Založ si blog

Vojenskí zbehovia z Ukrajiny

Dnes MO UA oznámilo, že na hraniciach s okolitými štátmi zadržali za niečo vyše mesiaca 2200 mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa pokúsili ilegálne odísť do zahraničia a teda sa vyhnúť mobilizácii do ozbrojených síl Ukrajiny.

Spôsob, akým sa ukrajinskí muži pokúšajú ujsť do zahraničia a vyhnúť sa bojom za „svoju vlasť“ je rozličný. Najčastejšie je to podplácanie pohraničiarov, potom falšovanie úradných výnimiek /dišpenzov/ z mobilizačnej povinnosti, pokusy prepašovať sa von na cudzie doklady ale aj dobrodružné formy úteku cez „zelenú hranicu“.

Na Slovensko sa len za posledných 24 hodín pokúsilo ilegálne dostať viac ako 40 ukrajinských mužov. Ak by sme to považovali za „dennú normu“, potom by sa iba do SR pokúsila ujsť viac ako polovica dezertérov. Samozrejme neverím, že by bola SR pre ukrajinských dezertérov až taká atraktívna. Vysvetlenie bude v niečom inom. Hovorí sa, že percento chytených dezertérov je asi 5-10% tých, čo sa o to pokúsili. Z Ukrajiny by tak za mesiac dezertovalo asi 40-45 tisíc ukrajinských mužov. /Samozrejme okrem tých, čo v zahraničí boli – a pracovali – už pred 26.februárom/.

Toto číslo sa približuje skutočnosti oveľa viac ako počet oficiálne priznaných 2200 neúspešných dezertérov. Keď sa ale prechádzam po Bratislave, mám pocit, že zdravých bojaschopných Ukrajincov je len v hlavnom meste našej republiky aspoň 10-15 tisíc. Ide o lepšie situovaných pánov, – tí biednejší sú buď na fronte alebo medzi nešťastníkmi, čo ich pri pokuse o dezerciu zlapali. Napriek tomu, že masa ukrajinských mužov /a samozrejme ešte väčšia masa žien či detí/ trochu rozrušila našu každodennú životnú rutinu, nevyčítam im to. Naopak. Vláda SR sa pri zlyhaniach môže vyhovárať na Ukrajincov, teda na migračnú krízu. Na druhej strane SR môže na Ukrajincov brať podporu z EU i OSN. Zvyšuje sa tak kúpyschopnosť a príjmy štátu z DPH. Ukrajinci totiž celkom radi nakupujú. A vôbec nie iba z peňazí, čo dostali ako vreckové od našej vlády. Majitelia prázdnych investičných bytov si nevedia vynachváliť, že lepšie situovaní zaplnili ich byty s nájmami okolo 1500 – 2500 eur mesačne. Na vidieku majú skúsenosti s trochu inou sociálnou vrstvou ukrajinských emigrantov, -no ani to nie sú úplní bedári.

Tak či onak, dezertovaní či oficiálne z mobilizácie ospravedlnení ukrajinskí muži sú celkom dobré MIEROVÉ znamenie. Čím viac ich je tu na Slovensku alebo v širšom zmysle v EU a zahraničí, tým menej Slovanov bude na donbaskom fronte zbytočne umierať alebo zbytočne zabíjať ďalších Slovanov.

A tým väčšia bude šanca na ukončenie márneho vzájomného boja, na uzavretie čestného mieru a obnovenie priateľstva medzi dvoma východoslovanskými národmi.

Dobrá správa pre PS, Olano a SaS

16.04.2024

Všimli ste si to ? Koalícii Smer, Hlas a SNS sa podarilo splniť predvolebný sľub o znížení cien potravín, o poklese inflácie a oživení investičnej výstavby. Dobrá správa pre Šimečku, Matoviča, Grohlinga – či nie ? V marci poklesla v SR priemerná cena potravín o 0.5%. Inflácia poklesla na 2,3%, objavili sa kontúry dokončenia diaľnice okolo Ružomberka. V tomto roku [...]

Jančkárová – generátor politickej nenávisti

14.04.2024

Každému súdnemu človeku, ktorý sledoval dnešný“moderátorský“ výkon Marty Jančkárovej na STV1 musí byť už jasné, prečo je potrebné spravodajské a publicistické relácie RTVS totálne prekopať, vymeniť v nich dramaturgiu a personál. Jančkárová väčšinu svojho „moderátorského“ času venovala politickej polemike s podpredsedom NRSR a poslancom [...]

Šimečka je najkrajší, najmúdrejší a najlepší hasič

14.04.2024

Dementi /toto nie je oslovenie nikoho dôležitého, toto späťvzatie článku, ktorý tu mal byť ešte do obeda no už nie je…/. Nie je pravda, že pán Šimečka je čosi ako „pyroman“. Nie je pravda, že pán Šimečka chodí do Bruselu zakladať ohníky, v ktorých majú zhorieť peniaze pre SR, – aby potom vyzýval vládu SR hasiť. Pravda je, že pán Šimečka je [...]

Lukašenko

Mlátili ju hlava-nehlava. Bieloruska na toaletnom papieri opísala brutalitu Lukašenkovho režimu

16.04.2024 09:12

Kacarynu Novikavovú zatkli v júni 2023, keď mala na sebe iba nočnú košeľu.

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 755
Celková čítanosť: 2808017x
Priemerná čítanosť článkov: 3719x

Autor blogu

Kategórie