Založ si blog

Od pondelka konečne v škole a v robote

Mám možnosť chodiť po miestach kde sa teraz vyskytuje mnoho slovenských návštevníkov rekreačných zariadení a kde je mnoho prírodných atrakcií. Poviem vám, za posledné polstoročie som tam ešte toľko Slovákov nevidel, ako v týchto dňoch. Hovorím o čase od osláv SNP po dnes. V tomto čase sme mali štátne sviatky a dni pracovného pokoja umiestnené v kalendári tak, že sa za cenu 3-4 dní dovolenky alebo neplateného voľna dali urobiť prakticky nepretržité koncoletné resp. počiatočnojesenné prázdniny alebo dovolenky. Od 26.augusta do 17.septembra sú chaty a hotely dosť plné a školopovinné deti a ich rodičia v ekonomicky aktívnom veku sa po nich tmolia ako počas júlových dovoleniek. Vyše tri týždne voľna ! To už je voľačo. …

Tak toto tu za socializmu, ke´d údajne každý imitoval, že pracuje a nikto poriadne nerobil, nebolo. Teraz v kapitalizme sa vraj tvrdo robí. Po období letných dovoleniek nasleduje obdobie jesenných dovoleniek a po ňom tu onedlho budú predzimné /Všetkých svätých, 17.november/ a potom vianočno-novoročné dovolenky. Z dovolenky do dovolenky, to teda hej, to je skutočne tvrdý kapitalistický pracovný režim.

Pravda, nie pre robotníkov vo výrobe, nie pre pracovníkov obchodov a služieb, nie pre poľnohospodárov, ľudí z dopravy a stavebníctva… Tí si v kapitalizme aj na Slovensku riadne a tvrdo zamakajú. Skôr ide o kadejakých IT-čkárov, homeofisákov, manažérikov, ľudí z vysokých škôl, kultúrnych ustanovizní, vedy a výskumu, podnikateľov a obchodníkov z kadečím a s ničím. Títo sa zjavne už tretí týždeň poflakujú po chatách, penzionoch, hoteloch, wellnesoch at´d. Nič proti nim. Čudujem sa však našej ekonomike, že to pri takomto produkčnom tempe dokáže vôbec ťahať. Na polovičný plyn, zacyklená v akomsi spontánnom a chronickom lockdowne.

Najviac sa však čudujem našim učiteľom. Ako pri takomto množstve voľna dokážu naučiť deti aspoň základným vedomostiam a zručnostiam ? O výchovnom vplyve na deti ani nehovorím. Ten musí byť mizivý. Od začiatku školského roka množstvo žiakov z rodín, ktoré si to môžu dovoliť v škole takmer každý deň chýba. Je dobré, že sú v prírode, v bazénoch, s rodičmi na spoznávaní Slovenska. Opakujem, je to dobré. Ale čo je veľa, to je veľa. Najmä po období, v ktorom sa deti trápili mesiace online vyučovaním sa teraz vystavujú ´dalšej sociálnej a výchovnej izolácii. Obávam sa, že ak to takto pobeží ďalej, na detskej osobnosti sa objavia ireverzibilné zmeny. Povrchnosť, indiviualizmus, egoizmus, absencia základných poznatkov z rodnej reči a matematiky, lenivosť, hľadanie ľahšej cesty k sebapresadeniu, asociálnosť, problém s rešpektovaním spoločenských noriem…Obávam sa, že nám to pomaly hrozí ako pandémia.

Na druhej strane, keď už deti konečne prídu do školy, tiež to nebýva bohvie čo. Jedna matka, jednoduchá žena, sa mi dnes posťažovala, že deti bez kalkulačky na iphone nevedia ani v 4.triede urobiť základné výpočty z hlavy. Že pravidlá o používaní mäkkého i tvrdého y, slovná zásoba, skladba vety, základné poznatky o dejinách vlastného národa a štátu sú pre nich čosi neznáme, nedôležité, zbytočne hamujúce ich rozlet. Deti sa v škole potácajú od „projektu“ k „projektu“. Písať a čítať síce ešte poriadne nevedia, no už si zhotovujú v jednom z projektov „vlastnú knihu“. Rozumieť písanému textu poriadne nevedia, základnú občiansku faktografiu naspamäť neovládajú, no vedia sa pri tej svoje poznatkovej obmedzenosti skvelo sebapresadzovať, hádať, predvádzať. Vedia byť vraj zdravo drzé, arogantne túžiace po úspechu a víťazstvách. Nevedia ale prehrávať, nedokážu sebakriticky priznávať svoje chyby. Ak dostanú „po papuli“ nebojujú ďalej ale rezignujú a hľadajú ľahšie miesto svojej „slávy“.

