na juh. Nie do Dalmácie, ale ešte viac na juh. Najčastejšie do Achtopolu, do takmer hraničného pásma medzi Bulharskom a Tureckom. Tu na nás čakala stará stroskotaná loď, chladná ale čistá voda Čierneho mora, híkajúce „madare“, figy, fantastické hrozno, skvelé šopské šaláty, šťavnaté broskyne, krivoľaké a všeličím zapáchajúce uličky mestečka, fúzaté babky s hlavami ofačovanými čiernymi šatkami, nudistické pláže so zubatými Nemkami či Češkami a blonďavými Poľkami, sladoledy, stakanchalvy, kyselo mleko s bielymi pecňami chleba, vôňa škeblí, trávnatý camping na návrší nad pobrežím, českí koumáci, ktorí svoju dovolenku strávili opravovaním svojich zúfalo vyzerajúcich ojazdených embéčok…-a hlavne bulharskí pohraničiari a tajní policajti, ktorí nás už poznali po mene a každoročne hlučne v Achtopole vítali ako rodákov.

Achtopol mal dvojaké publikum. Jedno sme tvorili my, turisti zo štátov tábora socializmu. Druhé zase domáci bulharskí odborári, ktorí mali v mestečku zopár kasárensky vyzerajúcich ozdravovní. Boli to Bulhari, čo žili vo vnútrozemí a more si tak ako my užívali iba počas dovolenkových dní. Obe komunity sa medzi sebou vcelku znášali a domáci Achtopolci nerobili medzi nimi žiaden rozdiel. Pri státí na „kebabčeta“ sme disciplinovane prešľapovali na slnku, jeden za druhým – a pregĺgali sliny, pokiaľ na nás neprišiel rad a nedostali sme na papierovej tácke s kyslou uhorkou a pecňom chleba pár korenistých smažených mäsových „hovienok“. Achtopolčania a ich príbuzní, čo u nich dovolenkovali, boli iný level. Tí v radoch pred bufetmi nestáli. Sedeli pri jednoduchých ale obrusom prikrytých stoloch, popíjali anízovú pálenku, naberali si z veľkej misy kozací či ovčí syr, zmiešaný s paradajkami, uhorkami, paprikou, cesnakom a lístkami bazalky a užívali si súkromnú pohodu v tieni starých figovníkov.

Bol to tu v Bulharsku vtedy pre nás raj na zemi. Jednoduchý, zemitý, idúci po podstate pozemských pôžitkov. My sme sa pred nástupom naň iba modlili k bulharskému pánu bohu, aby za tie dva-tri týždne, čo tu v Achtopole budeme, veľa nepršalo a neprišiel nejaký náhly vpád studeného vzduchu. Lebo aj to sa tu mohlo stať. Achtopol nebol a nie je Karibik. Keď nám však k tej bulharskej poľahode prirátate našu sladkú mladosť a vtedajšiu neskúsenosť s onakvejšími luxusnými rezortami v trópoch,- máte kompletný obraz o našom bulharskom šťastí ako vyšitý.

Achtopol sme nevnímali ako plážový rezort. Bol to pre nás vidiecky svet pri mori. Ani čo by sme tu trávili prázdniny u našej nevlastnej bulharskej starkej, v jej rurálnom kráľovstve. Medzi somárikmi, sliepkami, morkami, kravami, vrabcami, -ale aj korytnačkami, trochu zvláštnymi užovkami, ulitníkmi či lastúrnikmi, ktoré pri mori zavčas ráno zbierali miestni šarvanci a potom si ich pred turistami tajnostkársky varili na pláži pod v starých otlčených ešusoch. Achtopol voňal ako u nás na dedine. Pach rybiny, korenia, paradajok, uhoriek a syra bol však silnejší. A celé to bolo akoby ozdobené jarmočnou atrakciou rozvoniavajúceho grilovaného mäsa a medovou arómou prezretých fíg.

