Založ si blog

Vstup ľudí do Tatier sťažujú závory urbárnikov nie ochranárov

Jedným pravidiel blogovania je nepolemizovať s inými blogermi priamo, -nanajvýš polemizovať s ich názormi a ideami. A samozrejme neurážať ich osobnú integritu, morálku a česť. Občasný bloger /jeden blog napísal v 2018 a druhý dnes/ to urobil. V poriadku, je to jeho vec-ja to robiť nebudem. Nebudem s ním ani polemizovať-lebo zmyslom tejto rubriky nie je polemika ale slobodná prezentácia názorov.

Riadne ostrý poľovnícky kopov sa do mňa pustil, lebo som vraj uviedol jeho meno. Nie nikde v texte som ho neuviedol, ale priznávam, že som si nedal pozor a na jednej z fotiek sa jeho meno pri trochu snahy dalo prečítať. Ospravedlňujem sa, -nebol to môj úmysel. Nie som ani vyšetrovateľ, ani investigatívny novinár a mená, ktoré tu a tam nájdete v mojich blogoch sú iba ilustratívne. Snažím sa od nich abstrahovať, pretože blogy by mali používať konkrétne opisy konkrétnych situácií nie na pranierovanie konkrétnych person ale iba ako PARS PRO TOTO. ´Úvaha prezentovaná v blogu má poskytovať názor na všeobecný problém, nie iba na istú reáliu.

Tak bola poňatá aj úvaha o tom, kto vlastne zatvára Tatry /a prírodu SR vôbec/ pred verejnosťou – či tí toľkokrát preklínaní „bratislavskí kaviarenskí ochranári“ alebo miestna obecná alebo urbariátna oligarchia. Výsledkom úvah a sondáže v teréne je jednoznačné konštatovanie, že tými čo ľu´dom sťažujú prístup do lesa sú vlastníci lesov, najmä urbariáty. Pri cestách po Slovensku som nevidel ani jednu rampu, ktorú by pri vstupe do lesa osadili nejaké ochranárske mimovládky. Oni tam osádzajú edukačné panely, aby ľudia išli do prírody aspoň trochu environmentálne vzdelaní,-no rampy iste nie.

A teraz k rampám. Rampy, aké používajú urbariáty kdekade po SR /teda nie iba na Liptove/ sú nevhodné. Peší turisti ich podliezajú občas aj s námahou, bicyklisti najmä na e-bikoch dokonca s veľkou námahou. Videl som v minulosti zranenie cyklistu, ktorý neskoro zbadal spustenú rampu pri zjazde na konci Kôprovej doliny. Nebol to príjemný pohľad. Ak už rampy ako zábrana proti prieniku aut s pohon na benzín či naftu, potom radšej taký typ rámp, aké sú oddávna na hrádzach vodných tokov okolo Bratislavy. teda s asi 1-1,5 m širokým priechodom. Takým, aby cyklista nemusel schádzať z bicykla, aby sa tade dostal menej mobilný turista, detský kočík či dokonca invalidný vozík na elektrický pohon.

Po druhé,-a to je to najdôležitejšie: ak majú rampy chrániť prírodu a nie intímne svety majiteľov pred verejnosťou, treba pristupovať ku všetkým motorovým vozidlám /s výnimkou polície, hasičov, záchranárov/ ROVNAKO. Ak zakážeme jazdu autom verejnosti, musíme to isté urobiť aj v prípade majiteľov lesných pozemkov či chát. Ve´d ich autá poškodzujú prírodu rovnako. Motor je motor. Ak tu chceme mať výnimky, potom jednorazové a udeľované podľa jednotnej kvalifikácie. A nie pre urbárnikov kľúče a pre verejnosť- figu borovú. V budúcnosti bude pre chatárov iste platiť vjazd iba na elektromobiloch. A to isté bude platiť aj pre lesníkov a lesných robotníkov. Dovtedy,-pokiaľ to vyžadovať nie je celkom možné, -treba rampy nahradiť aktívnou pochôdzkovou prácou hájnikov a videokamerami. Tam, kde chaty nie sú, treba použiť rampy s priechodmi do 1,5 m šírky.

Som podporovateľ idey, aby sa Cesta slobody zmenila na prvú slovenskú SCÉNICKÚ CESTU. Prednostne pre cykloturistov, vodičov elektromobilov a elektromotoriek. S platením mýtnej známky, s rýchlosťou max. 30 km/hod. s množstvom vyhliadkových parkovacích státí, s bohatými edukačnými tabuľami so stolmi a prístreškami a s WC. So zákazom nákladnej tranzitnej dopravy a dôrazom na využívanie neďalekej diaľnice, -ak návštevníkovi nejde ani tak o kochanie sa v Tatrách ako skôr o čo najrýchlejšiu jazdu z bodu A do bodu B.

A na záver,-aby zase nedošlo k nedorozumeniu: „našich ľudí“, čo si chcú na „svojich“ pozemkoch budovať svoje súkromné malé kráľovstvá s obmedzením prístupu verejnosti, je v SR všade plno. Napríklad aj na Podpoľaní, na Spiši, na Horehroní…Zábery a popisy situácie v kat.územiach Pribilny, L.Kokavy a i. boli použité ako príklad všeobecného problému s urbariátnym chrapúnstvom. Áno, s chrapúnstvom. Pretože sťažovať širšej verejnosti vstup do lesa a zároveń si v tomto lese budovať nové a nové chaty /najčastejšie pre VIP ľudí z obce alebo ich príbuzných a priateľov/ je chrapúnstvo. Tento blog by nikdy nevznikol, keby za troma rampami urbariátu nenasledovala kedysi panenská lúka pre ovce a lesnú zver,- na ktorej v týchto dňoch prebieha čulá STAVEBNÝ RUCH. A keby sa pri nových chatách nepohybovalo množstvo osobných aut a pri stavbách obrovské nákladiaky a stavebné stroje ako kedysi na stavbách socializmu. – Aj toto sú stavby -stavby kapitalistického konzumizmu, oligarchickej výlučnosti a dvojitého metra pre „našich ľudí“ a pre tých ostatných. Tých, čo sú v lese zbytočnými svedkami príp. nekalostí, ujedajú si z „našich“ čučoriedok, brusníc, gribov…

Takže tak. Polemiku končím skôr, ako začala. Mám pred sebou ešte veľa roboty. Na témach, ktoré sú podĺa môjho názoru tiež dôležité. A na ktoré chcem vysloviť SVOJ NÁZOR. Pre niekoho prijateľný, pre iného menej. Taká je už výmena názorov v -ako dúfam,- stále ešte trochu demokratickej a slobodnej spoločnosti.

Na záver jedna vec, čo v slovenskom lese vždy poteší.

Dobrú noc, priatelia.

/Autorom foto je autor textu/.

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Slovenskí slniečkári už vyzbierali na SMRTIACE zbrane milión ! /Hurá ?/

18.04.2024

A ešte sa s tým chvascú. Verejnoprávna RTVS je celá bez seba, že môže propagovať akciu, ktorá sa sama považuje za protivládnu. Slovenskí slniečkári -súkromné osoby ale najmä vedenia a majitelia bohatých esetiackych firiem majú z čoho dávať. A tak dávajú. Dávajú peniaze na tank, na ručný raketomet, na sadu delostreleckých nábojov. Dávajú peniaze na zbrane pre [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 758
Celková čítanosť: 2822826x
Priemerná čítanosť článkov: 3724x

Autor blogu

Kategórie