Súčasná škola je NIEKEDY pre zdravý vývoj detskej psychiky, pre budovanie individuálnej pamäťovej základne a zdravé poznávanie reality skôr na škodu. A tak je možno aj dobre, že sú v nej deti normálnych rodičov, suplujúcich to, čo súčasná škola deťom neposkytuje, čo NAJMENEJ. Akurát, že tak ako sa v prípade chronického home officu rozpadajú prirodzené pracovné kolektívy, skupinové riešenie úloh a súhra, tak sa nám rozpadá aj podporná školská komunita. Dieťa sa ochudobňuje o pocit spolupatričnosti a áno, -aj o možnosti prvých platonických lások.

V lesoch okolo Vysokých Tatier stále behá,-hoci už je jeseň, množstvo ľudí, dospelých i detí. Mali by už dávno po letných voľnách zarezávať v robote alebo v škole. No oni stále chodia z atrakcie na atrakciu. Lietajú od jednej kratochvíle k druhej. V okolí nich je príroda, no oni ju veľmi nevnímajú. Vnímajú predovšetkým svoje iphony. Tak ako to robia aj ich rodičia. Lietajú po lese ako lietadlá bez posádky. Na akési tajomné diaľkové ovládanie. AKO DRONY. Ako strojčeky na baterky.

Od pondelka 19. septembra sa to, dúfam, predsa len zmení. A všetko bude na svojom mieste. Dospelí v robote a deti v škole. A tak je to dobre. Lebo bez práce, ktorá z opice urobila človeka by sa človek mohol, nedajbože, znovu premeniť na opicu…A naša planéta na halyvúdsku planétu opíc. Alebo že by práve toto bol cieľ ?

Slovensko NIE je „Západ“

25.04.2024

Medzi slniečkármi, progresívnymi liberálmi ale aj u niektorých pseudo-konzervatívnych“ kádehákov sa v poslednom čase stalo módou sezóny zdôrazňovať, že Slovensko je vraj „Západ“. Slovensko je vraj EU, Slovensko je vraj NATO – a preto je vraj Západ. Nič iné, než pravý nefalšovaný politicky, ideologický ale vraj aj geografický, historický, [...]

Opozícia sa nám rozdelila na normálnu a extrémistickú, začína koalično-opozičné prímerie ?

19.04.2024

Všimli ste si to ? Na prehru v prezidentských voľbách reaguje opozícia dvoma spôsobmi. Na jednej strane sa KDH ale paradoxne aj OLaNO čiastočne normalizuje, upúšťa od konfrontácie s vládou na život a na smrť a na druhej strane sa PS a SaS ďalej radikalizuje a mení na až extrémne nepriateľskú protivládnu a protislovenskú silu. KDH začalo so zmenou postoja listom pre [...]

!!! Epochálny príspevok Plavákovej, Jaurovej /PS/ k rozvoju SR !!!

18.04.2024

Poslankyne a poslanci NRSR za stranu s kurióznym názvom „Progresívne Slovensko“ sa už ďalej nevedia pozerať na to, ako sa Slovensko po ekonomickej a sociálnej stránke rúti do záhuby. Už sa nedokážu dívať na veľkú zadĺženosť štátu, na deficit verejných financií, na vysoké úroky pri predaji štátnych dlhopisov SR na burzách, na nedostatok dotácii pre [...]

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 759
Celková čítanosť: 2830394x
Priemerná čítanosť článkov: 3729x

Autor blogu

Kategórie