Keď sme už vlastnili škodovku, využili sme ju na putovanie aj po iných častiach Bulharska. Popri mori na Zlaté piesky a na Slnčev brjag, do Burgasu a do starobylého Nesebaru. Trasu k moru sme prerušili v Sofii. Pozreli sme si Dimitrovovo mauzóleum, chrám Alexandra Nevského ale i hlavnú sofijskú synagógu a mešitu. Nocovali sme v kempe pri populárnej sofijskej vodnej nádrži či na úpätí hôr nad mestom. Sofia nám pripadala napr. v porovnaní s Bukurešťou trochu útulnejšia, kamarátskejšia. Nájsť si tu priateľov nebol problém. Raz sme dokonca spali u jedného mladého Bulhara tureckého pôvodu v panelákovom byte jeho rodičov. Čudovali sme sa, prečo má také blonďavo-medené vlasy, keď je Turek. Podobné vlasy mala o mnoho rokov neskôr i jedna bulharská súdružka profesorka, ktorá stážovala na našom výskumnom ústave. Turkyňa to nebola, skôr prekvapivo emancipovaná svetaskúsená žena, ktorá chcela počas študijného pobytu na Slovensku spojiť užitočné s príjemným. Pridelili sme jej ako osobného lektora jedného nášho mladšieho slobodného kolegu. V popíjaní sa jej takmer vyrovnal a dúfame, že aj v tom ostatnom Slovákov vzorne odreprezentoval.

Vrcholným zážitkom nášho bulharského putovania bol okrem Achtopolu pobyt vo vysokohorskom stredisku Borovec. Bol to vtedy ešte úplne iný Borovec ako ten dnešný, plný ski-rezortov, vlekov a zjazdoviek. Dnes Borovec vyzerá minimálne ako Jasná. Hotel na hoteli, apartmánové domy, vodné svety, dokonca nočné bary a kasína. V Borovci sa snažia organizovať vrcholné športové podujatia v alpskom i severskom lyžovaní. V zime sa to tam mení na bujaré miesto športu i mimošportového užívania.

Cieľom našej návštevy Borovca neboli takéto pôžitky. Prespali sme v miestnom kempe v ihličnatom lese. Vstali sme skoro ráno, keď sa medzi stromami ešte rozťahovala ranná hmla. Hoci bol koniec júla, bolo nám v noci v stane dosť zima. Poloskrehnutí sme sa obliekli, obuli si ťažké kožené vybramky /žiadnen súčasný odľahčený a nepremokavý materiál/, dali na seba celtovú vetrovku a hybaj smer MUSALA / 2925 metrov nad morom/, údajne najvyšší vrch Bulharska a celého Balkánu. Výstup nebol ani tak namáhavý, ako skôr dlhý respektíve zdĺhavý. Terén pripomínal hôľnaté kopce Západných Tatier /Branec, Jakubinú no zdĺhavosťou výstupu asi najviac Bystrú/. Turistický chodník bol dosť široký. Nie však od turistov /tých sme stretli len zopár/ ale od koní, čo sa nad pásmom lesa a kosodreviny pásli na alpínskej kvetene alebo sa veselo špliechali v ľadovcových jazierkach. Prítomnosť koní v srdci národného parku iste nebola veľmi priateľská ku životnému prostrediu, no pohľad na to, ako sa pred nami roztrhli oblaky a my sme na lúke plnej veterníkov a poniklecov uvideli bujné, ničím neobmedzované akoby divé kone, čliapajúce sa v jazere,-ten pohľad bol úžasný.

Pirin, Vihren, Stara Planina, Rodopy -to je úplne iné Bulharsko ako Zlaté piesky. Hradské sa kľukatia cez alpské scenérie. Ostré i zasnežené štíty sa po pár kilometroch menia na horskú step a o niečo neskôr zase na skalné rokliny a v nich dediny a mestá, s budovami zakomponovanými do skál ako v Saskom Švajčiarsku. Klobúk dolu pred stvoriteľom tejto zeme. Turistom na spestrenie sa občas ukážu turecké dedinky so ženami v šari-vari nohaviciach, – aby ich vystriedali veľkolepé ortodoxné kláštory. Veľmi dobre udržiavané a domácimi turistami husto navštevované. O Šipke a jej návštevnosti ani nehovoriac.

