Založ si blog

Rok 2022-rok veľkých výročí Slovákov: nevraživá ozvena v médiách

Rok 1992 bol plný veľkých štátotvorných udalostí v živote Slovákov. Začalo to 5.júna, keď boli parlamentné voľby /do SNR/. Ukázali, že zvrchovanosť Slovenska v tej či onej podobe /konfederáciu alebo samostatný štát/ podporuje veľká väčšina Slovákov a bez jedného hlasu ústavná väčšina ich parlamentných zástupcov. HZDS /lavírujúce medzi konfederáciou a samostatným štátom/ získalo 74 poslancov. SNS /preferujúce samostatný štát/ získala 15 poslancov. Spolu takto za slovenskú zvrchovanosť bolo bez jedného takmer ústavných 90 poslancov. Zozadu istila tieto strany SDĽ s 29 poslancami. V jej radoch bola takmer polovica poslancov, ktorí boli myšlienke zvrchovanosti tiež naklonení. Takže v prelomovom lete 1992 bolo zo 150 poslancov až 118 poslancov za slovenskú zvrchovanosť.. Za zachovanie ČSR v starej pseudo-federálnej podobe bolo iba KDH a Maďari /tí však tiež nie kvôli svojej láske k Prahe, ale skôr z nenávisti voči Bratislave/. Takýto drvivý úspech zápasu za slovenskú národnú svojbytnosť a politickú zvrchovanosť dal V.Mečiarovi obrovsky silný mandát na rokovanie s Čechmi /V.Klausom a jeho ODS/ o definitívnej úprave vzťahov medzi SR a ČR. Výsledok volieb bol zrejmejší nad všetky referendá: jasne ukázal, že Slováci nesúhlasia s doterajším súžitím s Čechmi v akejsi pseudofederácii a hovoria áno novej forme štátnosti.

Nasledovala ďalšia dôležitá udalosť. 3, júla 1992 SN FZ-slovenská časť nezvolila V.Havla za prezidenta ČSFR. Havel ešte chvíľu drobčil po Hradčanoch až napokon po schválení Deklarácie zvrchovanosti SR v SNR odstúpil. 30. výročie deklarácie zvrchovanosti oslávime o pár dní – 17.júla 2022.

Koncom augusta a prvý septembrový deň sa následne v NRSR hlasovalo o ústave SR ako o ústave samostatného štátu. Až napokon prišla jeseň a vo FZ ČSFR bol 24.novembra 1992 schválený ústavný zákon o rozdelení ČSFR na dva úplne samostatné štáty. Za rozdelenie hlasovali ústavné väčšiny poslancov z oboch národných spoločenstiev: slovenského i českého. Zákon začal platiť od 25.novembra, keď bol uverejnený v zbierke zákonov. Aj od tohto aktu uplynie tohto roku 30 rokov.

31.decembra sa v Bratislave všetko chystalo k veľkolepej silvestrovskej a novoročnej oslave obnovenia samostatnej a nezávislej slovenskej štátnosti. Na námestí SNP v Bratislave sa odohralo čosi v dejinách Slovákov výnimočné. Slováci sa rozhodlo osláviť začiatok budovania si svojho samostatného – a tentokrát už aj demokratického slovenského štátu.

Naše médiá o veľkolepom roku 1992 odporne mlčia. Alebo dokonca uverejňujú očierňujúce komentáre z pera podlých pseudo-novinárov. Darmo sa ale pechoria. Dejinný rok 1992 Slovákom neznechutia. Jeho odkaz je sviatočne a hlboko zapísaný v duši každého skutočného Slováka.

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 759
Celková čítanosť: 2830487x
Priemerná čítanosť článkov: 3729x

Autor blogu

Kategórie