Založ si blog

Vlhová je vojensko-politický „expert“

Hovorí sa, že jedným z mála „pozitívnych“ dôsledkov vojen je urýchlenie technologického pokroku. Je to pochopiteľné, lebo kým v čase mieru vlády nechávajú vedu a výskum na privátnu podnikateľskú sféru a jej schopnosť mobilizovať zdroje privátnych investorov /a len sem-tam aj štátu/, – samozrejme v rýchloobrátkových a teda nie príliš inovatívnych projektoch ,počas vojny štáty v pude sebazáchovy neberú ohľad na dlhy a samé štedro pumpujú finančné a personálne zdroje aj do veľmi náročných vedecko-výskumných oblastí. A práve tie sa potom ukážu ako revolucionizujúce smery technologického pokroku.

Súčasná vojenská operácia Ruska na Ukrajine stihla za niečo vyše mesiac odštartovať nielen finančno-personálnu štátnu pomoc do vedy, ale priniesla podľa mňa aj ďalší nechcený „pozitívny“ jav v oblasti šoubiznisu, priemyslu zábavy, športu a v umení. Doteraz nevídaný a neslýchaný nátlak vládnych a mimovládnych organizácií, mediálny nátlak /konečne vieme, že slovo „press“ je od slova „pressing“, nátlak…/ vytvoril na Západe situáciu grandióznej morálnej dilemy: v záujme svojej verejnej, športovej či umeleckej kariéry sa podvoliť tomuto tlaku alebo sa zachovať ako charakter a zostať tým, čím človek je, teda umelcom či športovcom. Vďaka proti Rusom zameraným médiám sa /ako to povedali Poliaci/ stal exces RUSOFÓBIE MAINSTREAMOM. A rusofóbny mainstream používa na stupňovanie svojho tlaku umelcov a športovcov ako učinných INFLUENCEROV RUSOFÓBIE´.

Športovci a umelci ako Netrebková, Depardieu, bohužiaľ aj Vlhová a ďalší sa kvôli záchrane svojej kariéry stávajú oportunistami a prehlasujú výroky, odsudzujúce vojnu. Stávajú sa z nich odrazu pacifisti. A keby len to. Sú z nich aj rýchlopečení odborníci na posúdenie tohto, kto je a kto nie je agresor. Niektorí z nich sú takí výrazovo presvedčiví, že v nezaujatom pozorovateľovi nevdojak vzniká dojem, akoby mali veľmi presné, objektivizované informácie z prostredia vojenskej rozviedky – ktoré bežný občan nemá. A nesmie mať.

Herci a lyžiari vedia zrazu veľmi presne, ako vojna vznikla a kto je v nej zloduch a kto nevinná obeť. Áno, vojna je svinstvo a je spojená s veľkými obeťami na životoch a materiálnymi stratami. Cez vojnu trpia a umierajú aj nevinní civili, starci, ženy a deti. S tým súhlasím a preto vojny ako také v princípe aj ja odsudzujem. Len mi je čudné, prečo sa tíe sopranistky, lyžiarky a herci ozvali akurát teraz, pri vojne na Ukrajine. Veď táto vojna doposiaľ priniesli na oboch stranách iba zlomok tých strát na životoch a majetku, ako to bolo v prípade vojen vedených proti Juhoslávii, Palestíne, Jemenu, Líbyii, Sýrii, Afganistanu, Iraku. – Tu všade vojny prebiehali a prebiehajú už dlhé roky – AJ DNES- a ich koniec je v nedohľadne. Ako je teda možné, že lyžiarka a herec si tieto vojny zatiaľ nevšimli a že ich neprinútili k „statočnému“ občianskemu postoju ? Ako je možné, že som si v médiách nevšimol žiaden ich „hrdinský“ protivojnový výrok ?

Nemôžem si pomôcť, no myslím si, že je to preto, lebo ich do protivojnovej pózy nikto z vládnych či mediálnych štruktúr netlačil. Že ich nikto do toho „nepressoval“, nehrozil im škandalizáciou, ukončením spozoringu, štátnej podpory či dokonca ukončení ich kariéry ako takej.

Vojnový konflikt na Ukrajine urýchlil mnohí veci. V politickej oblasti americký revanš v oblasti budovania americkej unipolárnej hegemónie, v oblasti ekonomiky prechod od slov k činom v procese de-dolarizácie, v oblasti technológii vývoj nových robotických a hypersonických zbraní…- a v oblasti duchovnej a mravnej aj proces TRÍBENIA CHARAKTEROV. Mnoho významných osobností bolo nútených urobiť svoj morálny „coming out“, ukázať verejnosti, akú osobnú integritu v skutočnosti majú. Čoho sú schopní v záujme úspechu a kariéry -okrem investovania potu, sĺz a telesnej bolesti, okrem rokov tréningu, tisícov hodín skúšok v divadle a nesporne nadľudskej námahy a odriekania. Vojna a následný brutálny nátlak médií a vlády ich prinútil obetovať v záujme svojej kariéry aj „kúsok“ svojho charakteru, svojej dôveryhodnosti a obyčajnej ľudskej „dobroty“.

Nátlak mainstreamu na osobnosti v umení a športe nebol a nie je rovnaký. Najviac si z neho užijú tie najväčšie osobnosti.Umelci a športovci, ktorí sú /možno tentokrát chvalabohu/ v tieni, v druhom slede až tak výrazné politické vyhlásenia dávať nemusia. Ale neurobili to robiť ani desiatky iných veľkých osobností – ktoré si zachovali svoj glanc, svoju doterajšiu apolitickú pozíciu a k tomu, na čo nemajú dosť obojstranných, objektívnych informácií sa odmietli vyjadriť -alebo sa jednoznačnému vyjadreniu postoja umne vyhli.

Úprimne poviem, že si takéto zásadové alebo aspoň vyhýbavé osobnosti umenia, športu a verejného života vysoko vážim. A naopak, že som sklamaný z tých umelcov a športovcov, čo mainstreamu podľahli. Ich profesionálne majstrovstvo sa tým v mojich u nich neznížilo. Doprajem im aj budúcnosti ešte veľa športových či umeleckých úspechov. Pozriem si ich pri ich práci v televízii. No ich vystúpením to u mňa končí. Títo ľudia u mňa stratili osobné čaro, stratili ľudský rozmer, stratil som v dôveru v ich integritu. Prestali byť u mňa morálne poctiví.

  • A je jedno, či na základe svojich chabých informácií, získaných iba z jednostranne orientovaných médií, vyjadrili v súčasnej vojne mravne nenáležitú podporu Rusku alebo Ukrajine. Je jedno, či sa vyjadrili v prospech mieru na ruský alebo na americký spôsob.

Jednoducho u mňa zlyhali. Nie kvôli obsahu tohto postoja. Ale preto, že sa k nemu dali-kvôli kariére-mainstreamom dopressovať. Dotlačiť.

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 758
Celková čítanosť: 2823029x
Priemerná čítanosť článkov: 3724x

Autor blogu

Kategórie