Takéto – rustikálne a svieže morsko-horské Bulharsko zostalo v našich spomienkach až podnes. Nenarušili ho ani zážitky z nedávnej cesty k bulharskému moru. Do Burgasu, Varny a do Nesebaru. Nie že by sa to v týchto miestach v mnohom nevyvíjalo k lepšiemu. Prímorské morské sa dnes pýšia obnovenými fasádami starých budov i spektakulárnou novou výstavbou. Klientelu tu už netvoria iba Česi, Poliaci a „dederóni“. Stretávali sme i turistov zo Západu, zo Zámoria, z Číny…Obrázky zo súčasného Bulharska však u nás akosi príliš nezarezonovali. Bulhari /tak ako my na Slovensku/ síce obnovujú a budujú, no akoby to, čo budujú, boli iba druhotriedne repliky stredomorských plážových rezortov či alpských lyžiarskych stredísk. Bulhari /tak ako my/ sa dali na naivný a vopred prehratý boj: chcú sa vyrovnať svojimi pro-západne sa tváriacimi napodobeninami západoeurópskym či americkým originálom. Strašný omyl !

Najviac to mrzí v starobylom prímorskom meste NESEBAR. Oproti stavu spred tridsať rokov sú tam mnohé nové hotely. Veľké i menšie, butikové. Grécke, helénske, byzantské i osmanské pamiatky sú zakonzervované, komfortne sprístupnené. Informačné tabule vedľa nich sú vo všetkých jazykoch, reštaurácie majú vzhľad ako pizzérie v Sorrente či taverny na Rhodose. Len sa tu akosi oproti minulosti vytratila patina času, bulharská jedinečnosť, autentičnosť a prirodzenosť. Pri prechádzkach po Nesebare sme stáli mali pocit, že sme na nejakej turistickej výstave, na nejakom promočnom Expo.

Bulharsko /101 994 km2, 7,7 mil. obyvateľov/ to však má so svojou autentičnosťou zložité. Etnikum tvoria potomkovia turkických nomádov, ktorí si osvojili jazyk a náboženstvo miestnych Slovanov a asimilovali sa s nimi. Bulhari sa možno lepšie cítili v roli multinacionálnych Byzantíncov, ako v roli nejakých ortodoxných Slovanov. Bulharské elity často nevedeli, kde je sever. Po získaní nezávislosti /vďaka víťazstvu Rusov nad Osmanmi/ koketovali Bulhari s Francúzmi, Nemcami i Anglosasmi. Tieto obdobia boli občas premiešané z epizódami manifestovaného bratstva s Rusmi a ostatnými Slovanmi. Táto pro-východná geopolitická začlenenosť sa však vždy neskôr zmenila na túžbu po „európskosti“, „modernosti“, po akejsi „svetovosti“, ktorú pre mnohé naivné bulharské duše dnes poskytuje EU, NATO, – a základne USA v Bulharsku. Punc svetovosti dnes mnohým prostoduchým Bulharom dodávajú:

Bezmer Air Force Base pri Jambole.

GRAF Ignatievo Air Force Base pri Plovdive

Aitos Logistic Center & Air Force Base pri Aitose

Novo Selo Range Army Base pri Novom Sele.

Občania z okolia týchto základní sú adeptami na termonukleárnu kremáciu. Im to ale momentálne neprekáža. Základne USA rozbehli v okolí svojej dislokácie celkom slušný biznis a poskytli vzácne pracovné príležitosti. Ľudia si naplnili žalúdky. A ak platí, že láska ide cez žalúdok, potom svojich amerických dobrodincov iste aj verne a úprimne milujú.

Čím viac základní USA a NATO v Bulharsku bude, tým plnšie budú bulharské žalúdky a tým väčšia bude táto ich transatlantická láska. – To je jednoducho „bulharská konštanta“.

/Autorom fotiek je autor textu/.

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 759
Celková čítanosť: 2829973x
Priemerná čítanosť článkov: 3729x

Autor blogu

Kategórie